Een koophuis geeft vermogen of schuld; huurhuis flexibel maar duur. Wat is wijsheid?
Een eigen plekje hebben om te wonen en je thuis te voelen - alleen of met je partner of gezin - is altijd heerlijk. Maar wat is nu het slimste, voordeligste, prettigste om te doen: een huis kopen of huren? Het is de eeuwige vraag, maar het antwoord is niet altijd hetzelfde. Het hangt af van je inkomen, toekomstplannen, maar natuurlijk ook van de op dat moment geldende huur- en woningprijzen. Dit laatste is vooral verstandig om goed in de gaten te houden, zodat je niet onnodig veel geld betaalt voor je woning. Hieronder wat aandachtspunten, voor- en nadelen bij de keuze voor het kopen of huren van een huis.
Kopen
Voordelen:
Kopen is een investering
Het is misschien een cliché, maar daarmee niet minder waar. Als je in een koophuis woont, bouw je vermogen op door af te lossen. Als je huurt, zie je niets meer terug van het geld dat je maandelijks uitgeeft. Het huis blijft van de woningcorporatie en jij mag er gewoon tijdelijk in leven. Terwijl een koophuis helemaal van jou is als je eenmaal je hypotheek hebt afbetaald. Ok, dit duurt doorgaans wel dertig jaar, maar toch: je gooit je geld niet zomaar weg. En mocht je je huis op den duur verkopen, dan houd je hier een fijne zak geld aan over. Die je vervolgens weer voor een ander huis kunt gebruiken, een wereldreis, een boot, een fijn pensioen… wat dan ook.
Lagere maandlasten
Dit is niet altijd het geval, en is erg afhankelijk van de regio waar je huurt en koopt, maar in veel gevallen kun je voor minder dan je maandelijkse huurbedrag een huis kopen. En daar kreeg je dan ook nog eens vaak meer leefruimte, ofwel harde vierkante meters, voor. Je zou bijna gek zijn als je dan nog huurt.
Je mag met je huis doen wat je wilt
Als je een huis hebt gekocht, hoef je niet voor ieder muurtje dat je verwijdert of voor iedere spijker die je in een stuk hout slaat toestemming te vragen. Als jij een hele andere badkamer wilt, of een dakkapel wil laten bouwen, kun je dit gewoon doen. Ok, als een uitbouw erg groot wordt, of je tegen bestemmingsplannen in gaat, kan het een probleem opleveren, maar het meeste kun je zonder zorgen aanpakken. Als je huurt is dit een ander verhaal. Dan moet een pand doorgaans zoveel mogelijk in de staat blijven zoals je het aantrof toen je erin kwam.
Veel verschillende soorten woningen
Als je graag een volwaardige eengezinswoning wilt, met meerdere verdiepingen en een tuintje, dan zul je deze eerder vinden als je koopt. Als je huurt ben je vaker toegewezen op appartementen en studio’s.
Stabiele hypotheeklasten
In een koophuis zijn de hypotheeklasten, afhankelijk van de hypotheekvorm en de rentevastperiode, stabiel. In een huurhuis wordt de huurprijs in principe jaarlijks verhoogd.
Nadelen:
De woonlasten kunnen veranderen.
Als je rentevastperiode voorbij is, kan de rente ineens zijn gestegen, waardoor je maandlasten omhooggaan.
Je moet zelf je woning onderhouden.
Een koopwoning is helemaal van jou. Dat betekent ook dat je verantwoordelijk bent voor alle onkosten. In een huurhuis wordt een groot deel door de verhuurder opgelost.
Je huis kan in waarde dalen.
Huizenprijzen kunnen erg schommelen, wat dus ook kan betekenen dat je huis ineens een stuk minder waard is geworden. Als je op dat moment je huis zou verkopen, zou je dus een schuld overhouden.
Je kunt minder gemakkelijk verhuizen.
Als je wilt verhuizen, kun je niet even snel je spullen inpakken en een maand later weg zijn, zoals in een huurhuis. Je moet eerst je eigen huis zien te verkopen, wat in sommige gevallen erg lang kan duren.
Huren
Voordelen:
Flexibel
Een groot voordeel van huren is dat je zo kunt verhuizen, als je wilt. Je hebt meestal een opzegtermijn van een maand, maar vervolgens kun je volledig vrij en naar eigen wens ergens anders woonruimte huren of kopen.
Flexibel (2)
Niet alleen ben je (vrijwel altijd) een stuk sneller verhuisd als je huurt, je bent ook niet financieel beperkt door de op dat moment geldende waarde van je huis. Als je een koophuis hebt, verkoop je natuurlijk het liefst met overwaarde, of in ieder geval zonder schuld. Als je huurt, ben je financieel vrij en hoef je niet op een optimaal moment in de markt te wachten voordat je verhuist.
Geen onderhoudskosten
Goed, als er een schilderijtje van de muur valt, gaat de huisbaas hem niet voor je ophangen en de ramen lappen mag je ook zelf doen, maar serieuze zaken aan het huis, zoals schilderwerk, loszittende dakpannen of het vervangen van de cv-ketel, worden allemaal door de verhuurder aangepakt. Erg makkelijk!
Nadelen:
Je bouwt geen vermogen op.
Je huurkosten zie je later niet meer terug. Het huis wordt niet uiteindelijk jouw eigendom, om vervolgens te kunnen verkopen of verhuren. Nee, je blijft een soort veredelde logé in het huis van een ander. Je hebt misschien geen ‘onnodige’ onkosten of schulden verkregen, maar ook geen extra geld.
De huur zal alleen maar stijgen.
Houd hier rekening mee bij het uitkiezen van een huurwoning die meteen al dicht tegen je maximumbudget aanzit.
Je mag maar weinig aanpassingen aan de woning doen.
Sommige duidelijk waardevermeerderende zaken, zoals het aanleggen van een aansluiting voor een vaatwasser, zul je doorgaans zonder problemen kunnen doen, maar even een leuke nieuwe rode keuken in je woning zetten, wordt wat lastiger. (Daarbij is het natuurlijk wel de vraag in hoeverre je zelf deze ‘investering’ wilt doen, als je bij het verlaten van het huis die keuken niet mee kunt nemen, en hier ook geen vergoeding voor terugziet.)