Onze categorieeën

Slim en veilig: tips bij het kopen van een autostoeltje

Kinderen en baby's

maxi4

Een autostoeltje is een zeer belangrijke, en wettelijk verplichte, aankoop voor je kind. Al vóór de geboorte moet je dit item in je auto hebben, vanwege die eerste rit met je pasgeboren baby van het ziekenhuis naar huis. Dan wil je natuurlijk de veiligste en handigste stoel hebben die er is. En, als het even kan, voor een iets lagere prijs dan een rib uit je lijf. Ook wanneer een stoeltje gekocht moet worden voor de volgende fase (vanaf een jaar of anderhalf of later), zijn er genoeg belangrijke beslissingen te nemen. Bekijk daarom deze tips.

1) Lees tests

Het is absoluut aan te raden om een testsite te bezoeken, zodat je een beetje een selectie kunt maken. Al is het maar om te weten welke je absoluut niet moet kiezen, op het gebied van veiligheid. De Consumentenbond en ANWB zijn goede bronnen om te raadplegen. Jaarlijks testen zij een groot aantal populaire merken en modellen autostoeltjes. En wees niet bang, ook betaalbare modellen komen doorgaans met ruime voldoendes uit de test, dus kijk en vergelijk!

2) Tweedehands? Check leeftijd en staat

Een gebruikt stoeltje hoeft zeker geen verkeerde of onveilige keuze te zijn. Zolang je maar weet waar je op moet letten:

Achterhaal om te beginnen de leeftijd van het stoeltje (op internet), aan de hand van de modelnaam. Als je een stoeltje treft van, zeg, een jaar of tien, dan kun je hem beter links laten liggen. Niet alleen zijn de veiligheidseisen tegenwoordig veel strenger, de vraag is ook hoe goed het materiaal zich al die tijd gehouden heeft. Maar een stoeltje van een paar jaar oud kun je met een gerust hart een tweede leven gunnen.

Nog belangrijker is de staat: je kunt vragen of het stoeltje betrokken is geweest bij een botsing en of het stoeltje ooit hard ergens vanaf is gevallen, maar daarmee heb je nog geen garanties. Haal zelf de bekleding eraf en controleer het stoeltje op breuken en vervormingen. Check ook of de sluiting en de riempjes er nog naar behoren uitzien en goed functioneren.

3) Neem een onderstel!

Kort na de aankoop van mijn eerste autostoeltje kocht ik een fantastisch ‘accessoire’ voor mijn autostoeltje: een onderstel dat je rotsvast op de achterbank van je auto bevestigt, en waar je het stoeltje heel simpel op ‘klikt’. Ik had er toevallig een van Maxi Cosi – de Easy Base – maar je hebt ze ook van Römer, Recaro en andere merken.

easybase

Het is een geweldig product. Niet alleen weet je zeker (als hij klikt en de indicator groen wordt) dat je stoeltje veilig vast zit, het is ook nog eens een giller hoe makkelijk en snel je het stoeltje bevestigt of juist uit de auto haalt. Binnen enkele seconden is het gebeurd, zonder gehannes of door half over je kind heen te hangen. Daarmee is de kans ook groter dat je het kind al slapend met stoel en al kunt meenemen. Ook erg handig om snel weg te zijn in de regen of als je krap geparkeerd staat.

4) Achterwaarts zitten: doe het lang(er)

In de allereerste fase heb je geen keuze: je baby moet je dan tegen de rijrichting in vervoeren. Maar bij het volgende stoeltje, heb je tegenwoordig de keuze: achterwaarts of voorwaarts. Lange tijd was het vanzelfsprekend dat een kindje vanaf het tweede stoeltje naar voren zou kijken maar onderzoek (en simpele anatomie) heeft uitgewezen dat deze zithouding veel minder veilig is. De Consumentenbond adviseert daarom om je kindje tot een jaar of vier in een achterwaarts gericht stoeltje te vervoeren. Omdat deze bevindingen in Nederland redelijk recent zijn - In Zweden wordt dit al jaren zo gedaan (met veel betere ongevalstatistieken) – zijn er hier nog niet zo heel veel van dit soort stoeltjes op de markt. Maar het is geen overbodige luxe om hier wat extra tijd in te stoppen. Check wel even of er genoeg ruimte is in jouw auto, want deze stoeltjes nemen meer ruimte in beslag .

5) Geschikt voor (welke plek in) jouw auto?

Het is vanzelfsprekend, maar vergeet niet om te controleren of de stoel ook echt in jouw auto past (op de site van de fabrikant of door hem daadwerkelijk in je auto te zetten). Met name in de wat kleinere auto’s – van Volkswagen Polo tot Fiat 500 – is er niet voor elk stoeltje genoeg ruimte. Daarnaast is het handig om te kijken naar de bevestigingsmethode(s) van het stoeltje en wat nodig/beschikbaar is in jouw auto. Heeft jouw auto zogenaamde Isofix-punten of alleen een autogordel? Tenslotte kan niet ieder stoeltje op iedere plek in de auto worden geplaatst. Vaak is op de site van de fabrikant precies per automodel te zien waar dit kan.

6) In combinatie met kinderwagen?

Geen hoofdzaak misschien, maar wel goed om bij stil te staan: heb je een combi-kinderwagen gekocht waar een autostoeltje op gezet kan worden? Check dan even welk stoeltje hier precies geschikt voor is. Zijn het maar een paar modellen (van hetzelfde merk) of past vrijwel alles er wel op? Natuurlijk kun je dit bij aankoop van de kinderwagen ook al in het achterhoofd houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Top 10 zoethouders voor op de achterbank

Kinderen en baby's, Vakantie, Zomer
Het is een bekend probleem voor ouders: hoe houd je je kroost rustig tijdens die lange vakantierit naar Duitsland, Frankrijk of Spanje? De reis op zich is al een hele onderneming en dan is het wel zo fijn als de kids een beetje meewerken. Daarom hieronder een top tien zoethouders...
Lees verder

Duowagens, proefritjes en mooie prijzen: kinderwagen-shopper Wouter vertelt…

Kinderen en baby's
Iedereen weet: een kinderwagen is een onmisbaar item in je baby-uitzet. Maar waar moet je rekening mee houden als je er een gaat kopen en waar kun je er het beste eentje aanschaffen? Dit laatste is makkelijk: Marktplaats is de place to be voor ouders in spe. Je vindt er...
Lees verder