Onze categorieeën

Drie tips voor hobbykoks, thuis-chefs, en casual kokers

Eten en Koken

shutterstock_179732513

Het eten is bij ons thuis bepaald niet exclusief, of ingewikkeld bereid. We hebben geen exotische groente, gepocheerde of gekonfijte ditjes en datjes, of urenlang in de pan gesudderd vlees. Ook zul je een bedje van spinazie bij ons niet snel tegenkomen: we kwakken ons voedsel liefst zonder opsmuk op de borden. Toch vinden we het vaak beter smaken dan in een restaurant en vinden we het koken zelf niet eens zo vervelend. Het geheim? Lees deze tips.

1. Houd het snel en simpel

In een minuut gaat het natuurlijk niet, maar het is wel fijn als je niet uren in de keuken hoeft te staan of je hele verzameling pannen uit de kast hoeft te trekken. Ook al houd je enorm van koken: meestal zul je hier niet heel veel tijd voor hebben. Ik koop daarom ook het liefst voorgesneden voedsel. Goed, een courgette of paprika kun je prima zelf in stukken hakken, maar kip is best een gedoe, ook om alle messen en snijplanken weer goed kip- en salmonella-vrij te maken.

Kies vervolgens, en dit ligt voor de hand, voor gerechten die snel klaar en makkelijk te bereiden zijn. Zelfs als je sushi wilt maken, hoeft dit niet een heel handenarbeidproject te worden. Er zijn sushimakers op de markt waarmee je in een handomdraai een sushirol produceert. Maar ook met een traditioneel sushimatje kun je snel flink wat sushi op tafel toveren. Daarnaast kun je je natuurlijk ook bij vertrouwde gerechten houden en hiermee op subtiele wijze variëren. Gooi eens wat cashewnoten door de pastasaus, of leg wat lekker pittige rucolablaadjes op je risotto. Dat doet al leuke dingen met de smaak.

sushimaker3

2. Voeg je eigen smaak toe

Een beetje van jezelf en… de rest maakt niet zoveel uit. Probeer zoveel mogelijk je persoonlijke touch toe te voegen. Als je erg van knoflook of ui houdt, gebruik dit dan ook gewoon regelmatig. Niet zoveel dat het alles overheerst, maar wel als vaste waarde in je eten. Of je nu een simpele eenpansmaaltijd bereidt uit zo’n ‘voorgekauwd’ pak, uit een receptenboek werkt, of met een tip van een vriend of vriendin aan de slag gaat: gewoon wat eigen favorieten toevoegen en je zit goed.

Zo hebben wij een tijdje terug een leuk recept van de zus van mijn vriendin gekregen voor een bladerdeegpizza. Heel makkelijk te maken, en erg lekker en luchtig. Maar we deden wel een kleine aanpassing: de normale pesto die je op de bodem moest smeren, vervingen we door arrabiatapesto, die we toch nog in de koelkast hadden staan. Echt om je vingers bij af te likken, en heerlijk pittig! Waarschijnlijk was de pizza anders ook prima geweest, maar nu waren we echt uitzinnig. Het was nieuw en bijzonder en tegelijkertijd vertrouwd lekker!

3. Gebruik goed materiaal

shutterstock_214731472

Goed materiaal is het halve werk, of nog meer eigenlijk. Probeer maar eens met een bot mes een tomaat te snijden. Is niet te doen. Maar ook met veel andere groenten en vlees is het een wereld van verschil als je een goed mes hebt, waarmee je moeiteloos door het voedsel heen glijdt. Bij ons is het wel een keer tijd voor een goede, complete messenset. Van die grote keukenmessen hebben we al niet, bijvoorbeeld. Niet dat dit altijd een probleem is. Zo snij ik knoflook het liefst – persen schijnt het te scherp te maken – met een aardappelschilmesje. Ken je die scène uit de film ‘Goodfellas’ waarin een stel maffiosi in de gevangenis pasta koken en met een scheermesje de knoflook flinterdun snijden? Nou, zo dun dus niet, maar het komt in de buurt.

Hetzelfde geldt voor pannen. Een paar maanden geleden hebben we weer eens een nieuwe koekenpan gekocht, en dit was weer een waar genot. Het vlees is snel warm, brandt niet aan, en glijdt lekker over de bodem. Om de bodem van je pan zo lang mogelijk goed te houden is het overigens aan te raden om kunststof spatels en lepels te gebruiken. Anders is die anti-aanbaklaag snel verdwenen en is het uit met de pret.

Makkelijk, snel, smaakvol

Het zijn maar een paar simpele tips, maar hiermee houden wij het thuis leuk en lekker: Snelle gerechten, onze favoriete ingrediënten, en goed materiaal. Dan staat het vlot op tafel, smaakt het goed, en duik je met plezier (of in ieder geval niet met tegenzin) de volgende dag weer de keuken in.

shutterstock_260283317

Heb jij ook nog kooktips? Of een geweldig recept, misschien? Laat het weten in de reacties hieronder of via Facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

De perfecte barbecue voor jouw tuinfeest!

Eten en Koken, Outdoor en buitenleven, Zomer
Toegegeven, de laatste tijd is het een beetje kwakkelen geblazen met het weer, maar er komen weer mooie zomerdagen aan volgens de laatste berichten. Het zal weer ’s tijd worden! We moeten het er maar meteen goed van nemen. Wat dacht je ervan om eindelijk dat barbecue tuinfeest te organiseren...
Lees verder

Ook zo de buik vol van die standaard BBQ? Ga eens vega!

Eten en Koken, Hobby en Vrije tijd, Tuin, Zomer
Rond deze tijd van het jaar word je doodgegooid met BBQ-tips, recepten voor op de barbecue en blogs over hoe je zo hip mogelijk kunt barbecuen. Wat mij opvalt is dat er altijd een enorme hoofdrol is voor vlees in de meeste van deze stukjes. En dat terwijl er steeds...
Lees verder