Onze categorieeën

Kooptips: ken je buurt

Huizen en kamers

Een huis kopen in een onbekende buurt is een gok; neem dus veel ‘kijkjes bij de buren’.


Als je een huis gaat kopen, kom je in veel gevallen in een buurt terecht die je (nog) niet door en door kent. In ieder geval is het fijn - bijvoorbeeld gezien de grote vraag of hoge huizenprijzen in een bepaalde stad - als je de mogelijkheid kunt onderzoeken om in een onbekende plaats te gaan wonen. Maar dit is best spannend.

Een huis koop je meestal niet voor een paar maanden of een paar jaar, maar eerder voor tien of twintig jaar. En dan wil je wel het idee hebben dat je je hier ook echt thuis (kunt) gaan voelen en dat je de dingen kunt doen waar je van houdt. Natuurlijk, het duurt overal wel even voordat je gewend bent en je weet het pas zeker als je er ook echt woont, maar vooraf kun je al wel veel doen om een goed idee te krijgen wat je kunt verwachten. Lees dus snel deze tips om je toekomstige buurt te leren kennen.

Rondlopen, dagje van maken

De meest voor de hand liggende manier om een buurt te leren kennen is om er enige tijd door te brengen. Nu wordt dit een beetje te intensief als je tien verschillende plaatsen of buurten overweegt, maar meestal heb je wel een shortlist van twee of drie plekken waar je graag zou willen wonen. En als je serieus overweegt om daar een groot deel van je toekomst door te gaan brengen, is het een kleine moeite om de buurt even persoonlijk te verkennen. Desnoods maak je er een dagje van.

Loop er gewoon even rond en kijk naar de huizen, de mensen, de natuur, de winkels en probeer de sfeer op te snuiven. Doe dingen die je ook zou doen als je er zou wonen: ga naar speeltuintjes met je kind, doe boodschappen, ga een stukje wandelen of fietsen, doe een drankje op een terrasje of ga een boek lezen op een bankje in het park. Je krijgt dan ongetwijfeld al een heel aardig gevoel of deze stad of buurt wat voor jou is.

Aanbellen bij de buren

Wat altijd een goed idee is, ook als je de buurt al aardig kent, is om bij je directe buren aan te bellen. Je kunt dan specifiek vragen naar de huizen - gehorig? veel zon in de tuin? onderhoudsgevoelig? - maar ook wat voor mensen er in de straat wonen en of er veel contact is onderling. En je krijgt dan natuurlijk meteen een indruk van je (potentiële) buren, waar je hoe dan ook mee te maken zult krijgen. Het is meegenomen als er al meteen een goede klik is.

Zoek ervaringen online

Het minste wat je kunt doen als je wilt weten hoe het is om te wonen in een bepaalde buurt is om simpelweg op internet te zoeken op ‘wonen in…’. Je komt dan meestal eerst informatieve pagina’s tegen van de gemeente of de Wikipedia-pagina over de stad, maar als je iets verder kijkt, vind je ook vaak fora waar iemand al eens eerder heeft gevraagd hoe het is om te wonen in de stad of het dorp waar je onderzoek naar doet. (En zo niet, dan je dit natuurlijk ook zelf doen.)

De reacties op deze vraag kunnen je wat handvatten geven. Neem de antwoorden alleen wel met een korreltje zout: soms zeggen mensen iets op basis van één ervaring. Ook zijn er soms tegengestelde meningen te vinden, waardoor je niet weet wat nu ‘de waarheid’ is. Je moet hierbij ook goed bedenken wat jouw wensen en verwachtingen zijn. Zoek je een kindvriendelijk gebied, een stad met veel cultuur en historie? Moet het bruisend en stedelijk zijn, of juist natuurrijk en rustig? Dat is heel persoonlijk. Kortom, ga even na waarom iemand anders een stad of dorp wel of niet prettig vindt om te wonen en of dit overeenkomt met je eigen interesses.

Bekijk afbeeldingen

Dit is simpel zat: gewoon zoeken op afbeeldingen van de stad waar je mogelijk zou willen wonen. Je kunt rationeel van alles bedenken, maar als je overspoeld wordt met alleen foto’s van een specifiek gebied, dan krijg je al heel snel een emotionele reactie die boekdelen spreekt. Krijg je het al benauwd bij het zien van de foto’s, of krijg je juist meteen een glimlach op je gezicht en zie je jezelf er al helemaal wonen? Dan zegt dat al heel veel.

‘Share’ je zoektocht

Deel je vragen met iedereen om je heen; je buren, collega’s, familieleden, ouders van de vriendjes van je kids, de kapper, en natuurlijk met je sociale (media)netwerk. Je zult vast en zeker wat mensen tegenkomen die er ook hebben gewoond - of iemand kennen die er woont - zodat ze ervaringen kunnen delen. Gebruik ook zeker je social media-kanalen om je vrienden te vragen naar hun mening. Het betekent niet dat jij er net zo over hoeft te denken, maar je hebt misschien weer wat houvast.

Check bereikbaarheid, ligging en faciliteiten

Tot zover de (grotendeels) emotionele argumenten. Waar je natuurlijk ook naar kunt kijken zijn praktische zaken die de plaats te bieden heeft. Vind je het belangrijk dat er veel scholen, speelplaatsen, bibliotheken, theaters, zwembaden, sportclubs, recreatiegebieden in de buurt zijn? Doe hier dan specifiek onderzoek naar. En hoever moet je lopen of fietsen om boodschappen te kunnen doen? Het hoeft geen probleem te zijn als de winkels niet op strompelafstand liggen, maar het kan meespelen.

Daarnaast is het, ook voor visite, goed om te weten hoe bereikbaar de plaats of buurt is. Is er een trein- of busstation in de buurt? Ligt het huis dicht bij uitval- en snelwegen? Tenslotte hoeft de plaats zelf niet per se alles te bieden te hebben wat op je wenslijstje staat; als de ligging ten opzichte van andere mooie en handige plekken heel goed is, is dit ook een voordeel.

Demografische data

Last but not least kun je voor praktisch iedere buurt in Nederland praktische statistieken en bevolkingsgegevens opzoeken. Zo kun je er bijvoorbeeld achterkomen of er relatief veel ouderen of jongeren wonen, hoeveel koop- en huurwoningen er zijn, wat de gemiddelde afstand tot een supermarkt of kinderdagverblijf is, en of de gemiddelde vraagprijs voor een woning hoger of lager ligt dan het landelijk gemiddelde. Kijk hier om al deze gegevens en meer voor ‘jouw’ buurt te achterhalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Wonen in studentenhuis of zelfstandige kamer?

Huizen en kamers
In de rij voor de douche of privacy en je eigen ruimte? Welke mogelijkheden heeft de student bij het zoeken van woonruimte? Het is een van de grote dilemma’s als je gaat studeren. Waar ga je wonen: in een studentenhuis dicht bij je hogeschool of universiteit, of toch gewoon in...
Lees verder

Huren of kopen: hoe woon jij het beste?

Huizen en kamers
Een koophuis geeft vermogen of schuld; huurhuis flexibel maar duur. Wat is wijsheid? Een eigen plekje hebben om te wonen en je thuis te voelen - alleen of met je partner of gezin - is altijd heerlijk. Maar wat is nu het slimste, voordeligste, prettigste om te doen: een huis...
Lees verder