Vroeger was ik niet zo’n liefhebber van al die winterse kost. Boerenkool, zuurkool, andijvie, spruitjes... Nee, stamppot was het niet voor mij. Snert ging nog wel, maar dan zonder rookworst. Nu is het een heel ander verhaal, deels door mijn veranderde smaak maar ook vanwege (soms laat ontdekte) heerlijke recepten van mijn moeder, schoonmoeder, en tante. De winter kan me nu niet snel genoeg komen! Hieronder een kort overzicht van mijn eye-openers, en wat hierbij benodigd keukengerei.
Zalige zuurkool
Zuurkool was, na spruitjes, voor mij als kind de meest verafschuwde winterse kost. Totdat ik een keer tijdens Oud & Nieuw, ik was al ergens in de twintig, bij mijn tante op bezoek was en ik besloot het hoofdgerecht van de avond – zuurkool inderdaad – toch maar een kans te geven. Verrukkelijk! Het exacte recept ken ik niet, maar het was een ovenschotel geworden met gehakt, een krokant laagje kaas bovenop, spekjes, en nog iets zoets er doorheen, volgens mij rozijntjes. De zure smaak van de zuurkool was nu tenminste niet allesoverheersend en was in combinatie met de rest juist zeer welkom. Dus pak je ovenschaal uit de kast en gooi wat lekkere dingen bij elkaar.
Andijvie herontdekt
Na zuurkool kwam andijvie op mijn *blegh*-ranglijst. Maar ook dit gerecht ben ik opnieuw gaan waarderen. De ‘pure’ andijvie die zo op je bord wordt gekwakt, ben ik nog steeds geen fan van maar de andijviestamppot van mijn schoonmoeder kan ik heel goed hebben. Ook hier zijn spekjes een belangrijk ingrediënt (voor mij). Verder gebruikt ze melk en boter voor de aardappelpuree, voegt ze het bakvet van de spekjes toe, en on the side een slavink; een prima combi! Verder heb je niet veel nodig: een paar kilo kruimige aardappelen, de zojuist genoemde bestanddelen, een goede stamper, en lekkere trek.
Sudderlappen en snert
Last but not least, en ze zijn al eens ter sprake gekomen, de sukadelapjes en erwtensoep van mijn moeder. Allebei een delicatesse, en bereid met haar oude, vertrouwde snelkookpan. Je moet er even de tijd voor uittrekken – de pan is vooral tijdbesparend bij gerechten die lang nodig hebben om te garen – maar dan heb je ook wat. De smaak blijft in een snelkookpan namelijk extra goed behouden. Mijn moeder zet dit geheime wapen in voor enkele van haar toppers: rijkgevulde, smeuïge snert, en overheerlijke sudderlappen met als belangrijk onderdeel de saus op basis van ontbijtkoek. Op tijd reserveren is aan te raden!