Onze categorieeën

Top 10 tips voor het vinden van de perfecte studentenkamer

Huizen en kamers, School en studie

mp_blog_10tipsVindenKamer

Na wat suggesties om zo voordelig mogelijk aan een studentenkamer te komen, bij deze een aantal algemene tips om je kamer te vinden. Pik er gewoon uit wat je kunt gebruiken. Grote kans dat je met deze verzameling(en) tips binnenkort met je nieuwe huisgenoten op de koffie zit of in je eentje een leuk stekkie hebt gevonden…

1) Gebruik je eigen netwerk

Begin klein en vertel je familie en vrienden dat je een kamer zoekt. En als dat niet helpt probeer je het bij vage kennissen, totale vreemden op een feestje, of de toiletjuffrouw van je favoriete kroeg. Gewoon tussen de borrelnootjes en koetjes en kalfjes door. Je zult er nog van opkijken hoeveel deuren er opengaan als je overal om je heen je kamerwens bekend maakt. Probeer de mensen alleen niet teveel op de zenuwen te werken door overal doorheen te piepen of te wanhopig over te komen.

via GIPHY

2) Post op social media

Dit is natuurlijk ook je eigen netwerk, maar ik noem hem toch maar even. Zelfs als je weinig actief bent op Facebook of Twitter, kun je er voor deze keer wel even een post aan wagen. Je hebt meer (digitale) vrienden dan je denkt (en zij hebben natuurlijk ook weer vrienden). Je kunt natuurlijk ook actief op zoek gaan naar aangeboden woningen via social media. Gewoon zoveel mogelijk likes en reacties er tegenaan gooien. Grote kans dat je ergens langs kunt komen.

via GIPHY

3) Hang briefjes op

Briefjes ophangen is zooo… uuuh, jaren zestig misschien? Het is in ieder geval nog lang niet achterhaald. Echt waar, mensen hangen nog steeds briefjes op bij verenigingen, in appartementencomplexen en bij de supermarkt om de hoek! Ik betrap me zelf er ook op dat ik na het boodschappen doen vaak even naar dat soort kaartjes kijk. Niet eens omdat ik iets nodig heb of iets speciaals in de aanbieding heb, maar gewoon uit interesse. Dus hang vooral wat op: het zou zonde zijn als iemand iets voor je heeft maar jouw kaartje niet ziet. Typisch geval van een gemiste kans...

via GIPHY

4) Ga veel langs op kijkavonden  

Heb je een huis of kamer gezien maar denk je dat het onhaalbaar is voor je of lijkt het toch niet helemaal wat je zoekt… ga gewoon langs op een hospiteeravond om een gevoel te krijgen voor de woning en de bewoners. Misschien heb je wel een enorme klik met de studenten daar, waardoor het huis zelf eigenlijk bijzaak wordt. Probeer er zo ontspannen mogelijk naartoe te gaan, maar wees wel jezelf en bereid je een beetje voor.

via GIPHY

5) Voor de twijfelaars: anti-kraak of tijdelijke huur

Weet je nog niet zeker of een kamer wat voor je is, ga dan voor een tijdelijke woning - bijvoorbeeld als een student een aantal maanden naar het buitenland gaat - of anti-kraak. Zo’n laatste woning is meestal ook nog eens goed te betalen. En mocht je er achterkomen dat je toch langer een kamer wilt, dan heb je vast snel wat anders gevonden door al je nieuwe contacten in de stad.

via GIPHY

6) Word lid van een studentenvereniging 

Studentenverenigingen zijn handig om een netwerk op te bouwen in de stad waar je gaat wonen, en om aan adresjes te komen voor kamers en studentenhuizen. Daarnaast is het natuurlijk gewoon gezellig, maak je snel vrienden en heb je veel leuke feestjes in het vooruitzicht. Party on!

via GIPHY

7) Zoek op Marktplaats

Er zijn weliswaar veel kamersites, maar Marktplaats heeft ook heel veel aanbod en is daarnaast lekker laagdrempelig. Je hoeft niet te betalen om te mogen reageren en je kunt direct de verhuurder benaderen. En doe dit ook snel! Als je iets ziet, is de kans groot dat iemand anders de woning ook al in de smiezen heeft. Dus pak die telefoon en maak meteen een afspraak!

via GIPHY

8) Location, location, location!

Op Marktplaats kun je makkelijk op afstand (tot een bepaalde postcode of plaats) zoeken, en dat is bij het zoeken naar een kamer wel aan te raden. Want, hoe dichter bij je school of universiteit je woont, hoe langer je kunt uitslapen. En voor een student is elke minuut er één, zeker 's ochtends vroeg! Uiteraard zijn deze plekken erg gewild dus wees er snel bij!

via GIPHY

9) ‘Maak’ je eigen studentenhuis

Kun je maar niets vinden? Is het allemaal te duur of zijn de wachtrijen te lang? Probeer dan eens een (paar) maatje(s) te verzamelen om samen iets mee te huren. Dan druk je de kosten en kun je toch reageren op dat mooie pand in het centrum of dat huis met die mooie badkamer of grote slaapkamers… Trommel wat mensen op die ook jouw studie gaan volgen - misschien wel (oud-)klasgenoten - en bedenk samen een plannetje…

via GIPHY

10) Wees enthousiast en eerlijk

Als je reageert op een advertentie of langsgaat bij een woning, probeer de verhuurder dan ook een reden te geven om voor jou te kiezen. Wees enthousiast, vertel wat over jezelf (zonder je hele levensverhaal uit de doeken te doen), stel vragen en laat het lekker over je heen komen. Met de juiste, positieve instelling kom je altijd wel een keer aan de beurt!

via GIPHY

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Kooptips: ken je buurt

Huizen en kamers
Een huis kopen in een onbekende buurt is een gok; neem dus veel ‘kijkjes bij de buren’. Als je een huis gaat kopen, kom je in veel gevallen in een buurt terecht die je (nog) niet door en door kent. In ieder geval is het fijn - bijvoorbeeld gezien de...
Lees verder

Wonen in studentenhuis of zelfstandige kamer?

Huizen en kamers
In de rij voor de douche of privacy en je eigen ruimte? Welke mogelijkheden heeft de student bij het zoeken van woonruimte? Het is een van de grote dilemma’s als je gaat studeren. Waar ga je wonen: in een studentenhuis dicht bij je hogeschool of universiteit, of toch gewoon in...
Lees verder