Onze categorieeën

Herfst is loslaten

Herfst, Huis en inrichting

151016_MPB_herfst_loslaten

De herfst is een tijd van bezinning en loslaten, las ik ergens toen ik googlede op ‘herfst’. Ik was niet blij toen de zomer ophield (dat is overigens een jaarlijks terugkerende emotie), maar je kunt er niet omheen. Als je de komst van de herfst eenmaal geaccepteerd hebt, is het een heel fijn seizoen om over je heen te laten komen merk ik. En vooral los te laten. Loslaten van het vorige seizoen, maar ook heel letterlijk: loslaten van spullen.

The Minimalists

Ooit zag ik een filmpje van The Minimalists, dat inspireerde mij zo dat ik daar toen een blog over schreef. Ik vind het nog steeds een heel mooi streven om zo min mogelijk spullen te bezitten. ‘Travel light’ zeg maar, en dat dan in je dagelijkse leven. Maar ik ben er nog niet. Ik heb, ondanks het in de hand nemen van een heuse personal organizer afgelopen voorjaar, nog steeds een hele grote kledingkast vol met kleding, schoenen, prullaria en zelfs administratie van meer dan vijf jaar oud. De kast is echt heel groot namelijk. En die ruimte, die vul je wel.

Achter gesloten deuren

Naast die kast, heb ik boven mijn bed een vide die ik gebruik als rommelhok (er hangen gordijntjes voor, ziet er super opgeruimd uit) en in de kelder heb ik beschikking over een berging waar verhuisdozen in staan van vijf jaar terug. Onuitgepakt. Dan heb ik het nog niet eens gehad over hier en daar een keukenkastje met spullen die ik daar ooit in heb gemieterd omdat ik van de Franse slag ben als het om opruimen gaat. Oftewel, op het eerste gezicht ziet het er allemaal prima uit. Maar achter gesloten deuren heb ik een hoop spullen die eigenlijk voor niets ruimte innemen.

Samenwonen

Doordat ik al best een tijdje bij mijn vriend verblijf, merk ik dat ik prima kan leven met weinig spullen. We wonen nog niet officieel samen, maar ik ben er eigenlijk gewoon altijd: de afgelopen tijd kwam ik alleen in mijn huis om mijn brievenbus te legen. Ik leef dus al een behoorlijke periode zonder alle spullen die bij mij thuis staan, voor of achter een gesloten deurtje. En ik mis niets! Je zou dus wel kunnen zeggen dat er een hoop weg kan.

Loslaten kun je leren

Hoe beter van je spullen af te komen dan door het aan te bieden op Marktplaats. Maar dan heb ik eerst nog een andere stap te zetten. Een stap die voor veel mensen (inclusief mijzelf) best een zware is. Voor de een is het zwaar vanwege het afscheid nemen, bijvoorbeeld van spullen met emotionele waarde. Voor de ander omdat ze ertegenop zien door de hoeveelheid spullen (in die categorie val ik, al gaat daar stiekem ook een stukje luiheid achter verscholen). Maar het goede nieuws is: er zijn heel veel manieren om dit proces minder zwaar te maken. Ik deel er een paar met je:

  1. Opruimgoeroe Marie Kondo legt in haar bestseller ‘Opruimen’ uit dat je alles heel bewust door je handen moet laten gaan en kijken wat je erbij voelt. Word je blij van datgene wat je vast hebt? Lekker houden! Voel je er niets bij of word je er niet gelukkig van? Dan weg ermee.
  2. Kleding is vaak moeilijk om afstand van te doen. Ik heb regelmatig kledingstukken in mijn hand die ik al lang niet aan heb getrokken. Net als ik op het punt sta om het weg te doen, denk ik: ja, maar je weet nooit… misschien komt het weer in de mode. Of kan ik het combineren met iets nieuws waardoor ik het wel weer leuk vind.... Dit gebeurt bijna nooit. Herkenbaar? Hanteer dan deze tip: hang alle hangers met kleding in je kledingkast verkeerd om. Als je er een kledingstuk uithaalt om aan te trekken, draai de hanger dan om. De kleding aan hangers die na een jaar nog steeds verkeerd om hangen, kunnen weg.
  3. Dit is een tip die mij persoonlijk erg aanspreekt: doe niet alles in één keer maar deel het op in kleinere klusjes. Bijvoorbeeld niet de hele keuken, maar eerst de bestekbak, dan de onderste kastjes, vervolgens de bovenste, enzovoort. Want vaak heb je met een grote klus geen idee waar je moet beginnen. Op deze manier hou je het overzichtelijk en hoef je er maar weinig tijd aan te besteden.
  4. Alles wat we uit routine doen, kost ons weinig energie. Breng vijf routines aan op de rommeligste plekken in je huis. Bijvoorbeeld: elke avond spullen van de bank halen, na het ontbijt de tafel helemaal leeghalen, elke ochtend de bedden opmaken, oude kranten direct opbergen en flessen elk weekend wegbrengen. (bron: Psychologie magazine)
  5. Alle spullen die een plekje in je huis verdienen, moeten ook hun eigen plek hebben. Weet je niet waar je iets moet plaatsen? Dan verdient het wellicht geen plek in je huis. (bron: lifehacking.nl)
  6. En natuurlijk de tip van The Minimalists, waar dit verhaal mee begon. Wel wat drastisch, maar als je het aandurft, is dit een hele effectieve: stop alles wat je hebt in verhuisdozen. Inderdaad, alsof je gaat verhuizen. Haal eruit wat je nodig hebt; alles wat na een tijd onaangeroerd in dozen zit, kan weg.

Aanbieden op Marktplaats

De spullen die overblijven, waar je niets mee hoeft, zijn vaak nog in prima staat en kan een ander dus goed gebruiken. Dat is zeker ook zo in mijn geval. Bij mij gaat het om artikelen zoals servies, ordners, opbergdozen, een tijdschriftenbak en kleding. Het enige wat ik hoef te doen is een paar foto's maken, een beschrijving erbij zetten, en het op Marktplaats zetten met de boodschap dat het binnen een week opgehaald kan worden. Een kind kan de was doen en ik ben de helft van mijn ballast kwijt. Loslaten van het oude om ruimte te maken voor het nieuwe, dat voelt best goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Verhuizen na kopen nieuw huis: waar moet je aan denken?

Huis en inrichting
Vervelend, hè, zo zonder internet en warm water in je nieuwe huis; maar er is nog meer te regelen. Een nieuw huis gekocht? Gefeliciteerd, dan gaat het nu echt gebeuren. Een nieuwe stap in je leven, wonen in een andere omgeving, een nieuw huis om echt je thuis van te...
Lees verder

Restyle je huis deze feestdagen, met hulp van interieurstylist Adriana

Feestdagen, Huis en inrichting, Kerstmis
Top! De surprises kunnen weer naar zolder of, als niemand kijkt, de prullenbak in, en rondslingerende juten zakken en Pietenpakken kunnen weer voor een jaar achter slot en grendel. Snel verder naar Kerst en Oud & Nieuw! Dat betekent een boom in de kamer en kerststerren, lichtjes en ballen overal...
Lees verder