Onze categorieeën

Tips om voordelig studieboeken te scoren

Boeken, School en studie

shutterstock_350942303

Studieboeken vormen een flinke kostenpost op het boodschappenlijstje van de (aanstormende) student. Volgens budgetvoorlichter Nibud geven studenten gemiddeld 750 euro per jaar uit aan studieboeken.Dat zou veel voordeliger moeten kunnen. Vooral door het kopen van tweedehands boeken kun je veel geld uitsparen. Hieronder wat tips om (relatief) goedkoop aan je boeken te komen.

Waar kopen?

1) Eigen omgeving/netwerk
Het ligt voor de hand om eerst dichtbij te beginnen. Heb je niet toevallig een oudere broer of zus die jouw studie al heeft gedaan en waarvan je de boeken kunt overnemen, informeer dan bij neven, nichten, vrienden en buren. En als ze zelf niets hebben, kennen ze misschien wel iemand anders die dezelfde opleiding doet als jij. De volgende stap is - uiteraard - om je sociale netwerk in te schakelen. Doe een oproep via Facebook of plaats een tweet met je verzoek. Met een beetje geluk kom je een vriend tegen van wie je de kostbare boeken kunt kopen; voor een vriendenprijsje natuurlijk.

2) Marktplaats
Misschien zou ik hier moeten zeggen: ‘online’, ’een online handelssite’ of ‘een tweedehands verkoopsite’, maar veel meer dan Marktplaats heb je niet nodig. De rubriek ‘Studieboeken en Cursussen’ bevat momenteel meer dan 175.000 boeken, dus grote kans dat je vindt wat je zoekt. En… voor een goede prijs! Daarover valt sowieso altijd nog te onderhandelen.

3) Boekenbeurs of studie(vereniging)
Een opleiding of studievereniging wil zelf ook nog wel eens (tweedehands) boekenbeurzen organiseren, dus informeer ook daarnaar. Vaak kun je ook via de sociale media, zoals een speciale Facebookgroep, van jouw opleiding boeken scoren.

Waar moet je op letten?

1) Vraagprijs
Dit is een tip die eigenlijk voor alle tweedehands spullen geldt, die je zou willen kopen: ga na of de vraagprijs redelijk is.
Check even wat de nieuwprijs is van het boek, zet dat af tegen de leeftijd en de staat van het tweedehands boek en beoordeel dan of de vraagprijs acceptabel is.
Natuurlijk hangt het er ook vanaf hoeveel andere studenten er in je nek hijgen. Kwestie van vraag en aanbod. Als er veel geïnteresseerden zijn voor het boek, kan de verkoper meer vragen voor het boek - en zijn kopers ook eerder bereid dit te betalen, zeker als het verschil met de nieuwprijs nog steeds groot is.

2) Oudere druk
Van studieboeken wordt vaak om de paar jaar - soms zelfs ieder jaar - een nieuwe druk uitgebracht, zonder dat er per se heel veel verandert. Een andere kaft, layout, misschien een paar tekstuele toevoegingen, maar niets wat een paar kopietjes (uit die nieuwere uitgave) niet kan oplossen. Indien mogelijk, informeer dan bij de docent van het betreffende vak of een oudere uitgave ook is toegestaan. En zoek anders zelf een mogelijkheid om de twee versies te vergelijken. Met zo’n oudere druk ben je vaak een stuk voordeliger uit, dus het loont de moeite om hiernaar te kijken.

3) Geen notitieboek?
Als je het boek voordat je hem koopt van dichtbij kunt bekijken, kijk dan even hoe het er vanbinnen uitziet. Heeft de vorige eigenaar het boek niet toevallig helemaal ondergekalkt met pen, en het boek vol gezet met aantekeningen, formules, geheugensteuntjes etcetera? Daar zit je niet altijd op te wachten. Je kunt er natuurlijk zelf profijt van hebben, maar zo’n boek kan een probleem zijn bij open-boektentamens.Je kunt het uiteraard altijd even checken bij de docent of oud-studenten.

4) Check het ISBN-nummer
Wil je weten of je ook echt het officieel vereiste boek gevonden hebt, controleer dan of het ISBN-nr. overeenkomt met het nummer in je literatuurlijst. Het is een kleine moeite en je hebt meteen zekerheid.

Shop slim en creatief

Op welke manier of waar je ook je studieboeken vandaan haalt, neem niet zomaar genoegen met de nieuwprijs, maar probeer, indien nodig via meerdere kanalen, voor minder geld aan je boekenpakket te komen. Want er is veel voordeel te behalen. Verschillende individuele boeken kosten ruim honderd euro. Als je daar al twintig procent van af kan snoepen, wordt je al erg blij. En als het ook tweedehands nog teveel van het goede is, kun je altijd nog denken aan lenen, bijvoorbeeld bij de bibliotheek van je hogeschool of universiteit, of huren, wat op sommige opleidingen ook mogelijk is.

Het punt is: er zijn mogelijkheden zat en als je aan je studieboeken niet flink wat geld overhoudt - ten opzichte van de nieuwprijs - ben je nog niet echt een slimme student...

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

9 gouden examentips

Marktplaats tips en trucs, School en studie
Heeft je zoon of dochter het examen Nederlands nog overleefd? En hoe zit het met de voorbereiding voor biologie, wiskunde, Duits, maatschappijleer en al die andere vakken? Nog op het laatste moment aan het blokken, zeker? Het is bijna traditie om het op die manier te doen. Maar hoe kun...
Lees verder

Bespaartips bij het inrichten van je studentenkamer

Huis en inrichting, Huizen en kamers, School en studie
Een studie kiezen - en toegelaten worden - is de eerste stap voor de kersverse student. Vervolgens is het zoeken geblazen naar een kamer. Maar dan ben je er ook nog niet. Tenzij je op de grond wilt slapen, studeren en eten, je al je opstellen met pen schrijft en...
Lees verder