Onze categorieeën

Hoe gedraag je je op een kijkavond?

Huizen en kamers, School en studie

mp_blog_kijkavond

Heb je eindelijk een keuze gemaakt waar je zou willen wonen tijdens je studie? Klasse! Allen ben je er dan nog niet. Vaak moet je - zeker als het gaat om een studentenhuis - nog even officieel goedgekeurd worden door de huisgenoten of huisbaas van de kamer(s), op een zogenaamde hospiteeravond. Best spannend, want hoe pak je dit aan? Moet je jezelf, net als in een sollicitatiegesprek, echt zien te verkopen of is allemaal ongedwongen en niet meer dan een formaliteit? Lees deze tips en kom zonder kleerscheuren door je kijkavond(en) heen!

1) Wees jezelf

De nummer één tip: wees jezelf. Niemand heeft er wat aan als je je compleet anders voordoet dan je bent. Om te beginnen zullen de huisbewoners waarschijnlijk snel door je toneelstukje heen prikken. Maar zelfs al zou je plannetje werken, dan zul jij je later niet thuisvoelen en je huisgenoten zullen niet veel met jou kunnen. In het ergste geval kijken ze je dan met de nek aan. Dus ga je niet helemaal hip en hyper gedragen, met trendy kleding en fancy gadgets, terwijl je eigenlijk gewoon een rustig type bent dat het liefst series kijkt, op de bank chillt en joggingbroeken en slobbertruien draagt. Bij wijze van spreken. Want je kunt het ‘jezelf zijn’ natuurlijk ook overdrijven…

via GIPHY

2) Wees eerlijk

Dit hoort een beetje bij het punt hierboven maar misschien goed om te benadrukken: wees altijd eerlijk als er een vraag wordt gesteld. Natuurlijk mag je bepaalde punten van jezelf best wat benadrukken of juist wat minder aandacht geven, maar als iemand vraagt of je een feestbeest bent of van koken houdt, terwijl dit totaal niet het geval is - en je ook niet van plan bent je hiermee bezig te gaan houden - geef dit dan ook toe. Eventueel direct gevolgd door andere punten of eigenschappen waarmee je wel een bijdrage kan leveren of gezellig kan zijn, maar de bottom line is: wees eerlijk. Voel geen druk om sociaal wenselijke antwoorden te geven.

3) Verkoop jezelf

Inderdaad, jezelf zijn is heel belangrijk, maar als dat betekent dat je tijdens het hospiteren je voeten op de bank legt, een tijdschrift pakt en in je neus gaat zitten peuteren, heb je het niet helemaal goed begrepen. Je moet wel een beetje een poging doen om sympathiek over te komen. Wees dus enthousiast en benadruk je goede en leuke punten; een beetje als tijdens een sollicitatiegesprek. Vertel eventueel een bijzonder verhaal of leuke anekdote zodat mensen je onthouden. Ga dit niet van tevoren uit je hoofd leren, maar als je tijdens een gesprek wat te binnen schiet, deel het dan vooral.

via GIPHY

4) Check alles, ook douche en toilet

Als je een huis of kamer gaat bekijken, probeer dan niet alleen Mr. of Mrs. Perfect uit te hangen bij de huisbaas of huisgenoten, maar kijk ook echt of alles aan het huis je goed bevalt en je er jezelf ziet wonen. Ok, je mag best een oogje dichtknijpen hier en daar, maar als de 'number two's' in het huis niet wegspoelen of er alleen een paar druppels koud water uit de douche komen, zou je iets anders kunnen overwegen.

via GIPHY

5) Bereid antwoorden voor

Nee, een heel verhaal uit je hoofd leren kun je inderdaad beter niet doen, maar het is niet onverstandig om van tevoren alvast na te denken over de vragen die je waarschijnlijk voor je kiezen zult krijgen. En vervolgens hoe je antwoorden er dan ongeveer uit zouden zien. Je zult vragen krijgen over je hobby’s en persoonlijkheid. Misschien over vakanties of uitgaan, of je wel eerder met een groep hebt samengeleefd, dat soort dingen. Om te voorkomen dat je een halve minuut ‘uh, uh…’ stamelt of met een lege blik voor je uit staart, kun je alvast bedenken welke eigenschappen en ervaringen je zou kunnen noemen.

6) Wees sociaal

De bewoners willen van alles van je weten, maar omgekeerd zal dit ook het geval zijn. Stel je vragen gerust! Dat is alleen maar goed: je laat tenslotte zien dat je echt geïnteresseerd bent. Vraag naar de bewoners zelf, hun persoonlijkheden, opleiding. Hoe vinden zij het daar? Wanneer zijn ze in het huis gekomen? Wat doen ze allemaal samen? Is er een taakverdeling? Hoe ziet een typische dag (doordeweeks en in weekend) eruit? Dat soort dingen. Probeer ook echt om een praatje te maken met alle huisgenoten en doe je best om hun namen te onthouden.

via GIPHY

7) 'Waarom zo serieus?'

Het doel van zo’n hospiteeravond, het krijgen van een kamer, is belangrijk, maar je moet het ook weer niet al te zwaar opvatten. Als je er eenmaal woont, zal het er namelijk ook ontspannen aan toe gaan (als het goed is). Natuurlijk moeten er bepaalde afspraken gemaakt worden maar de hoofdzaak is toch dat je lol hebt met elkaar. Probeer deze sfeer ook tijdens de kijkavond na te streven. Kom dus niet al te gespannen over en maak af en toe een grapje. De kans is aanwezig dat de bewoners dit ook ‘met’ jou doen. Dus wees ook zelf op vreemde vragen en antwoorden voorbereid. Met humor en zelfspot kom je een heel eind.

8) Laat je ouders thuis

Moet ik dit nog uitleggen?

via GIPHY

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Kooptips: ken je buurt

Huizen en kamers
Een huis kopen in een onbekende buurt is een gok; neem dus veel ‘kijkjes bij de buren’. Als je een huis gaat kopen, kom je in veel gevallen in een buurt terecht die je (nog) niet door en door kent. In ieder geval is het fijn - bijvoorbeeld gezien de...
Lees verder

Wonen in studentenhuis of zelfstandige kamer?

Huizen en kamers
In de rij voor de douche of privacy en je eigen ruimte? Welke mogelijkheden heeft de student bij het zoeken van woonruimte? Het is een van de grote dilemma’s als je gaat studeren. Waar ga je wonen: in een studentenhuis dicht bij je hogeschool of universiteit, of toch gewoon in...
Lees verder