Onze categorieeën

Bespaartips bij het inrichten van je studentenkamer

Huis en inrichting, Huizen en kamers, School en studie

shutterstock_317915024

Een studie kiezen - en toegelaten worden - is de eerste stap voor de kersverse student. Vervolgens is het zoeken geblazen naar een kamer. Maar dan ben je er ook nog niet. Tenzij je op de grond wilt slapen, studeren en eten, je al je opstellen met pen schrijft en je van plan bent je boeken en kleren over de vloer te verspreiden. Klopt, dit is de voordeligste oplossing, maar zo armoedig hoeft een student natuurlijk ook weer niet te leven. Kortom, je kamer moet een beetje behoorlijk ingericht worden. En oké, niet al te duur. Bekijk snel deze tips om wat fatsoenlijks én betaalbaars neer te kunnen zetten.

Inmiddels weet je waarschijnlijk wel wat je nodig hebt in je nieuwe kamer. Maar hoe zorg je dat je de kosten binnen de perken houdt?

1) Koop tweedehands

Niet alleen op studieboeken kun je veel voordeel behalen als je tweedehands koopt; de inrichting van je kamer is een ware goudmijn wat betreft besparingen! Bankstellen, (kleding)kasten, tafels, bedden, maar ook lampen, computers en audiosets heb je voor veel minder als je gewoon gebruikte spullen koopt op Marktplaats, in een kringloopwinkel, of via via. En vaak is het nog heel degelijk en soms zelfs (bijna) gloednieuw. Op Marktplaats worden bijvoorbeeld regelmatig spullen aangeboden die nieuw zijn gekocht maar meteen weer worden weggedaan omdat de verkoper snel geld nodig heeft, of omdat het een cadeau was dat niet helemaal in de smaak viel.

2) Koop een opknappertje

En ja, je kunt natuurlijk ook items vinden die aardig wat gebruikerssporen hebben of in ieder geval duidelijk niet meer in originele staat zijn. Maar dit betekent niet dat de stortplaats de enige logische bestemming is. In de basis kunnen het nog steeds prima of zelfs heel goede spullen zijn. Je moet er alleen even doorheen prikken. Soms heeft een stoel alleen een likje verf nodig. Of kan er onder een bank of tafel heel simpel een nieuw pootje gezet worden, waarna hij weer jaren mee kan. Maar door zo’n gebrek kun je het item dan wel vaak gratis of voor heel weinig afhalen.

3) Koop multifunctionele items

‘Het is een pen die ook meteen een…. klok is!’ Joey van ‘Friends’ was erg in zijn nopjes met de multifunctionele pen die hij voor zijn vriendin had gekocht. Maar dit soort spullen kan ook écht heel handig zijn. Vanwege de ruimtebesparing maar ook vanwege de kostenbesparing. Zo is een slaapbank voordeliger dan een bank en een bed en kost een wasdroogcombinatie vaak minder dan een aparte wasmachine en droger, Ook spaar je de kosten van een extra tafeltje uit als je bijvoorbeeld een bijzettafeltje gewoon voor je drankjes maar ook als nachtkastje gebruikt (of vice versa), of een campingtafel laat functioneren als snijtafel in de keuken én als een bureautje.

4) Wees creatief

Zoals al duidelijk werd: soms moet je gewoon een beetje creatief zijn. Als je ‘out of the box’ denkt, kun je geld besparen; én tegelijk hip uit de hoek komen (dan moet je alleen niet het woord ‘hip’ gebruiken). Geen geld voor een salontafel? Zet een oud surfboard op een paar houten steunen en je hebt er al een! Of maak twee kleintjes van een paar skimboards. Een loungestoel maak je van een paar pallets, en met een oude mand knutsel je makkelijk een lampenkap in elkaar.

5) Kies voor simpele oplossingen

Het is misschien geen enorme eyeopener, maar er zijn in de winkel vaak al goede en betaalbare alternatieven verkrijgbaar voor grote standaardmeubelen. Je hoeft niet op een massieve stoel of fauteuil te zitten, bijvoorbeeld, maar kunt ook kiezen voor een lichtgewicht, goedkoop exemplaar. Of kasten… je kunt gaan voor een joekel van een kledingkast, met dikke planken en deuren, maar het kan veel makkelijker. Zelf had ik een combinatie van een smal, verrijdbaar stoffen kastje, van nylon en aluminium, en een rek voor kleerhangers. Dit ding bestond uit niets meer dan een paar buizen. Bij elkaar een flinke besparing.

6) Zoek slim op Marktplaats

Een goede manier om koopjes te scoren op Marktplaats is door op zoek te gaan naar verkopers die snel van hun spullen af willen. Ik weet nog dat ik allerlei goede spullen, zoals een gasstel, koelkast en bank, voor een appel en een ei aanbood omdat ik ging samenwonen en er snel vanaf wilde. En dat liep gesmeerd! Binnen een paar dagen was ik helemaal los. Ik blij dat mijn huis weer een stuk leger was en de kopers blij met hun topdeals. Let - of zoek - daarom op woorden als ‘overcompleet’, ‘verhuizen’ , of ‘samenwonen’. Als je er snel bij bent, kun je heel goedkoop af zijn.
Nog een tip: kijk hoe lang een product al te koop wordt aangeboden. Als dit lang is, heb je een goede onderhandelingspositie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Verhuizen na kopen nieuw huis: waar moet je aan denken?

Huis en inrichting
Vervelend, hè, zo zonder internet en warm water in je nieuwe huis; maar er is nog meer te regelen. Een nieuw huis gekocht? Gefeliciteerd, dan gaat het nu echt gebeuren. Een nieuwe stap in je leven, wonen in een andere omgeving, een nieuw huis om echt je thuis van te...
Lees verder

Kooptips: ken je buurt

Huizen en kamers
Een huis kopen in een onbekende buurt is een gok; neem dus veel ‘kijkjes bij de buren’. Als je een huis gaat kopen, kom je in veel gevallen in een buurt terecht die je (nog) niet door en door kent. In ieder geval is het fijn - bijvoorbeeld gezien de...
Lees verder