Onze categorieeën

Nieuwe Volkswagen hippiebusjes binnenkort op Marktplaats?

Klassiekers en nostalgie

151008_MPB_nieuwe_volkswagen

De eerste twee generaties Volkswagen Transporter (T1 en T2) zijn onvervalste klassiekers. Dit iconische en zeer geliefde automodel, dat in de jaren zestig veel werd gebruikt als camper en uitgroeide tot surfer- en hippiecamper, lijkt eindelijk bij ons terug te keren. De nieuwe VW camperbus moet er zoveel mogelijk uitzien als het oorspronkelijke model, maar dan wel helemaal passend in deze tijd. Zo krijgt hij moderne connectiviteitsmogelijkheden en elektrische aandrijving. Hoe hippie wil je het hebben?

Van de praktische, tegenwoordig vooral zakelijk gebruikte, Volkswagen Transporter is dit jaar al de zesde generatie verschenen, maar fans van het originele busje blijven volop aanwezig. Daarom wil Volkswagen een camperbus produceren die zoveel mogelijk teruggrijpt op het oorspronkelijke ontwerp. Op de elektronicabeurs CES, volgend jaar januari in Las Vegas, toont de fabrikant een update van de conceptversie die het al in 2001 heeft geïntroduceerd.

Elektrisch, veilig, iconisch

In Duitsland kwam in 1979 de opvolger (T3) van de uit 1950 stammende klassieke camper op de markt. De productie van de originele bussen (T1 en T2) ging echter gewoon door in Brazilië, waar vanwege de grote wereldwijde vraag in 1957 een extra fabriek gebouwd moest worden. Maar in 2013 werd ook daar de productie stopgezet, omdat er niet aan de nieuwe veiligheidseisen – zoals airbags en ABS - kon worden voldaan. Voor een deel is dit inherent aan de unieke vormen van het oorspronkelijke model. Enige concessies zullen daarom helaas nodig zijn bij een nieuwe interpretatie.

Toch zal het ontwerp waarschijnlijk dichter bij het origineel liggen dan eerdere studiemodellen. Dat heeft onder meer te maken met de elektrische motor, die het mogelijk maakt de zogenaamde A-stijl verder naar voren te plaatsen dan bij een normale MPV, om zo die unieke, recht aflopende voorkant te creëren. Het is een bijna poëtische timing: pas wanneer een milieubewuste, elektrische techniek beschikbaar is, kan de hippiebus terugkeren.

Terug van nooit weggeweest

Het is heuglijk nieuws dat er plannen zijn om een hedendaagse uitvoering van de klassieke VW-bus op de markt te brengen, maar voor de échte fan gaat er natuurlijk niets boven het origineel. Op Marktplaats worden er nog regelmatig T1’s en T2's (de twee generaties van het 'hippiebusje') aangeboden. Op het moment van schrijven staan er zo'n 40 exemplaren te wachten op een nieuwe eigenaar. Van restauratieprojecten waar de fanatieke sleutelaar helemaal op los kan gaan (prijs: vanaf ongeveer 5.000 euro) tot volledig opgeknapte en als nieuw uitziende juweeltjes (vanaf zo’n 30.000 tot bijna 100.000 euro) die zo op een draaischijf kunnen worden gezet op een autoshow.

Wie weet komen er over een tijdje wel gloednieuwe, elektrische camperbusjes tussen deze oudjes te staan. Maar zelfs als dit voor altijd toekomstmuziek zal blijven, blijft de enige echte klassieker voortbestaan.

(Foto: Mediagram / Shutterstock.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde berichten

Dromen komen uit: de Kever van Opa Kever komt thuis

Hobby en Vrije tijd, Klassiekers en nostalgie, Verhalen
Per toeval kwamen we op onze Facebookpagina dit mooie Marktplaatsverhaal tegen van Jeroen Thoolen uit Breda. In de jaren tachtig reed zijn opa in een prachtige klassieke Kever rond, wat hem de bijnaam Opa Kever opleverde. Een naam die hij de rest van zijn leven zou houden, ook toen de...
Lees verder

Zündapp-fans vinden brommers, onderdelen… en elkaar

Klassiekers en nostalgie, Kopen, Verhalen, Verzamelen
Liefhebbers van klassieke Zündapp-bromfietsen en -onderdelen kunnen hiervoor altijd op Marktplaats terecht. Maar een ontzettend leuke bijkomstigheid is dat de gepassioneerde Zündapp-fans elkáár ook tegenkomen en leren kennen. Het is natuurlijk erg leuk om via deze weg af te spreken, inspiratie op te doen en de hobby levend te houden....
Lees verder