Onze categorieeën

Ga erop uit met een (huur)boot!

Lente, Outdoor en buitenleven, Waterpret, Watersport en Boten

sloepMp

Wanneer de zon hoog aan de horizon staat, is het leuk om je eigen horizon te verbreden. Verruil bij mooi weer het terras eens voor een middagje op het water! Water werkt rustgevend en geeft een gevoel van vrijheid. Wat ik zo leuk aan varen vind, is dat ik de omgeving op een heel andere manier ervaar. Mijn stad Haarlem is vanaf het Spaarne nóg mooier.

Wat voor waterrat ben jij?

Varen is een beleving die je elke keer op een andere manier kunt ervaren. Verras je partner eens met een boottochtje. Een stukje varen in een sloep door de grachten van Haarlem, Amsterdam of Utrecht kan heel romantisch zijn. Daar heb je geen gondel voor nodig in Venetië. Of vaar door de Biesbosch en meer aan op eilandjes waar je lekker gaat liggen met een picknickmand: quality time in eigen land. Wil je helemaal uitpakken? Kies dan voor een sloep waarin je kunt slapen.

Wanneer het de volgende dag nou ook nog mooi weer is, kun je natuurlijk een rondje gaan varen met je vrienden. Gezellig met een koud krat bier (en paar blikjes alcoholvrij voor de schipper!) en wat muziek het water op. Ik vind het altijd erg leuk en gezellig om in bootje door Amsterdam te varen tijdens Koningsdag of Canal Pride. Houd er wel rekening mee dat varen en drinken niet samen gaan. Gelukkig kun je ook een sloep huren met schipper.

Wil je ontspannen door inspanning? Kies dan voor een speedboot of een zeilboot. Hard varen over het IJsselmeer of juist lekker zeilen op de Veluwse plassen. Ben je niet kapot te krijgen? Dan kun je natuurlijk ook eens gaan zeevissen.
Er is dus genoeg te doen op water. Ik garandeer je dat je je geen moment zult vervelen.

Hoe kom je aan een boot?

Goed. Je weet wat je wil doen op water, maar je hebt geen boot. Wat nu? Geen zorgen. Je komt makkelijker aan een boot dan aan goed weer. Je kunt een sloep huren in verschillende steden en je hebt geen vaarbewijs nodig. Wil je een motorboot, speedboot of zeilboot huren? Dan is een vaar- of zeilbewijs verplicht. Wanneer bovenstaande je allemaal teveel is, kun je natuurlijk ook wat kleiner beginnen, met bijvoorbeeld een opblaasboot, kleine rubberboot of kano. Die kun je uiteraard huren, maar denk ook eens aan kopen. Dan kun je het allemaal op je gemak uitproberen en kun je wat langer genieten dan een paar uur of een dagje. En als je er dan op uitgekeken bent of toe bent aan wat groters, verkoop je het vaartuig gewoon weer. Er is vast genoeg interesse de komende zomer.

Een paar aandachtspunten bij het kiezen van een boot:

● Met hoeveel personen ga je varen?

● Waar ga je varen? Zorg ervoor dat je boot past bij het vaargebied. Op een open meer is een zeilboot geschikter dan een sloep. Maar voor een rondje Amsterdamse grachten is die zeilboot weer onhandiger.

● Wie kunnen er allemaal varen? Het is prettig om minimaal nog één persoon aan boord te hebben die kan varen. Makkelijk om pauzes mee af te lossen of voor in geval van nood.

Wat neem je mee aan boord?

Lekkere hapjes en drankjes mogen natuurlijk niet ontbreken aan boord. Pastasalades, tapas en sushi doen het altijd goed. Iedereen vindt het lekker en het past makkelijk in een koelbox. Minstens zo belangrijk is het om kleding mee te nemen en anti-zonnebrandcrème. Op het water kan het soms wat kouder zijn (of natter) en dan is het fijn dat je een (droog) vest of schoenen kunt aantrekken. Daarnaast verbrand je op het water sneller. Zorg er daarom voor dat je je voor en tijdens het varen insmeert.

Ook is het belangrijk om met een opgeladen telefoon erop uit te gaan. Zo ben je bereikbaar en kun je de app ‘Vaarkaart Nederland’ gebruiken, een handige app met vaarroutes in Nederland. Verder is het leuk om muziek, boeken en spelletjes mee te nemen. Zo is er altijd wat te doen; ook als je aanmeert of als je dobbert om even pauze te nemen.

Tip: vaar je met kleine kinderen? Zorg dan voor zwemvesten.

Geduld is een (water)schone zaak

Je weet nu een beetje wat er allemaal te doen is op het water en wat je mee kunt nemen om een leuke dag te hebben. Helaas kun je het weer niet plannen, waardoor je misschien even moet wachten op een zomerse dag. Wees gerust: die warme dagen komen er zeker nog aan. Je vaarmoment valt echt niet in het water.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

De tofste Trabant ooit op Marktplaats: ontdek hem zelf! [VIDEO]

Hobby en Vrije tijd, Kopen, Outdoor en buitenleven, Verhalen, Verkopen
Eventjes speuren op Marktplaats en je pikt er al snel enkele juweeltjes uit. Zoals deze eigenzinnige, té leuke Trabant uit Nijkerk (en Hongarije). De stoere en guitige Trabant was eerder al in dit ‘best of’-lijstje opgenomen, maar dit is zo’n bijzonder bakkie dat hij de spotlight voor zichzelf verdient. Lees...
Lees verder

De perfecte barbecue voor jouw tuinfeest!

Eten en Koken, Outdoor en buitenleven, Zomer
Toegegeven, de laatste tijd is het een beetje kwakkelen geblazen met het weer, maar er komen weer mooie zomerdagen aan volgens de laatste berichten. Het zal weer ’s tijd worden! We moeten het er maar meteen goed van nemen. Wat dacht je ervan om eindelijk dat barbecue tuinfeest te organiseren...
Lees verder