Afgaand op de ervaringen met mijn eigen dochter – en haar reactie op bepaalde cadeaus – lijkt er voor je hummeltje niets te gaan boven een eigen plekje waar hij kan spelen, chillen, of zijn leventje kan overdenken. Vanaf een jaar of één, anderhalf lijken kinderen veel behoefte te hebben aan een soort rustpunt of uitvalsbasis voor al hun avonturen. Als je nog geen idee hebt wat je je spruit voor zijn eerste of tweede verjaardag moet geven, dan heb ik hier een paar tips voor je.
Speelgoedkist/bankje
Zo’n beetje de aankoop van de eeuw, zo’n speelgoedkist slash bankje! Vooraf had ik wel mijn twijfels: zo’n kist neemt alleen maar meer ruimte in beslag in de woonkamer (onze kleine heeft nog geen eigen kamer) en het speelgoed dat er in zou komen had nu op zich ook wel een plek. Bovendien was het de vraag of de kist ook steeds weer netjes gevuld zou worden. Zo snel mogelijk alle troep speelgoed uit de kist trekken, elke vierkante centimeter van de kamer ermee bedekken en het zo lang mogelijk laten liggen is ook veel gezelliger, toch?
Feng shui
Mijn zorgen bleken ongegrond. Om te beginnen valt het formaat van de kist reuze mee; het ding domineert de kamer dus niet. Sterker nog, het brengt de kamer juist wat meer in balans, of maakt hem meer feng shui, zo je wilt. En de vrolijke Winnie the Pooh-figuurtjes die erop zijn geschilderd, passen goed in ons kleurrijke interieur.
‘We gaan opruimen’
Maar dan hetgeen waar de kist hoofdzakelijk voor bedoeld is: als opbergruimte. Er past niet alleen verrassend veel speelgoed in, onze dochter vindt het ook nog eens echt leuk om hem weer te vullen met al het speelgoed dat ze er uitgetrokken heeft. Het gaat er niet altijd even zachtzinnig aan toe, maar het ding komt weer vol. Helemaal als je er een opruimliedje bij zingt, gaat ze hier vrolijk mee aan de slag. Top! Zo helpt de kist ook nog een beetje bij de opvoeding.
De buit beschermen
Hier stopt het niet. Een speelgoedkist is multifunctioneel. Sommige kisten hebben zelfs een speciale rugleuning zodat het duidelijk (ook) een bankje is, maar ook zonder deze toevoeging kan je kind er prima op zitten. En je zet de kist toch meestal tegen de muur, dus een aparte steun heb je eigenlijk niet nodig.
De kist blijkt erg uit te nodigen tot het betere klauterwerk. Erop, eraf, erop, eraf... achter elkaar door. In het begin gaat het misschien wat moeizaam, maar al snel zal je kindje de kist moeiteloos bedwingen. En dan is het ook echt zíjn territorium. Onze meid zit op haar speelgoed zoals draak Smaug (uit De Hobbit) op zijn goud: trots en misschien een tikkeltje bezitterig. Als je erbij wilt, zul je op zijn minst toestemming moeten vragen.
Lounge seat: respect!
Dit item wilde ik al lang voor de geboorte hebben: een stoere, comfortabele kinderfauteuil.
Nee, het was niet voordelig (een kleine 40 euro, geloof ik) en ik had geen idee of ons kind er goed of graag in zou zitten. Het was dus vooral een fashion item. Maar, ach, waarom niet? Alle andere kinderspullen waren zo veilig, verantwoord en noodzakelijk. Of juist overdreven schattig. Deze stoel had geen poezelig babyblauw of roze kleurtje, maar was grijs met een ruig ribstofje, en zag er uit als een ultieme chill- of koningszetel. Alsof de kleine spruit vanuit deze stoel als een Godfather het respect van zijn ‘onderdanen’ zou gaan ontvangen. Of met een paar van zijn ‘homies’, allemaal in zo’n zelfde stoel onderuit gezakt een marathonsessie van Bumba of Tik Tak er doorheen zou gaan werken.
Tot mijn vreugde was ik niet de enige die zo enthousiast was: de loungestoel is het vaste meubelstuk en toevluchtsoord van onze dochter geworden (de opbergkist zit ze nu nauwelijks meer op). De plek waar ze altijd haar banaan oppeuzelt, haar bekertje sap drinkt, met oma belt, of gewoon even bijkomt van haar drukke dag.
Speelkeuken
Toch nog even deze, als toegift. Ook al is dit geen zetel of duidelijke rustplek, het is wel iets waar onze kleine steeds maar weer naar terugkeert en waar ze zich heel lang mee kan vermaken: het speelkeukentje. Hier snijdt ze houten fruit, bakt ze eitjes, maakt ze bananensoep en vult ze haar oventje met brood, bestek, en babypoppen. Kortom, als je speelgoed zoekt waar je kindje veel plezier aan kan beleven, lang mee zoet is, en kookervaring mee kan opdoen, denk dan eens aan een speelkeukentje.