Onze categorieeën

Tips: binnenspeelgoed voor actieve kinderen

Fietsen, Kinderen en baby's, Sport en Activiteit, Winter

glijbaan

Na mijn eerdere suggesties voor sportieve binnenactiviteiten, nu nog meer handige tips om binnenshuis flink wat energie kwijt te raken. Maar dan voor kinderen. Van loopfietsjes tot (indoor) glijbanen: ook als je even niet naar buiten wilt, kun je de kleintjes gelukkig nog prima uitputten.

In de lente of zomer kun je met je dreumes, peuter of kleuter natuurlijk naar believen alle speeltuinen, trapveldjes, stranden en meertjes afstruinen, maar in de winter is dit vaak geen optie, of op zijn minst een stuk minder aantrekkelijk. Het is goed te weten dat je dan thuis niet de hele tijd met een stampvoetend kind opgescheept hoeft te zitten. Er is genoeg speelgoed om de kleintjes, in korte tijd, goed moe en voldaan mee te krijgen.

Glijbaan

Een glijbaan voor binnen? Tuurlijk, waarom niet? Ok, het is even zoeken naar de juiste plek in de woon- of slaapkamer, maar er zijn genoeg glijbanen die hiervoor geschikt zijn. Zelf heb ik er vorig jaar nog een gekocht. Een simpel, kunststof ding met drie brede treden – voor kinderen vanaf tien maanden – maar hij doet wat hij moet doen. Heeft eerst een tijdje op het balkon gestaan en nu wordt er binnen vaak vanaf gesjeesd door onze dochter. Ze heeft de grootste lol bij het glijden en weet niet hoe snel ze weer naar het trappetje moet rennen als ze klaar is. Goed voor de coördinatie, balans... en het kwijtraken van overtollige energie.

Duwwagen, loopauto of loopfiets

duwwagen2
Ja, het zijn allemaal (net) iets andere voertuigen, maar ze hebben wel het een en ander met elkaar gemeen.

Duwwagens zijn meestal compacte, verticaal gevormde wagens met vier wielen en bovenaan een brede stang waarmee het kind de wagen voor zich uit kan duwen. Ze zijn in vele varianten beschikbaar. Van hout of plastic, en met bijvoorbeeld een telraam of elektronisch activiteitenbord eraan. Sommige, zoals ons exemplaar, doen tegelijkertijd dienst als blokkenkar. Ze zijn ideaal om te leren lopen en de kids vliegen er al vrij snel de hele kamer mee rond.

Loopauto’s zijn niet veel meer dan auto’s – zonder pedalen – waar het kind op moet gaan zitten. De beentjes staan daarbij gewoon los op de grond en zitten dus niet ín het voertuig gepropt. Voortbewegen gaat vervolgens op de Flintstones-manier: met de benenwagen dus. De auto’s hebben wel een stuur, maar dit zit er soms alleen voor de vorm op. Kinderen vinden het vooral heel stoer en interessant om op zo’n auto te zitten, en achteruit blijkt minstens zo leuk te zijn als vooruit. Ook handig voor als je de hoeveelheid voertuigen in je huis wilt beperken: achterop zit vaak een extra hoge rugleuning met handgreep, waarmee de auto tegelijkertijd een duwwagen is.

Loopfietsen hebben hetzelfde principe als loopauto’s, maar zijn smaller en hebben vaak twee wielen (maar soms ook drie of vier). Ook zijn ze wendbaarder, met een goed draaiend stuur, waar dreumesen, peuters, en kleuters naar hartelust aan kunnen sjorren. Loopfietsen hebben geen trappers, maar als het kind hier veel op oefent, is het een kleine stap naar kinderfietsjes (met of zonder zijwieltjes).

Kruiptunnel

kruiptunnel
De kruiptunnel was altijd een groot succesnummer op de peuterspeelzaal van mijn moeder (ze was peuterleidster). De peutertjes vonden het geweldig om eerst van de glijbaan af te gaan, en daarna meteen door de vlak hierbij opgestelde opvouwbare tunnel te kruipen. Ik heb eens een paar dagen op de peuterspeelzaal mogen filmen (om een compilatie voor de ouders te kunnen maken) en de momenten met de tunnel leverden de leukste beelden op. Als ze in de tunnel zijn, zie je ze namelijk even niet, wat voor een zekere spanning zorgt. Totdat er ineens een blij, verlegen lachend, of hyperactief kind in beeld verschijnt, popelend om weer van voor af aan te beginnen.

Speelkeukentje (toegift)

‘Een speelkeukentje is actief speelgoed?’, zul je misschien denken. Op het eerste gezicht niet inderdaad, maar mijn ervaring – sinds we vorige week op Marktplaats een leuk houten keukentje voor onze kleine hebben gekocht – is dat kinderen hier toch heel druk mee kunnen zijn. Ze rennen continu van het keukentje naar de andere kant van de kamer en weer terug, komen naar je toe om je een kopje thee of stuk pizza aan te bieden, en gaan bijvoorbeeld op hun eigen snijplankje met het houten fruit aan de slag wanneer jij in de (echte) keuken het eten klaarmaakt. Niet alleen weer een paar handige binnenactiviteiten voor je kinderen, dus, maar ook een mooie investering in de toekomst.

DSC_0153

Heb je zelf ook goede ervaringen met deze attributen? En heb je misschien nog andere gouden tips om je kinderen bezig te houden? Ik hoor het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Top 10 zoethouders voor op de achterbank

Kinderen en baby's, Vakantie, Zomer
Het is een bekend probleem voor ouders: hoe houd je je kroost rustig tijdens die lange vakantierit naar Duitsland, Frankrijk of Spanje? De reis op zich is al een hele onderneming en dan is het wel zo fijn als de kids een beetje meewerken. Daarom hieronder een top tien zoethouders...
Lees verder

Op de pedalen!

Brommers en scooters, Fietsen
Het is heerlijk Hollands fietsweer. Zelfs de m/v die normaalgesproken bijna niet uit de auto is te sláán, komt thans in de verleiding de fiets eens te pakken voor de pakweg 10 kilometer naar het werk. Zéker als er toevallig een elektrische fiets in de schuur staat. En dan bedoel...
Lees verder