Onze categorieeën

Top 10 zoethouders voor op de achterbank

Kinderen en baby's, Vakantie, Zomer

Het is een bekend probleem voor ouders: hoe houd je je kroost rustig tijdens die lange vakantierit naar Duitsland, Frankrijk of Spanje? De reis op zich is al een hele onderneming en dan is het wel zo fijn als de kids een beetje meewerken. Daarom hieronder een top tien zoethouders voor op de achterbank...

1. Tablets

Kinderen kunnen tegenwoordig eerder swipen dan lopen en vanwege de beschikbaarheid van zowel filmpjes als spelletjes, is een tablet natuurlijk een ideale babysitter. Om bijziendheid te voorkomen, is het advies om je kids niet langer dan 30 minuten per dag een tablet te geven, maar tijdens zo’n lange trip mag je best een keer zondigen; kom je als ouder ook een beetje aan je rust toe. In ieder geval heb je spellen genoeg voor kleine kinderen. Of ze nu platen inkleuren, leren tellen, snoep pletten of boze vogels afschieten: plezier gegarandeerd! Het is hierbij wel verstandig om een stevige case aan te schaffen voor je tablet, want echt fijnzinnig zal het er niet aan toegaan achterin. Daarnaast is het voor de veiligheid aan te raden om een speciale tablethouder te gebruiken, zodat de apparaten niet als ongeleide projectielen door de auto kunnen vliegen.

2. Kleurboeken en tekenborden

Digitaal kliederen op een tablet is tof, maar er gaat niets boven ouderwetse kleurpotloden. Het gevaar is wel dat de kleuren niet alleen op het papier terechtkomen – daarom zijn stiften ook een minder goed idee – maar verder blijft het voor kinderen leuk om met zorg hun eigen kunstwerkjes te produceren, of om gewoon maar wat in het wilde weg te krassen (wat voor sommigen ook kunst is). Voor minder troep - en geen scherpe punten - kun je natuurlijk ook denken aan zo’n magnetisch tekenbord, waarmee de kids hun tekening meteen weer kunnen wissen als ze klaar zijn. Alleen het bewaren van de creatie voor het nageslacht wordt dan lastig.

3. Draagbare spelcomputers / Handhelds

De beste optie voor je game-fix is en blijft een volbloed handheld game console, oftewel een draagbare spelcomputer. Voor een kleine 60 euro heb je al een mooie tweedehands Nintendo 2DS of 3DS (met 3D-scherm) en voor twee tientjes meer een stijlvolle PlayStation Vita. Is dit je toch nog iets te duur en mag het grafisch ook ietsje minder zijn, koop dan voor 20 à 30 euro een klassieke Nintendo DS of een Sony PSP. Wedden dat je kroost daar al heel blij mee is! Voor je het weet zitten je kids uren fanatiek te racen, vechten, sporten en puzzelen en kijken ze pas op als je de camping in Zuid-Frankrijk oprijdt. Een gave game voor een 2DS/3DS of PS Vita hoeft niet meer dan 10 euro te kosten en voor de oudere consoles zijn ze zelfs maar een of twee euro. En als je kind nu echt heel lief is geweest - en het hele jaar geen cadeaus meer hoeft te hebben - trakteer je hem gewoon op zo'n hete, nieuwe Nintendo Switch. Een lekker groot scherm en je hebt er thuis ook nog wat aan.

4. Boeken en tijdschriften

Kinderen hebben meestal weinig last van misselijkheid bij lezen in de auto, en dan is het meenemen van een spannend boek een prima idee. Als je kind goed op kan gaan in zo’n verhaal, zit je zo ergens in Noord-Frankrijk voor je een keer iets hoort vanaf de achterbank. Anders is een tijdschrift nog een optie. De Donald Duck is klassiek natuurlijk, maar er is bijvoorbeeld ook Pippo voor peuters en de Tina voor tienermeiden. Daar staan ook leuke opdrachten, spelletjes en knutseltips in.

5. Reisspelletjes

De oude, vertrouwde reisspelletjes voor op de achterbank blijven populair. Er zijn vele duizenden advertenties met compacte spellen te vinden op Marktplaats, van kaartspelletjes tot miniatuurvarianten van klassieke bordspellen als schaken, dammen, en ganzenborden. Het kan soms een beetje een gepriegel zijn om de stukken op de juiste plek te krijgen met zo’n prikkertje of magneetje, maar knus en gezellig is het zeker! Daarnaast doen puzzelboekjes het ook altijd goed. En die kun je later ook nog makkelijk meenemen naar het strand of bos.

6. Luisterboeken en sprookjes

Ah, de herinneringen! Ik weet nog dat mijn ouders altijd sprookjes (op cassettebandjes nog!) aan hadden staan in de auto, en dat ik niet de auto uitwilde voordat het verhaaltje was afgelopen, ook al had ik hem al honderd keer gehoord. Zoveel anders zal het nu niet zijn. Mijn neefjes willen ook steeds dezelfde Bob de Bouwer of Buurman en Buurman zien en weten al precies wat er gaat gebeuren. Het enige verschil: nu staan de verhalen op cd, die je eventueel kunt omzetten naar mp3 zodat de kinderen ze op hun eigen spelertjes kunnen beluisteren.

7. Muziekspelers

Om het maar even bij de audio te houden. Kinderen houden per definitie niet van de muziek van hun ouders, en als je zelf ook wel eens iets anders wilt horen dan K3 of Jan Huigen in de Ton, is een mp3-speler, of desnoods een ouderwetse draagbare cd-speler, voor de kinderen achterin geen overbodige luxe. Het voordeel van mp3’s is dat je enorm veel playlists kunt maken om die rakkers lekker lang stil te houden. Mochten ze toch een broertje of zusje mee willen laten genieten, dan staan ze gewoon een ‘oortje’ af of gebruiken een bluetooth speakertje. Maar liever niet natuurlijk, als je voorin ook nog een gesprek wilt kunnen voeren. Geef je kinderen dan gewoon een stoere noise cancelling koptelefoon cadeau. Dan hebben zij geen last van hun omgeving. En andersom.
Probeer er overigens, net als bij de tablets, voor te zorgen dat de muziekspelers zo min mogelijk los rondslingeren. Stop ze bijvoorbeeld in een broek- of vestzak of bevestig ze aan de arm.  

8. Dvd-schermpjes

Hiervoor geldt een beetje hetzelfde als voor tablets: (jonge) kinderen moeten niet te lang naar een schermpje turen. Maar zolang niet alle Lord of the Rings-films achter elkaar worden afgewerkt, zal het tijdens zo’n trip wel niet zo’n probleem zijn. Daarbij: veel buiten spelen zit er sowieso niet in.
Voor de kleine (teken)film- en cartoonfanaatjes kun je handige dvd-schermpjes aan de achterkant van de hoofdsteun bevestigen, waar de hele Woezel en Pip-, Nijntje- of Disneycollectie vertoond kan worden. Een mobiele bioscoop: ideaal.

9. Eten en drinken

Je wilt natuurlijk niet dat je kinderen al te verveeld of chagrijnig worden. Af en toe een hartige snack of een stuk fruit voor wat nieuwe energie is daarom een goed idee. Snoep is je kroost waarschijnlijk meer voor te porren maar geloof me, opgescheept zitten met urenlang rondstuiterende suikerbommetjes, is geen pretje. En uiteindelijk blijven ze toch echt fitter en vrolijker met gezonde snacks. Voor de dorstige kleine mens kun je pakjes drinken meenemen, eventueel in plastic beschermbakjes om knoeien tegen te gaan. Niet per se heel gezond, maar je kunt niet alles hebben.

10. Knuffels, dekentje, kussen

Niet alleen baby’s of peuters zijn erg gehecht aan knuffels: mijn neefje van zes gaat nergens naartoe zonder zijn uit de kluiten gewassen pluchen hond Lisa, en ook oudere kids hebben vaak nog een onafscheidelijke knuffel. Onderweg kan een knuffelbeest of dekentje heel vertrouwd aanvoelen, en uitnodigen tot het doen van een tukkie. Want na al dat dvd-kijken, gamen, lezen, knutselen, en tekenen moeten de kinderen wel doodmoe worden, toch? Misschien is een nog beter idee dan om ze gewoon hun eigen kussen mee te geven in de auto. Dan vallen ze meteen in slaap en komt iedereen uitgerust en ontspannen op de vakantiebestemming aan... Of zouden ze daar niet intrappen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Op autovakantie met een Donkervoort: vrijheid en lekkere bochtjes

Hobby en Vrije tijd, Vakantie, Verhalen, Zomer
Veel Nederlanders gaan met de auto op vakantie, meestal om geld uit te sparen. De auto is dan gewoon een manier om op je bestemming te komen. Pas bij aankomst kan het vakantievieren beginnen. Tenzij je, net als Roos en Yvo uit Zwolle, van de reis al een vakantie maakt....
Lees verder

De perfecte barbecue voor jouw tuinfeest!

Eten en Koken, Outdoor en buitenleven, Zomer
Toegegeven, de laatste tijd is het een beetje kwakkelen geblazen met het weer, maar er komen weer mooie zomerdagen aan volgens de laatste berichten. Het zal weer ’s tijd worden! We moeten het er maar meteen goed van nemen. Wat dacht je ervan om eindelijk dat barbecue tuinfeest te organiseren...
Lees verder