Onze categorieeën

Zalige snert en sukadelapjes: lange leve de snelkookpan!

Eten en Koken, Winter

148036049

Mijn moeder is niet bepaald een keukenprinses. Dat wil zeggen, ze kan een prima maaltijd op tafel toveren, maar houdt niet echt van koken. Haar fantastische erwtensoep en sukadelapjes – heerlijke winterkost, trouwens – vormen hierop een uitzondering. Bij deze gerechten speelt, waarschijnlijk niet toevallig, een handig attribuut een grote rol: de snelkookpan.

Kwaliteit, geen kwantiteit

Mijn moeder heeft haar snelkookpan – ook wel hogedrukpan genoemd – al decennialang in huis en is altijd een trouwe kameraad gebleken. Voor zover ik weet slechts voor een handvol gerechten, maar het gaat om kwaliteit niet kwantiteit. De pan heeft vooral meerwaarde bij gerechten die lang de tijd nodig hebben – lees: minstens verschillende uren – om te garen. Erg fijn bij deze bereidingsmethode is dat de smaak en vitaminen heel goed behouden blijven.

Snel en zuinig

Met een snelkookpan ben je niet alleen in ongeveer een derde van de normale kooktijd klaar, je bespaart ook nog eens flink op energiekosten en het milieu. Vanwege de snelheid maar ook omdat er maar weinig water aan de kook hoeft te worden gebracht. Het energiegebruik kan tot wel 90% lager zijn dan in een conventionele pan.

Erwtensoep en sudderlappen

Besparingen en kortere kooktijden zijn natuurlijk erg leuk voor de portemonnee en de kok zelf, maar voor de eters geldt er maar één ding: de smaak. Zoals die van de sukadelappen van mijn moeder. Vooral de saus waar het vlees in baadt is om je vingers bij af te likken. Ik wil hier geen hele recepten gaan verklappen, maar noem alleen even de belangrijkste oorzaak van de heerlijk zoetige smaak van de saus: ontbijtkoek!

Bij familie en vrienden is echter vooral mijn moeders erwtensoep beroemd, en met reden: hij is smeuïg, goed gevuld, en voortreffelijk van smaak. Je kunt er van blijven eten. En dat doen we dan ook, vaak nog dagenlang.

Op de winter voorbereid

Dat is ook een voordeel: deze pannen zijn vaak zo fors, er kan bijna genoeg in voor een weeshuis. En kun je het niet zo snel op: geen probleem. Snert is namelijk prima in te vriezen. Zodat je ook wat hebt wanneer de nood het hoogst is. Bijvoorbeeld wanneer je over een paar weken in de vrieskou een stuk gaat schaatsen op natuurijs. Zo’n dampende kop erwtensoep met worst bij thuiskomst is dan het einde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

De perfecte barbecue voor jouw tuinfeest!

Eten en Koken, Outdoor en buitenleven, Zomer
Toegegeven, de laatste tijd is het een beetje kwakkelen geblazen met het weer, maar er komen weer mooie zomerdagen aan volgens de laatste berichten. Het zal weer ’s tijd worden! We moeten het er maar meteen goed van nemen. Wat dacht je ervan om eindelijk dat barbecue tuinfeest te organiseren...
Lees verder

Stoelverwarming in de auto: een genot voor iedereen

Ontspanning, Winter
Ja, er zijn belangrijkere dingen in de wereld en je hebt het ook niet per se nodig, maar... het is wel erg lekker! Stoelverwarming in de auto bedoel ik. Vooral in hartje winter een geweldige uitvinding natuurlijk, maar ook in de herfst of (het begin van de) lente is het...
Lees verder