Onze categorieeën

Beginnen met fietsen? Zo koop je een fiets die bij je past (deel 2)

Fietsen, Outdoor en buitenleven

shutterstock_114851980

Dit artikel is bedoeld voor mensen die willen beginnen met (sportief) fietsen, maar die nog niet weten welke discipline het beste bij ze past. In het eerste deel behandelden we de mountainbike en de racefiets. In deel 2 kijken we naar de cyclocrossfiets, de tour- of sportfiets en de elektrische (race)fiets, en behandel ik een aantal andere zaken die je nodig hebt als je wilt gaan fietsen.

Cyclocrossfiets

Geschikt voor:
Veldrijden is de afgelopen jaren steeds populairder geworden in ons land, met dank aan Nederlandse wereldtoppers als Mathieu van der Poel en Lars van der Haar. Recreanten volgen in hun sporen. Een cyclocrossfiets is eigenlijk een kruising tussen een racefiets en een mountainbike; al lijkt hij meer op de eerste dan op de tweede. Hou je van de natuur, ben je niet bang voor modder aan je voeten en vind je het ook niet erg om af en toe een stukje te lopen met de fiets op de schouder? Dan is cyclocross iets voor jou. Ik hoor mensen wel eens zeggen dat de crossfiets geen voordelen heeft ten opzichte van een mountainbike (waarmee je op hetzelfde terrein ook goed uit de voeten kunt), maar daar ben ik het niet helemaal mee eens: vooral voor mensen die in de zomer ook op de racefiets zitten, is de cyclocrossfiets van toegevoegde waarde. Je zit immers op dezelfde manier op de fiets.

Een cyclocrossfiets met schijfremmen
Een cyclocrossfiets met schijfremmen

Waar moet je op letten?
Als het goed is, zitten cyclocrossfietsen veel en vaak onder de modder. Om de fiets goed te onderhouden is het van belang dat je hem na iedere rit goed schoonmaakt met water en zeep. De kwaliteit van de onderdelen is daarom des te belangrijker: goed afgedichte lagers en naven bieden betere bescherming tegen al dat vocht. Een cyclocrossfiets had in het verleden altijd speciale cyclocross cantilever-remmen, zo vormgegeven dat er minder modder en pollen achter kunnen blijven hangen. Sinds een paar jaar worden de meeste veldrijfietsen nieuw geleverd met nog beter presterende schijfremmen.

Tour- of sportfiets

Geschikt voor:
Wil je wel sportief fietsen, zelfs in de heuvels, maar heb je iets tegen de gebogen houding op een racefiets? Dan is een tour- of sportfiets misschien iets voor jou. Net als een racefiets is de tour- of sportfiets uitgerust met een versnellingssysteem waarmee je op ieder (weg)terrein uit de voeten kunt. De grootste verschillen zitten ‘m in de zitpositie – een sportfiets heeft een ‘gewoon’ stuur, dat bovendien hoger staat ten opzichte van het comfortabelere zadel – en in de bandbreedte (over het algemeen geldt: hoe breder de band, hoe comfortabeler).

Waar moet je op letten?
Zie de aandachtspunten voor het aanschaffen van een racefiets.

Je ziet er niks van, maar deze Scott CR1 beschikt over Vivax trapondersteuning van 200 watt. Prijskaartje: € 5.500 (maar het kan ook goedkoper).
Je ziet er niks van, maar deze Scott CR1 beschikt over Vivax trapondersteuning van 200 watt. Prijskaartje: € 5.500 (maar het kan ook goedkoper).

Elektrische (race)fiets

Geschikt voor:
Wil je lekker fietsen, ook in de heuvels, maar staat je conditie of leeftijd niet toe dat je dit helemaal op eigen kracht doet? Denk dan eens aan een elektrische fiets. Lang niet iedereen weet dat je tegenwoordig ook racefietsen en mountainbikes kunt krijgen die beschikken over een elektromotor. ‘Trapondersteuning’ noemen we het dan met een mooi woord. Misschien herinner je je de Belgische veldrijdster die begin dit jaar werd betrapt op ‘mechanische doping’? Er werd een hulpmotortje gevonden in een van haar cyclocrossfietsen; onzichtbaar voor het blote oog. Hoe kwalijk dat al was: voor mensen met een mindere conditie is trapondersteuning een geweldige manier om toch te kunnen (blijven) fietsen.

Waar moet je op letten?
Bij de aanschaf van een elektrische fiets komt zoveel kijken dat het te ver voert om de mogelijkheden hier even kort te behandelen. Maar ik heb in het verleden al meer geschreven over verschillende typen elektrische fietsen, die artikelen vind je hier. Mountainbikes en racefietsen met een hulpmotortje kennen overigens dezelfde aandachtspunten als hun broertjes onder trapondersteuning.

In deel 1 besteedde ik aandacht aan de mountainbike en de racefiets. Je leest het hier. In het derde en laatste deel ga ik dieper in op de verschillende accessoires die je nodig hebt als je wilt gaan fietsen, zoals fietsnavigatie, fietskleding, fietsschoenen en fietshelmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

De tofste Trabant ooit op Marktplaats: ontdek hem zelf! [VIDEO]

Hobby en Vrije tijd, Kopen, Outdoor en buitenleven, Verhalen, Verkopen
Eventjes speuren op Marktplaats en je pikt er al snel enkele juweeltjes uit. Zoals deze eigenzinnige, té leuke Trabant uit Nijkerk (en Hongarije). De stoere en guitige Trabant was eerder al in dit ‘best of’-lijstje opgenomen, maar dit is zo’n bijzonder bakkie dat hij de spotlight voor zichzelf verdient. Lees...
Lees verder

De perfecte barbecue voor jouw tuinfeest!

Eten en Koken, Outdoor en buitenleven, Zomer
Toegegeven, de laatste tijd is het een beetje kwakkelen geblazen met het weer, maar er komen weer mooie zomerdagen aan volgens de laatste berichten. Het zal weer ’s tijd worden! We moeten het er maar meteen goed van nemen. Wat dacht je ervan om eindelijk dat barbecue tuinfeest te organiseren...
Lees verder