Onze categorieeën

Bootje huren voor de Canal parade? Check deze tips!

Watersport en Boten

Zaterdag 29 juli barst het feest van Amsterdam Pride weer los, met als spetterende afsluiting de botenparade door de grachten van Amsterdam op 5 augustus. In deze populaire Canal Parade varen 80 boten mee, met daarop een wild enthousiaste, meestal kleurrijk uitgedoste bemanning. Wil je ook meegenieten op het water? Regel dan snel een bootje voor deze bijzondere dag en bekijk de tips hieronder.

Voor je het vraagt: nee, meevaren is niet (meer) mogelijk. Maar het goede nieuws is dat je wel met je eigen bootje - tot 10 meter - vanuit de grachten kunt toekijken en alles van dichtbij mee kunt maken! Heb je alleen de opblaaskrokodil van je kids? Geen probleem, je kunt gewoon een bootje, sloep of schip huren. Makkelijk, erg leuk en, met een groep vrienden, ook nog eens prima te betalen.

Bootjes huren

Als je op Marktplaats zoekt op ‘pride’ in de rubriek Botenverhuur in de groep Diensten en Vakmensen, vind je al meteen een dozijn advertenties met speciale aanbiedingen voor bootverhuur tijdens de Canal Parade. (Zoeken op ‘Amsterdam’ kan daarnaast ook nog handig zijn, als je meer mogelijkheden wilt.) Het gaat dan vaak om boten voor zo’n 6 tot 8 personen maar je kunt ook een sloep voor zo’n 30 personen huren. Per persoon ben je - bij een volledig bezette boot - voor een hele dag zo’n 40 a 50 euro kwijt. Geen geld voor zo’n unieke ervaring. Check bijvoorbeeld Boats4Rent, die voor een hele dag (van 9:00 tot 20:00 uur) slechts 239 euro rekenen voor een zespersoons sloep.

Eten en drinken

Uiteraard wil je op zo’n dag ook de innerlijke mens goed verzorgen. Informeer bij het huren van je boot dus ook zeker even wat er allemaal mogelijk is. Meestal mag je gewoon zelf eten en drinken meenemen maar je kunt ook vaak drank - zoals bier wijn en prosecco - en hapjes of zelfs hele BBQ-pakketten reserveren. Zoals bij Sloepvrienden, waar je voor 16 euro per persoon vlees, vis, brood en sauzen voor de barbecue kunt bestellen. Je kunt zelfs een kok inhuren tegen meerprijs.

Bewust Onbeschonken Kapitein

Het huren van een boot gebeurt doorgaans zonder aparte stuurman, voor een klein bootje voor zes of acht personen. Als er echter 20 of 30 mensen op moeten, zit er meestal een schipper bij. Want ja, je staat aan de kant aangemeerd, maar om een mooi of vrij plekje te vinden aan de gracht, zul je toch echt even een stukje moeten varen. Maar wie deze schipper ook is, het is wel de bedoeling dat deze niet al te beschonken raakt tijdens de Canal Parade, want na afloopt moet hij nog wel kunnen navigeren. Dat is ook een tip die verhuurder Mokumboot geeft op zijn site. Op zich best geestig om het beeld van een slingerende, laveloze kapitein voor je te zien - als Captain Jack met een fles rum in de hand - die overal tegenaan botst, maar het is natuurlijk wel iets om serieus te nemen. Zorg dus dat er altijd een ‘BOK’ aan boord is.

Een andere grappige en waardevolle tip van de mensen van Mokumboot is dat je ‘minimaal moet zorgen voor een emmer en een groot zeil’ als je geen wc aan boord hebt. Dan kun je tenminste op je boot blijven als de nood hoog is.

Wees op tijd!

Het is erg belangrijk om op tijd te zijn bij zo’n mega-evenement als dit. Iedereen wil de perfecte spot hebben, of op zijn minst gewoon een beschikbare plek om je bootje aan te meren. En het is ook fijn, als je niet zo’n ervaren schipper bent, om hierbij royaal de ruimte te hebben en niet een half uur te hoeven fileparkeren (of botsen). Verschillende verhuurders zijn gelukkig (extra) vroeg open op 5 augustus. Ja, het zal druk worden, maar als je ergens om 7:30 uur in een huurbootje stapt, zul je ongetwijfeld een plekje vinden. Ook als je besluit om geen boot te huren en gewoon als voetganger te komen, is het overigens slim om ruim op tijd te komen.

Hotspots

De botentocht begint om 12:30 uur, maar de beste plekken om de parade te zien zijn natuurlijk al vroeg bezet. Dus als je het perfecte plekje wilt hebben, bijvoorbeeld bij de Magere brug of ergens aan de Prinsengracht, zorg dan dat je er, ook zonder boot, minstens een paar uur voor aanvang bent. De route gaat dit jaar trouwens in de tegengestelde richting. Dus de start is nu bij het Scheepvaartmuseum. Vervolgens gaan de boten via de Amstel en de Prinsengracht naar het eindpunt: het Westerdok.

Veel succes en plezier op 5 augustus, maar dat komt vast helemaal goed! De sfeer die dag is in ieder geval altijd geweldig. En mocht je enthousiast geworden zijn en ook na de Canal Parade een bootje willen huren… bekijk dan ook onze algemene boothuurtips.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Ga erop uit met een (huur)boot!

Lente, Outdoor en buitenleven, Waterpret, Watersport en Boten
Wanneer de zon hoog aan de horizon staat, is het leuk om je eigen horizon te verbreden. Verruil bij mooi weer het terras eens voor een middagje op het water! Water werkt rustgevend en geeft een gevoel van vrijheid. Wat ik zo leuk aan varen vind, is dat ik de...
Lees verder

De wind is je vriend: sport en spel met een flinke bries

Outdoor en buitenleven, Watersport en Boten, Zomer
De wind heeft flink huisgehouden het afgelopen weekend. Zelf ben ik gelukkig ongeschonden uit de strijd gekomen. Alleen de kunststof dakplaten werden door de storm bijna van mijn dak getrokken, maar er was al snel een reparateur ter plaatse om me uit de brand, uh wind, te helpen. Inmiddels is...
Lees verder