Onze categorieeën

9 gouden examentips

Marktplaats tips en trucs, School en studie

Heeft je zoon of dochter het examen Nederlands nog overleefd? En hoe zit het met de voorbereiding voor biologie, wiskunde, Duits, maatschappijleer en al die andere vakken? Nog op het laatste moment aan het blokken, zeker? Het is bijna traditie om het op die manier te doen. Maar hoe kun jij - of je kind - dit het beste aanpakken en wat heb je nodig? Lees deze last-minute examentips!

1) Avondje blokken of stampen? Een eitje met een daglichtlamp

Wellicht niet heel gezond, maar soms ontkom je er niet aan om de hele avond en (een deel van de) nacht door te leren. Is de zon onder en wil je optimaal kunnen studeren? Gebruik dan het licht van een daglichtlamp. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat lichtere en koelere kleuren beter zijn voor je concentratie en dat daglichtkleuren het beste zijn voor je prestaties. Maar maak het niet te gek! Als je straks als een zombie naar je examen moet strompelen en luciferstokjes nodig hebt om je ogen open te houden, mag je al blij zijn als je een letter op papier krijgt.

2) Ontstress met fidget spinner, cube of antistressbal

Studeren is leuk * ahem * maar af en toe moet je even een broodnodige pauze inlassen. Als alle letters gaan dansen voor je ogen of je niet meer weet wat de vierkantswortel van de stelling van hypotenusa’s Pythagoras ook alweer is, chill dan even met een ontspannende antistressbal. Of nog leuker, zo’n coole fidget cube of fidget spinner. Grote kans dat je na vijf minuten spelen weer helemaal zen bent!

3) USB-stick of externe harde schijf

Zit jij - of je zoon of dochter - alleen thuis uit boeken te leren, dan is dit niet echt een issue, maar als je veel heen en weer wilt kunnen sjezen tussen school, bibliotheek, en vrienden met allerlei (digitale) documenten, plaatjes, filmpjes, of presentaties op zak, dan is een royale USB-stick of een externe HDD geen overbodige luxe. Scoor nog even snel zo’n ding als je nog niets hebt of je oude schijven vol zitten!

4) Beweeg het luie zweet eruit!

Balans is alles. Een goede harmonie van lichaam en geest. Oftewel, prima om je hersenen even flink te laten kraken, maar je lijf kan dan niet achterblijven. Zorg dus dat je niet de hele dag alleen maar achter je boeken of computer zit, maar ook af en toe in beweging komt. Dit kan van alles zijn, van simpele rek- en strek-oefeningen, tot een rondje hardlopen of een potje squashen. Het hoeft echt niet lang te duren, desnoods doe je een intensieve Tabata workout van slechts 4 minuten. En het kan ook binnen, met een springtouw of kettlebell bijvoorbeeld: bekijk deze thuisfitness-tips maar even.

5) Smoothie maker of blender

Ook belangrijk om zo gezond en fit mogelijk je leerstof op te kunnen nemen en je examen te kunnen maken is het innemen van een flinke dosis vitaminen. En dan heb ik het over the real deal dus echte groente en fruit. Maar je hoeft echt geen borden vol te stapelen met groenvoer, we houden het wel leuk. Gooi het gewoon in een blender of smoothie maker en knal je eigen vitaminecocktail in elkaar. Met zo’n gezonde boost kun je er weer met frisse moed tegenaan. Laatst zag ik een geweldige tip van Jamie Oliver: een smoothie met onder ander avocado en cacao: supergezond en onwijs lekker!

6) Koptelefoon: zing, swing en leer!

Uit vele onderzoeken is gebleken dat muziek stimulerend en ontspannend kan werken, onder andere tijdens het studeren. Dan moet je er waarschijnlijk geen Rammstein tegenaan gooien, maar  klassiek, singer songwriter-muziek of fijne popballads doen het vast prima. Om niet het hele huis mee te laten genieten of jezelf juist goed te kunnen afsluiten van je omgeving - met noice cancelling - is een fijne koptelefoon aan te raden.

7) Ga naar buiten!

Ok, het moet niet met bakken uit de hemel komen, maar frisse buitenlucht en wat vitamine D van de zon doen wonderen voor je fitheid en concentratie. Dus ga naar buiten, snuif de natuur op of ga gewoon lekker in je loungestoel in de tuin of op het balkon zitten. En dit laatste kun je natuurlijk ook  (later) doen met je studieboek in de hand. Bruin worden én bijleren tegelijkertijd: goed bekeken, toch?

8) Denk aan je vakantie

Het examen is niet het einde van de wereld en over een paar weken is het gewoon weer voorbij, ongeacht de uitslag (en dan zie je wel weer verder). Visualiseer jezelf daarom op vakantie met een cocktail op het strand, of op een mountainbike in de Ardennen en al die studiestress glijdt meteen van je af. Als je nog geen concrete trip gepland hebt, kun je hier ook best even stiekem over nadenken. Maar dan weer back to work natuurlijk!

9) Klaar met studeren? Boeken op Marktplaats!

Zoals gezegd, het examen is ook wel weer (snel) een keer voorbij. Wat een heerlijk vooruitzicht! Niet alleen kun je uitkijken naar je vakantie, je kunt ook eindelijk die rottige studieboeken in de open haard gooien. Of er een aardig zakcentje - voor de vakantie - voor scoren door ze allemaal op Marktplaats te zetten. Moet je wel eerst geslaagd zijn natuurlijk… Dus zet hem nog even op en haal dat diploma!


(Gifs via Giphy.com)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

De 6 beste eindejaars autodeals

Kopen, Marktplaats tips en trucs
Wil je in de laatste paar dagen van 2017 nog even een goede autodeal op Marktplaats scoren? Kijk dan - na onze succesvolle vorige autodeal top 5 - snel naar dit interessante aanbod van stoere, bijzondere en aantrekkelijk geprijsde auto’s die nu op Marktplaats te vinden zijn. Er zijn slechtere...
Lees verder

Wonen in studentenhuis of zelfstandige kamer?

Huizen en kamers, Marktplaats tips en trucs
In de rij voor de douche of privacy en je eigen ruimte? Welke mogelijkheden heeft de student bij het zoeken van woonruimte? Het is een van de grote dilemma’s als je gaat studeren. Waar ga je wonen: in een studentenhuis dicht bij je hogeschool of universiteit, of toch gewoon in...
Lees verder