Onze categorieeën

Ook zo de buik vol van die standaard BBQ? Ga eens vega!

Eten en Koken, Hobby en Vrije tijd, Tuin, Zomer

vegan_bbq

Rond deze tijd van het jaar word je doodgegooid met BBQ-tips, recepten voor op de barbecue en blogs over hoe je zo hip mogelijk kunt barbecuen. Wat mij opvalt is dat er altijd een enorme hoofdrol is voor vlees in de meeste van deze stukjes. En dat terwijl er steeds meer bekend wordt dat vlees een behoorlijke impact heeft op het milieu. Tijd dus om de barbecue eens een andere insteek te geven. Tijd om totally hip een vega BBQ-festijn te organiseren voor al je vrienden! Geen inspiratie? Geen nood! Met deze 5 tips wordt je vega feest een gegarandeerd succes!

1. Vleesvervangers

Omdat voor de meeste mensen een barbecue niet compleet is zonder een stuk vlees, begin ik met een tip voor vleesvervangers. En over die tip kan ik eigenlijk vrij kort zijn: ga op zoek naar vega BBQ-pakketten! Kun je die niet vinden? Maak ze zelf! Vegetarische kipstukjes kunnen prima dienst doen als basis voor kipsate (check even op eventuele ansjovis in de satesaus). En het aanbod van bijvoorbeeld vegetarische hamburgers en worstjes in de supermarkt tegenwoordig kan je echt niet ontgaan zijn. Dus: BBQ, vleesvervangers: check!

2. Een stokbroodje met...

Goed nieuws! Praktisch alle smeerseltjes die je gewend bent bij je reguliere BBQ-feestje zijn vegetarisch. Haal dus lekker een stokbroodje in huis met zelfgemaakte knoflookboter, aardappelsalade (wel zonder spekjes natuurlijk), pesto of hummus! Hummus is een van mijn favoriete broodsmeerseltjes en je kan er ook nog eens heel lekker groenten in dippen. Je vindt hummus in superveel verschillende varianten, dus voor elk wat wils! Daar kom ik op terug bij de volgende stap.

3. Groenvoerrr

Een lekkere salade of wat groenvoer mag natuurlijk bij je BBQ niet ontbreken. Zelf ga ik vaak voor een pastasalade. Staat hartstikke gezellig in zo’n grote saladebak! Zoek maar eens op 'vegetarisch pastasalade recept', als je daar niet uit kan kiezen dan weet ik het ook niet meer. Maar het is natuurlijk ook leuk om op wat bordjes verschillende groenten uit te stallen, die je vervolgens weer lekker kunt dippen. Bijvoorbeeld in knoflooksaus of (daar issie weer) hummus! Denk hierbij aan komkommer, worteltjes, radijsjes, bleekselderij (niet mijn persoonlijke favoriet, brrr) of stronkjes rauwe bloemkool.

4. Dorstlessers

Vegetarisch drinken? Ja joh! Wist je bijvoorbeeld dat voor sommige wijnen en bieren dierlijke eiwitten gebruikt worden voor het klaringsproces? Met biologisch drinken zit je eigenlijk altijd wel goed op dit gebied. En Duitse bieren zijn ook altijd dierlijk eiwit vrij (jawohl!). Haal dus een lekker biologisch sapje of een biologische wijn voor bij je BBQ en je feest is sowieso geslaagd! Heb je nou meer mensen uitgenodigd dan je glazen in huis hebt? Er is genoeg wegwerp servies te vinden.

5. Last but not least.

De aankleding! Zorg dat je een gezellig tafelkleed hebt om alles op te zetten, dat geeft zoveel meer sfeer. En dan vergeten zelfs de grootste vleeseters in een mum van tijd dat ze vegetarisch aan het eten zijn ;). Of: als je een BBQ meeneemt het park in, haal dan wat leuke kleedjes in huis, zodat niemand op het gras hoeft te zitten. Zelf neem ik altijd liever eigen borden en bestek mee, om zo plastic afval te voorkomen. Maar ik kan me goed voorstellen dat je daar geen zin in hebt. Je kunt op veel plekken zelfs leuk gekleurd servies vinden dat je na het eten zo weg kunt gooien en niet hoeft af te wassen. Easy peasy!

Ik hoop dat je gemotiveerd bent om een keer een vegetarische BBQ te organiseren met of voor vrienden of familie. Mocht je nog een fantastisch recept hebben om te delen, dan ben ik daar heel erg benieuwd naar. Ik houd de comments goed in de gaten, wellicht probeer ik jouw recept deze zomer dan wel uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde berichten

De tofste Trabant ooit op Marktplaats: ontdek hem zelf! [VIDEO]

Hobby en Vrije tijd, Kopen, Outdoor en buitenleven, Verhalen, Verkopen
Eventjes speuren op Marktplaats en je pikt er al snel enkele juweeltjes uit. Zoals deze eigenzinnige, té leuke Trabant uit Nijkerk (en Hongarije). De stoere en guitige Trabant was eerder al in dit ‘best of’-lijstje opgenomen, maar dit is zo’n bijzonder bakkie dat hij de spotlight voor zichzelf verdient. Lees...
Lees verder

Op autovakantie met een Donkervoort: vrijheid en lekkere bochtjes

Hobby en Vrije tijd, Vakantie, Verhalen, Zomer
Veel Nederlanders gaan met de auto op vakantie, meestal om geld uit te sparen. De auto is dan gewoon een manier om op je bestemming te komen. Pas bij aankomst kan het vakantievieren beginnen. Tenzij je, net als Roos en Yvo uit Zwolle, van de reis al een vakantie maakt....
Lees verder