Onze categorieeën

De wind is je vriend: sport en spel met een flinke bries

Outdoor en buitenleven, Watersport en Boten, Zomer

kites

De wind heeft flink huisgehouden het afgelopen weekend. Zelf ben ik gelukkig ongeschonden uit de strijd gekomen. Alleen de kunststof dakplaten werden door de storm bijna van mijn dak getrokken, maar er was al snel een reparateur ter plaatse om me uit de brand, uh wind, te helpen. Inmiddels is de wind gelukkig weer gaan liggen. Waarom dan niet, ter verwerking, een positieve draai aan het onderwerp geven? Zoals een lijstje met items en activiteiten waarbij je wel een briesje kunt gebruiken. Bij deze...

Windsurfplank (en zeil)

Weinig verrassend misschien, maar wel erg gaaf! Een lesje van tevoren is aan te raden als je het nog nooit gedaan hebt, maar zodra je een beetje je balans kunt bewaren met dat zeil in je handen, begint het windsurfvirus je al te bekruipen. En wanneer je dan op het juiste moment het zeil ‘dichttrekt’, naar achteren gaat hangen en de volle wind je ineens door het water laat schieten, ben je verkocht. Voor je het weet ben je dan op zoek naar een eigen surfplank en zeil. Gelukkig hoeft dit geen rib uit je lijf te zijn, en loop je dus niet al teveel risico als je deze hobby toch niet kunt volhouden. Veel meer dan een paar honderd euro hoeft een complete (tweedehands) set niet te kosten. Voor kinderen nog minder.

windsurfers

Windmolen

Nee, ik heb het niet over die joekels die langs de snelweg of in grote open velden staan. Ik bedoel die schattige, kleurrijke windmolentjes die je in je hand kan houden en waar je kinderen een groot plezier mee doet. En om niet alleen maar als een dwaas al blazend dat ding in beweging te hoeven brengen, is een aardig windje wel zo handig. Dan steek je hem bijvoorbeeld in je tuin in de grond, of je maakt hem aan de reling vast van je balkon, en dan is er de hele tijd actie. Dat kan de dvd van Tik Tak of Nijntje tenminste ook in keer in zijn hoes blijven.

shutterstock_165096890

Vlieger

Deze zag je ongetwijfeld ook wel aankomen... De vlieger is dan ook een klassieker die altijd populair zal blijven. Voor jong en oud. Het leuke is dat er zoveel verschillende soorten zijn. Zoals de simpele, kleine kindervariant in ruitvorm die je al bij de supermarkt om de hoek kunt krijgen. Of juist een heel professioneel model. Aan jou de keus: wil je een vlieger met één, twee, drie, of vier lijnen? Ga je voor een zogenaamde matrasvlieger (net als die parachutes met deze vorm) of toch liever voor een sport- of stuntvlieger?

shutterstock_100884040

RC Zeilboot

Zelf moet ik hierbij altijd aan dat geinige nummer van Brigitte Kaandorp denken: “Jemig wat zou ik graag jouw radiografisch bestuurbare zeilboot zijn”. Toch is het niet alleen voor komisch effect leuk, maar kun je echt veel plezier beleven met zo'n rc zeilboot. Net als bij vliegers heb je zowel simpele, goedkope varianten als de meer serieuze modellen die minstens 150 euro kosten. Sommige zijn beter dan andere tegen een behoorlijk briesje bestand, en kunnen bijvoorbeeld een speciaal stormtuig hebben. Maar ze zijn hoe dan ook allemaal voor de aandrijving afhankelijk van de wind; het zijn immers zeilboten. Met de bijbehorende zender houd je controle over de boot.

zeilbootje

Kitesurfset

Over vliegers voor volwassenen gesproken... Kitesurfen is feitelijk een combinatie tussen windsurfen en vliegeren, en is razend populair. Zodra er genoeg wind staat kun je altijd wel een stel kitesurfers op het strand of in de zee spotten. Kitesurfen heeft een wat stoerder imago dan windsurfen en het is niet moeilijk te zien waarom. Het is snel, dynamisch, en sprongen en stunts zijn een belangrijk onderdeel van de sport. Je hebt een bord nodig om op te staan, een ‘bar’ om je aan vast te houden, en natuurlijk de kite (vlieger) zelf. Prijzen voor complete tweedehands kitesurfsets liggen op ongeveer hetzelfde niveau, misschien iets hoger, als die voor gebruikte surfplanken. Voor een kleine driehonderd euro kun je klaar zijn.

kitesurfen

Windgong

Het is het minst actieve item van de lijst, maar wel charmant als decoratie. Tenminste, zolang de plek een beetje subtiel gekozen is en het niet ál te hard waait. Anders gaat het getingel van een windgong je snel op de zenuwen werken. Al scheelt het een hoop als de buisjes niet van metaal zijn maar bijvoorbeeld van hout.

shutterstock_205283737

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde berichten

De tofste Trabant ooit op Marktplaats: ontdek hem zelf! [VIDEO]

Hobby en Vrije tijd, Kopen, Outdoor en buitenleven, Verhalen, Verkopen
Eventjes speuren op Marktplaats en je pikt er al snel enkele juweeltjes uit. Zoals deze eigenzinnige, té leuke Trabant uit Nijkerk (en Hongarije). De stoere en guitige Trabant was eerder al in dit ‘best of’-lijstje opgenomen, maar dit is zo’n bijzonder bakkie dat hij de spotlight voor zichzelf verdient. Lees...
Lees verder

Op autovakantie met een Donkervoort: vrijheid en lekkere bochtjes

Hobby en Vrije tijd, Vakantie, Verhalen, Zomer
Veel Nederlanders gaan met de auto op vakantie, meestal om geld uit te sparen. De auto is dan gewoon een manier om op je bestemming te komen. Pas bij aankomst kan het vakantievieren beginnen. Tenzij je, net als Roos en Yvo uit Zwolle, van de reis al een vakantie maakt....
Lees verder