Onze categorieeën

‘Ik kreeg mijn interieuropleiding op Marktplaats’

Huis en inrichting

Julien-bio

In januari is de gastheer van de Marktplaats Instagram Julien Rademaker, bekend van de blog Gevonden op Marktplaats, waar hij vintage meubelen, kunst en rariteiten plaatst die hij op Marktplaats heeft gespot. Afgelopen november opende hij in Amsterdam een tijdelijke winkel – de Gevonden op Marktplaats Wintersalon – waar zijn styling talent en Marktplaats-vondsten live te bewonderen zijn. Een mooie gelegenheid voor een goed gesprek.

Allereerst, hoe gaat het met de Wintersalon?
Heel goed! Sinds half november zitten we hier en we hebben twee goede maanden gehad, met heel veel mensen over de vloer. Op basis daarvan hebben we het net verlengd. We gaan door tot en met april. Voor interieurspullen is het ook goed dat we de lente meepakken,

Hoe werkt de Salon precies? Jij treedt op als een soort tussenpersoon?
Net als op mijn blog maak ik zelf de selectie, maar nu verkoop ik ook echt. Ongeveer de helft heb ik zelf ingekocht, maar de rest, meestal de grotere dingen, heb ik in consignatie, wat betekent dat het van andere aanbieders is – particulieren, dealers – voor wie ik het verkoop.

KNSM

“Ik krijg nu steeds meer styling- en interieuropdrachten. Daar was het ook eigenlijk om te doen.”


Je bent bekend geworden als interieurstylist, maar wat is eigenlijk je achtergrond?
Ik heb grafisch ontwerp gestudeerd aan de Kunstacademie in Den Haag. Na mijn afstuderen, in 2000, heb ik vijf jaar bij een ontwerpbureau gewerkt. Daarna ben ik freelance gaan ontwerpen en heb ik veel identity design gedaan, vooral voor reclamebureaus. Dat ging heel goed maar ik vond het niet meer zo leuk. Nu doe ik dit eigenlijk alleen nog voor particulieren en kleine bedrijven. En ik doe natuurlijk al mijn eigen grafische vormgeving zelf, zoals voor deze salon.

Heb je sinds je Gevonden op Marktplaats-blog veel meer werk gekregen?
Het interieurgedeelte is heel erg groot geworden; dat deed ik natuurlijk daarvoor niet. Ik krijg nu steeds meer styling- en interieuropdrachten. Daar was het ook eigenlijk om te doen.

En in bredere zin?
Ook natuurlijk. Maar ik neem niet echt grafisch werk aan. Er komt veel op mijn pad maar ik heb nu mijn handen vol aan de salon en ik wil me gewoon focussen op stylen.

“Op Marktplaats heb ik mijn hele opleiding interieurontwerp gehad. Ik heb vijf jaar gestudeerd, en nu ben ik hier.”


Hoe is je blog bijna vijf jaar geleden tot stand gekomen?
Het begon ermee dat ik geen grafisch werk meer wilde doen en het leuk vond om met interieur bezig te zijn. Tegelijkertijd was ik op zoek naar meubels voor mijn appartement. Op Marktplaats kwam ik zulke mooie dingen tegen, dat ik dacht: ‘Dit moet ik laten zien!’ Daarnaast was het handig om een portfolio te kunnen creëren van wat ik mooi vind.

julesdavidkaartje

Op Marktplaats heb ik eigenlijk mijn hele opleiding interieurontwerp gehad. Ik heb hier zoveel geleerd: ik heb stijlperiodes leren herkennen, ontwerpers, modellen van stoelen… Dat heeft me echt heel erg geholpen. Voor mij was het een soort parallelle vorm van studie. Ik heb gewoon vijf jaar gestudeerd, en nu ben ik hier. En die studie was op Marktplaats.

Je hebt verder dus helemaal geen boeken of ander studiemateriaal gebruikt?
Qua stijl ben ik gewoon altijd op mijn smaak afgegaan. Ik heb de kunstacademie gedaan en daarbij kunstgeschiedenis gestudeerd, dus ik heb wel een beetje een achtergrond. Maar de interieurwereld, de periodes en het hele ‘wie is wie’… dat heb ik allemaal via Marktplaats geleerd.

“Het mixen van stijlen maakt het juist interessant.”


Is je smaak nog veranderd?
Smaak ontwikkelt zich bij mij echt de hele tijd. Dat is best wel organisch. Je ziet steeds meer en kunt dan steeds beter definiëren wat je echt mooi vindt. Maar mijn smaak is ook heel breed. Als je in de salon bent, zie je ook dat het alle kanten opgaat. Van jaren tachtig naar Art Deco naar Brutalist naar Memphis Milano.

brutalist

En gooi je dan al die stijlen door elkaar of blijf je wel steeds binnen de afgebakende kaders?
Juist dat eerste. Sommige dingen hebben ruimte nodig en moeten ‘op zich’ goed zijn, maar er zijn genoeg dingen die je prima kunt mixen en dat vind ik juist leuk. Dingen combineren die al wel bijzonder zijn, maar die je los van elkaar misschien niet zo snel zou uitkiezen. Als je die op een originele manier combineert, kunnen mensen denken: ‘Hé, dat is eigenlijk best wel tof!’ Dan wordt het natuurlijk interessant.

“Ik zoek niet op Marktplaats, ik vind.”


Dat las ik over jou, ja: dat je pas in de context ontdekt of iets goed werkt. Maar dat lijkt me wel moeilijk zoeken op Marktplaats. Hoe zie je dan of een object op zichzelf de moeite waard is? Je moet toch een beetje een vermoeden hebben?
Ja, tuurlijk. Ik heb ook wel een beeld in mijn hoofd van wat ik in de salon heb staan en heb een idee wat daar goed bij zou passen. Maar soms vind ik ook iets wat heel erg autonoom is, en dan koop ik het maar gewoon. Dan vind ik daarna wel weer iets anders wat daar bij past.

Daarbij zoek ik eigenlijk nooit op Marktplaats, ik vind vooral. Ik ga gewoon bladeren. Je komt dan geweldige dingen tegen die je niet verwacht, waar je niet naar zocht. Die open mind helpt heel erg bij het vinden.


Openingsfoto: Dim Balsem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Verhuizen na kopen nieuw huis: waar moet je aan denken?

Huis en inrichting
Vervelend, hè, zo zonder internet en warm water in je nieuwe huis; maar er is nog meer te regelen. Een nieuw huis gekocht? Gefeliciteerd, dan gaat het nu echt gebeuren. Een nieuwe stap in je leven, wonen in een andere omgeving, een nieuw huis om echt je thuis van te...
Lees verder

Restyle je huis deze feestdagen, met hulp van interieurstylist Adriana

Feestdagen, Huis en inrichting, Kerstmis
Top! De surprises kunnen weer naar zolder of, als niemand kijkt, de prullenbak in, en rondslingerende juten zakken en Pietenpakken kunnen weer voor een jaar achter slot en grendel. Snel verder naar Kerst en Oud & Nieuw! Dat betekent een boom in de kamer en kerststerren, lichtjes en ballen overal...
Lees verder