Toegegeven, de laatste tijd is het een beetje kwakkelen geblazen met het weer, maar er komen weer mooie zomerdagen aan volgens de laatste berichten. Het zal weer ’s tijd worden! We moeten het er maar meteen goed van nemen. Wat dacht je ervan om eindelijk dat barbecue tuinfeest te organiseren dat je al de hele lente en (begin van de) zomer op de planning had staan? Nodig iedereen uit en ga lekker los met hapjes, drankjes, en natuurlijk heerlijk vlees en verrukkelijke vis op de BBQ! Moet je nog een barbecue scoren? Bekijk dan deze tips…
Welke barbecue past bij jou?
Het zullen eeuwige discussies blijven: Ajax of Feyenoord, de Beatles of de Stones, Pacino of De Niro, en… barbecuen op houtskool of op gas. Ok, of op elektriciteit. Oh en het kan ook nog op hout. Goed, de vergelijking gaat niet helemaal op, maar reken maar dat de gemoederen op fora hoog oplopen. Toch is eigenlijk gewoon de conclusie dat elke variant zo zijn eigen voor- en nadelen heeft.
Houtskoolbarbecue
De echte BBQ-puristen gaan voor een houtskoolbarbecue, zoveel is zeker. Die echte, originele barbecuesmaak schijn je alleen met een klassieke BBQ te kunnen krijgen, hoewel het niet helemaal klopt dat dit van de kooltjes of rook afkomstig is. De (mogelijk) andere smaak komt grotendeels door de hogere temperatuur die je met een kolenbarbecue kunt bereiken. De lekkere grillsmaak die veel mensen associëren met barbecuevoedsel, is ook te behalen met een gasbarbecue.
Los van de smaak vinden houtskoolbarbecuefans het ook gewoon prettig om heel direct bij de opwarming van de barbecue betrokken te zijn. Of zoals iemand op een bbq-forum het formuleert: ‘Het spelen en onder controle krijgen van vuur is voor mij het mooist. Ik vind dat toch het leukste met houtskool!!’
Het nadeel van een houtskoolbarbecue is wel dat je na afloop met aardig wat rommel (kolen en as) blijft zitten en dat het minstens een half uur duurt voordat de BBQ is opgewarmd. Dit laatste zien veel BBQ-liefhebbers echter ook als een voordeel. Een beetje onthaasten, dat hoort erbij. Terwijl de barbecue opwarmt kun je rustig en relaxt genieten van het zonnige weer, elkaar en een lekker aperitiefje.
Gasbarbecue
Een gasbarbecue heeft misschien niet die ‘echte’ barbecuesmaak - hoewel blinde smaaktests niet of nauwelijks verschil laten zien - maar heeft wel het voordeel dat-ie binnen een kwartier warm is. Ook is de temperatuur makkelijker te regelen en is er naderhand minder om schoon te maken of op te ruimen. De meeste gasbarbecues kunnen alleen niet zo’n hoge temperatuur bereiken als een kolenbarbecue. Ook is een kwalitatief goede gasbarbecue doorgaans een stuk duurder.
Mooi zijn de grote buitenkeukens, die (kunnen) beschikken over meerdere branders (voor bereiden op verschillende temperaturen), een warmhoudrek, een zijbrander om pannen op te zetten - bijvoorbeeld voor sauzen - en nog veel meer handige snufjes. Het klopt, je hebt niet het ‘oergevoel’ van een kolenbarbecue, maar verder zijn gasbarbecues heerlijke, praktische apparaten. En zeg nou zelf, die gezellige ongedwongen buitensfeer creëer je toch gewoon zelf?
Elektrische barbecue
Je kunt ook kiezen voor een elektrische barbecue. Waar je met een gasbarbecue misschien nog een beetje een nostalgisch buitengevoel hebt - door die gasfles die je veel op campings ziet - is dit bij een elektrische barbecue vrijwel helemaal afwezig. Deze BBQ is dan wel weer enorm snel (warm) en praktisch. Binnen enkele minuten is het ding op temperatuur, je hoeft je geen zorgen te maken over brandstof - veel meer dan een verlengsnoer heb je niet nodig - en schoonmaken is zo gebeurd. En ben je bang dat je te weinig ‘echte’ barbecuesmaak hebt, dan zijn er nog middelen - zoals speciale houten plankjes - om deze heel dicht te benaderen.
Houtbarbecue / tuinhaard
Tenslotte is er nog de buitencategorie van houtgestookte barbecues. Deze doorgaans flinke apparaten kunnen gemaakt zijn van staal of beton en kunnen op verschillende manieren dienstdoen. Als BBQ, als (pizza)oven, of als tuinhaard. Wel zo makkelijk: dan heb je ook geen aparte terrasverwarmer nodig. Het opwarmen en bereiden duurt meestal wel een stuk langer maar het resultaat is wel heel lekker en mals.
Nu alleen de zon nog! Of…?
De barbecue gevonden die bij je past? Mooi! Dan is het alleen nog even wachten op mooi weer en de uitnodigingen kunnen de (virtuele) deur uit! Trouwens, de echte die-hard BBQ’er laat zich niet tegenhouden door wat spatjes regen. Je gasten lekker knus onder een gespannen zeil of in een partytent in de tuin, en jij als een bikkel onder een paraplu bij je ‘Q’. Er is zelfs een voordeel: het vlees wordt er lekker sappig van:
Toegift: tuinfeest tips
Als je trouwens nog tips nodig hebt voor de organisatie of aankleding van je tuinfeest, check dan ook deze blogs nog even:
5 tips voor een onvergetelijk tuinfeest
De zeven leukste thema’s voor je tuinfeest
Hoe doe je zo min mogelijk op je eigen tuinfeest