Onze categorieeën

Surf’s up, dude!

Sport en Activiteit, Watersport en Boten

shutterstock_181823534

Toen ik een tienermeisje was, wilde ik een surfchick worden. Surfen was toen niet zo hot als nu, laat staan dat ik van te voren had nagedacht over welke vorm van surfen bij mij paste. Het lag destijds voor de hand dat het windsurfen werd. Ik heb een paar lessen gehad en in Frankrijk nog eens op zo’n plank gestaan. Dat was het. Windsurfen is wat aanknoeien op een plank terwijl je dat onding van een zeil omhoog probeert te houden en tegelijkertijd het riet in navigeert. Althans, dat was het toen voor mij. Ik zou nu wel weer willen gaan surfen. Maar dan wil ik me eerst verdiepen in de verschillende stijlen en wat het beste bij mij past qua weer, gear en heftigheid. Lees met me mee.

Golfsurfen

Vele jaren nadat ik een tienermeisje was dat haar windsurfscherm niet in bedwang kon houden, woonde ik vlakbij het strand en was het wachten op de eerste golfsurfles. Niet in de laatste plaats omdat er een surfschool naast mijn favoriete strandtent zat en er ook vrienden waren die deze vorm van surfen wilden leren. Dus wij volgden op een goede zaterdagochtend een golfsurfclinic. De dagen na deze clinic kon ik nog amper wat met mijn lijf, omdat ik spieren had gebruikt die ik daarvoor in een diepe winterslaap had gelaten, maar wat was het leuk! Toch heb ik het daarna niet meer gedaan. Maar als ik nu zou moeten kiezen, zou in eerste instantie het golfsurfen het beste bij me passen. Je kunt er rustig mee beginnen en je hebt er weinig voor nodig: een wetsuit en een surfplank en you’re good to go.

Kitesurfen

De vorm van surfen die, letterlijk en figuurlijk, een onwijze sprong heeft gemaakt, is kitesurfen. Ik kijk er graag naar als ik op het strand ben, het ziet er altijd zo spectaculair uit. Maar of ik het zelf zou doen… Ik ben nou niet echt een daredevil en ik vind dit wel een sport voor van die avontuurlijke mensen die geen angst kennen. Om door de wind opgepikt te worden en door de lucht te vliegen, vind ik een te gekke, maar ook een beangstigende gedachte. En die angst weegt net wat zwaarder. Daarnaast vind ik deze surfvorm ook wat minder praktisch. Ik heb geen auto en je hebt hier wel behoorlijk wat gear voor nodig. Namelijk een kite (de vlieger), de bar (stuurstok), een board, een wetsuit en een trapeze (harnas). Bovendien wordt geadviseerd om in het begin een grotere kite te nemen. Bij de kite hoort ook nog een pomp te zitten waarmee je de kite kunt oppompen.

Windsurfen

Windsurfen doe je op een plank met daarop een zeil. Net als kitesurfers houden windsurfers constant het weer in de gaten en gaan ze bij de eerste zuchtjes wind in de juiste richting meteen het water op. Ik heb dus in een grijs verleden een klein beetje ervaring opgedaan met deze vorm van surfen. En ik kan je vertellen: het is hard werken om je zeil in bedwang te houden. Maar als je gaat, dan ga je heel lekker. Windsurfen kent veel verschillende disciplines, van het afleggen van een parcours tot springen en racen. Er zijn dan ook verschillende typen windsurfplanken. Verder heb je natuurlijk een zeil nodig en ook hier een wetsuit.

Wakeboarden

Ook een hele leuke manier van het water over gaan: wakeboarden. Dat is de snowboardvorm van waterskiën.  Je staat op een board en houdt een bar vast met daaraan een lijn die aan de boot zit. Dan heb je in ieder geval die motorboot die je helpt met snelheid maken! Die lijn kan trouwens ook aan een kabelbaan vastzitten, dat is dan weer de perfecte manier om het te leren. Vooral bochtjes draaien kan lastig zijn in het begin. Met wakeboarden kun je de gekste capriolen uithalen. Zo kun je sprongen maken op de hekgolf, de golf die achter de boot ontstaat door de beweging, die bij wakeboarden wordt gebruikt als schans. Voor deze vorm van surfen heb je, net als bij golfsurfen, niet veel nodig; een wakeboard en een wetsuit. Maar dan moet je er nog wel iemand met een boot bij zien te vinden.

Vis in het water

Eigenlijk heb ik het al 'verklapt': golfsurfen past het beste bij mij. Vooral vanwege het praktische aspect; er is weinig tijd en materiaal voor nodig voordat je het water in kunt. Bovendien lijkt het mij te gek als je dit eenmaal een beetje onder de knie hebt. Misschien ben jij er nog niet helemaal uit. En om eerlijk te zijn, ben ik zelf zo veranderlijk als de wind als het om sporten gaat. Ik ben ook een echte waterrat en ik wil eigenlijk alles wel een keer gedaan hebben. Maar goed nieuws: dat kan gewoon! Zoek maar eens op Marktplaats op ‘kite workshop’ of ‘wakeboard clinic’. Ook erg (en misschien wel extra) leuk om te doen met vrienden, familie of als bedrijfsuitje. Surf's up!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde berichten

Bootje huren voor de Canal parade? Check deze tips!

Watersport en Boten
Zaterdag 29 juli barst het feest van Amsterdam Pride weer los, met als spetterende afsluiting de botenparade door de grachten van Amsterdam op 5 augustus. In deze populaire Canal Parade varen 80 boten mee, met daarop een wild enthousiaste, meestal kleurrijk uitgedoste bemanning. Wil je ook meegenieten op het water?...
Lees verder

Ga erop uit met een (huur)boot!

Lente, Outdoor en buitenleven, Waterpret, Watersport en Boten
Wanneer de zon hoog aan de horizon staat, is het leuk om je eigen horizon te verbreden. Verruil bij mooi weer het terras eens voor een middagje op het water! Water werkt rustgevend en geeft een gevoel van vrijheid. Wat ik zo leuk aan varen vind, is dat ik de...
Lees verder