In de rij voor de douche of privacy en je eigen ruimte? Welke mogelijkheden heeft de student bij het zoeken van woonruimte?
Het is een van de grote dilemma’s als je gaat studeren. Waar ga je wonen: in een studentenhuis dicht bij je hogeschool of universiteit, of toch gewoon in een kamer voor jezelf, iets verder weg? Zoals met zoveel in het leven, heeft alles zo zijn voor en nadelen. Heb je vervoer nodig om op school te komen, wat zijn de kosten, en met wie heb je allemaal te maken? Het zijn zomaar wat punten die meespelen en erg (kunnen) verschillen bij de keuze tussen een studentenhuis of campus en zelfstandige woonruimte.
Campus of studentenhuis
1) Gemak/ dicht bij school
Een studentenhuis is vaak op strompelafstand van de school gebouwd. Wat betekent dat je een kwartier voor de eerste les wakker zou kunnen worden en alsnog op tijd zou kunnen zijn, zonder fiets, bus of tram. Dan moet je wel razendsnel je kleren aanschieten, je kop onder de kraan houden, en je ontbijt onderweg opeten, maar het is mogelijk.
2) Meer contacten
In een studentenhuis deel je doorgaans een kamer, verdieping, woonkamer en/of faciliteiten als een w.c. en badkamer met een stel andere studenten. Dan doe je automatisch veel contacten op, of je nu wilt of niet. En dat kan heel fijn zijn, zeker als je verder niemand kent op school of in de stad. Niet iedereen zal meteen je type zijn, maar de kans is groot dat je er op zijn minst een paar vriendschappen of goede contacten mee opdoet.
3) Beter / sneller op de hoogte
Als er iets wordt georganiseerd - op school, door een studentenvereniging, of gewoon als er iemand een feestje geeft - dan ben je hier meestal sneller van op de hoogte als je onderdeel bent van de ‘gemeenschap’ in een studentenhuis. Je zult dan waarschijnlijk ook meer ondernemen dan wanneer je hier letterlijk en figuurlijk wat verder vanaf staat.
4) Lenen en samenwerken
Er kleven ook nadelen aan het samenwonen of leven met andere studenten, maar een voordeel is dat je spullen van elkaar kunt lenen, dat je niet altijd hoeft te koken - je wisselt elkaar gewoon af - en dat je elkaar kunt helpen met heel veel dingen (studeren, een lift geven, klusjes opknappen etc.).
Zelfstandige kamer
1) Meer privacy
Het kan heel gezellig zijn om steeds anderen om je heen te hebben en veel met elkaar te ondernemen, maar als je veel behoefte hebt aan een beetje rust en privacy, dan doe je er goed aan om een kamer voor jou alleen te zoeken (of misschien samen met één iemand anders). Je hoeft niemand aan te horen, niets uit te leggen en kunt gewoon even lekker je eigen gang gaan.
2) Niet in de rij staan voor…
Moet je douchen, naar de w.c., iets uit de koelkast pakken… dan kun je dit gewoon doen op het moment dat jij dit wilt. Je hoeft nergens voor in de rij te staan in je ‘eigen’ huis en dat is wel zo fijn natuurlijk.
3) Meer ruimte voor jezelf
Een zelfstandige kamer is niet per se enorm groot, maar je hebt waarschijnlijk altijd nog meer ruimte dan in een studentenhuis, waar je veel ruimtes moet delen en slaapkamers vrij klein zijn. En iets groter is altijd prettig: dan kun je wat meer spulletjes kwijt, voelt het rustiger en minder beklemmend aan, en heb je meer ruimte om rond te lopen en visite te ontvangen.
4) Zelf beslissen
Smaken verschillen, maar daar heb je in je eentje niets mee te maken. Je kunt elke ruimte precies zo inrichten en schilderen als je zelf wilt. Het is meestal wel zo dat je alles weer in de originele staat moet achterlaten als je weggaat, maar tot die tijd kun je rustig alles pimpelpaars met een goud randje maken.
5) Kan goedkoper zijn
Je zou denken dat een studentenhuis per definitie goedkoper is, juist omdat je minder privacy hebt en ruimtes en faciliteiten met (veel) anderen moet delen, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Als je zelfstandig huurt - en hiervoor inclusief servicekosten niet meer dan 414,02 euro betaalt - kun je namelijk huurtoeslag krijgen. De hoogte hiervan hangt af van je maandelijkse huurbedrag en de hoogte van je inkomen. Als je in totaal 410 euro zou moeten betalen voor je huur en weinig bijverdiensten hebt, zou je een huurtoeslag van 187 euro per maand ontvangen. Inderdaad, netto ben je dan slechts 223 euro kwijt.