Onze categorieeën

10 tips om de kerst te overleven

Feestdagen, Hobby en Vrije tijd, Kerstmis

151108_MPB_kerst

Kerststress. Ik heb het nooit begrepen. Dat een gezellig festijn waarbij het draait om samenzijn, lekker eten en cadeautjes, juist spanning en stress oplevert. Ieder jaar lijkt het bij velen weer raak te zijn. Ik hoor in ieder geval genoeg van dat soort geluiden om me heen. Zelf ga ik er niet zo in mee: ik manage de verwachtingen door niet op alle uitnodigingen in te gaan of ik doe iets anders dan tijdens kerst gebruikelijk is. Liever geen kerststress dit jaar? Dan zijn deze tips wellicht wat voor jou.

Ga een weekendje weg

Maak er een weekendje van en ga ergens heen. Uiteraard kun je de kerstsfeer niet ontvluchten, maar je bent in ieder geval ergens waar je er niets mee hoeft. Duur? Waarschijnlijk kom je, met alle boodschappen en drank voor een kerstdiner, thuis hoger uit.

Series kijken

Hoe lekker is dat, twee dagen helemaal niets ‘moeten’ en alle tijd hebben om series te kijken? Je kunt een hele marathon houden nu en eindelijk alle seizoenen Breaking Bad of House of Cards bekijken op dvd of blu-ray.

Ultiem ontspannen

shutterstock_37975873

Extra ontspannen tijdens de feestdagen doe je in de sauna. Badderen, alles eruit zweten, gemasseerd worden, eten en chillen. Bedenk terwijl je zo lekker aan het ontspannen bent, dat de meeste mensen op dat moment precies het tegenovergestelde doen… En doe dan nog een rondje in de sauna.

Pak de trein

Stap in de trein en ga nergens naartoe. Nederland is heel mooi van achter het raam in je coupé. Zo kwam ik laatst een artikel tegen met de vijf mooiste treintrajecten in Nederland. Alles wat je hoeft te doen is zitten en uit het raam staren. Heerlijk toch? Op Marktplaats worden regelmatig goedkope treinkaartjes aangeboden door mensen die er niets mee doen.

Aan de slag met je foto’s

Pak deze gelegenheid om eindelijk eens een keer iets te doen wat we in dit digitale tijdperk eigenlijk nooit meer doen: foto’s uitprinten en in een album plakken. Een heerlijk klusje, want je laat al die momenten weer even door je handen gaan en kunt lekker wegdromen bij de herinneringen.

Ga werken

Werken. Why not? Als je leuk vindt wat je doet en je hebt nog wat achterstallig werk, zoals het opschonen van je mailbox, kan dit een prima invulling van je kerst(vakantie) zijn. Bij mij heeft een volle inbox invloed op de chaos in mijn hoofd. Met een opgeschoonde inbox kun je het nieuwe jaar lekker opgeruimd beginnen, inclusief leeg hoofd voor allemaal nieuwe plannen en ideeën.

Pak je huis aan

Deze periode leent zich perfect voor opschoonacties. Out with the old; in het oude jaar afscheid nemen van oude spullen. Een grote schoonmaak, of je huis net even wat anders inrichten. Voor veel mensen is de kerstperiode een rustige tijd op het werk, waardoor je je handen vrij hebt voor dit soort klusjes. Bovendien heb je als het goed is je familie en vrienden op de hoogte gebracht van jouw veranderde plannen tijdens de kerst, dus heb je alle tijd en gelegenheid om je huis aan te pakken.

Kom in beweging

shutterstock_207304351

Ga lekker sporten. Buiten hardlopen bijvoorbeeld; de meeste mensen zitten binnen, dus op straat, in het park, in de duinen en op het strand is het waarschijnlijk lekker rustig. Of begin eindelijk aan die yogacursus thuis. Neem, voor het nieuwe jaar begint, een moment om je goede voornemens vorm te geven. Wat helpt is jezelf de juiste gear cadeau doen. Een goed paar hardloopschoenen bijvoorbeeld, ledlampjes zodat je zichtbaar bent in het donker op straat, of een nieuwe yogamat.

Lees een boek

Ben jij ook zo iemand die, net als ik, eerst in de ontspanningsmodus van een vakantie moet komen om weer eens in een boek te beginnen? Dit is je kans! Pak je rust, installeer je lekker op de bank met een goed boek en begin te lezen. Na twee dagen zit je er weer zo in dat je je boek niet snel meer aan de kant legt.

Blijf kalm

Als je het afzeggen van je feestelijke verplichtingen toch een brug te ver vindt, doe je zelf dan een lol en zorg er in ieder geval voor dat het, wat je ook doet, ontspannen is en blijft. Maak er een relaxed festijn van. Zorg er bijvoorbeeld voor dat niet je hele kerst is volgepland. Dus als je Eerste Kerstdag naar familie gaat, blijf dan Tweede Kerstdag lekker thuis om te ontspannen. Ga niet in je eentje twee dagen in de keuken staan zwoegen voor het kerstdiner, maar verdeel de taken door alle gasten een gang voor te laten bereiden. Lach erom als iets mislukt. Dat is deel van de pret toch? En waarschijnlijk heb je met alle inkopen en kerspakketten toch genoeg in huis om een alternatief te vinden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Restyle je huis deze feestdagen, met hulp van interieurstylist Adriana

Feestdagen, Huis en inrichting, Kerstmis
Top! De surprises kunnen weer naar zolder of, als niemand kijkt, de prullenbak in, en rondslingerende juten zakken en Pietenpakken kunnen weer voor een jaar achter slot en grendel. Snel verder naar Kerst en Oud & Nieuw! Dat betekent een boom in de kamer en kerststerren, lichtjes en ballen overal...
Lees verder

5 must haves voor elke gamer: PS4, Xbox One X en meer…

Kerstmis, Sinterklaas, Spelcomputers en Games, Technologie
Ja, dat las je goed. Wij gaan je vertellen welke game consoles of gadgets onmisbaar zijn. Juist nu Sint en Kerst eraan komen, en met al die mooie Marktplaats-advertenties een paar klikken van je vandaan. Moet je gaan voor een PlayStation 4 Pro of een Xbox One X? Of juist...
Lees verder