Onze categorieeën

12 koele films voor een sneeuwloze winter

Cd's en Dvd's, Hobby en Vrije tijd, Winter

shutterstock_350901416

Afgezien van enkele incidenten, hebben we dit jaar niet echt een winter gehad. Heel jammer voor de echte sneeuw- of ijsfreak natuurlijk: geen Elfstedentocht, niet ‘krabbelen’ op het slootje voor de deur, en niet op de slee van besneeuwde heuveltjes afsjezen. Daarom hieronder een aantal spannende, grappige en ontroerende winterse films, om de pijn wat te verzachten. Haal ze op dvd of blu-ray of kijk ze, in een enkel geval, in de bioscoop.

1) The Revenant (2015)

Leonardo DiCaprio kreeg eindelijk zijn welverdiende Oscar, voor de rol van een pelsjager die in de besneeuwde Amerikaanse wildernis voor dood wordt achtergelaten. Het is de enige film in het lijstje die nu in de bios te zien is en ga dat ook zeker doen! Bruut, intens, wonderschoon en ijskoud: zet de borrel of warme chocolademelk maar vast klaar.

2) Happy Feet (2006)

‘Happy Feet’ is een swingende animatiefilm over een jonge pinguïn die begint als buitenbeentje – omdat hij niet kan zingen als de rest – maar een kick-ass danser blijkt te zijn en de hit van de plaatselijke ijsschots wordt. Opmerkelijk: deze familiefilm is geregisseerd door George Miller, verantwoordelijk voor de ijzervretende, over-de-top achtervolgingsopera ‘Mad Max: Fury Road’.

3) March of the Penguins (2005)

We blijven bij de waggelende beestjes in smoking, met deze meeslepende documentaire over het levenspad van de pinguïns op Antarctica. Hartverscheurend wanneer er een ei breekt, hartverwarmend hoe een stel elkaar uit honderden weet te vinden, en ijzingwekkend omdat de koude wind bijna tot in de huiskamer te voelen is.

4) The Thing (1982)

Ook in ‘The Thing’ zijn we in Antarctica, maar knuffelig of ontroerend wordt het niet. John Carpenters film focust op de paranoia in een groep van twaalf onderzoekers, die langzaam uitgedund wordt door een buitenaards virus. De koude, onherbergzame omgeving maakt alles extra beklemmend.

5) A Simple Plan (1998)

Deze subtiele, weinig bekende thriller gaat over drie vrienden die in een neergestort vliegtuig een tas met vier miljoen dollar vinden en deze tot het einde van de winter besluiten te verbergen. Daarna zal er over de bestemming van het geld worden nagedacht. Dat gaat natuurlijk mis. Met een pittoresk, besneeuwd Minnesota.

6) Cool Runnings (1993)

Iets heel anders is de Disneyfilm ‘Cool Runnings’, een waargebeurd verhaal over een groep Jamaïcanen die zich inschrijft als bobsleeteam voor de Olympische Spelen. De grote grap is dat Jamaicanen geen kou gewend zijn en al helemaal niet weten hoe ze moeten bobsleeën. Een sympathieke komedie, met wijlen John Candy als coach.

7) The Grey (2011)

Een vliegtuig stort neer in de bergen van Alaska en een groep mannen moet zien te overleven, op de hielen gezeten door een roedel uit de kluiten gewassen wolven. 'The Grey' is een behoorlijke intense film, met een behoorlijk intense Liam Neeson. De snerpende kou maakt het overleven voor de personages dubbel zo zwaar.

8) Alive (1993)

Over overleven gesproken... De situatie moet wel écht hopeloos zijn, wil je niet aan een kippenpootje maar het been van je buurman gaan knabbelen. De overlevenden van (alweer) een gecrasht vliegtuig in het Andesgebergte zagen dan ook echt geen andere optie toen ze besloten hun buiken te vullen met het vlees van hun overleden medepassagiers. Een onthutsend, waargebeurd drama.

9) It’s a Wonderful Life (1946)

‘It’s a Wonderful Life’ is in Amerika vaste prik met Kerstmis. Held van de werkende klasse, George Bailey (James Stewart) komt in een depressie terecht maar ziet dan hoe de wereld er zonder hem uit zou zien. Een opmerkelijk tragische, maar ook komische en romantische film. Een tranentrekker wordt het pas in de laatste scène, die zelfs de koelste kikkers zal ontroeren. De met sneeuw bedekte straten en huizen zijn prominent aanwezig.

10) Ice Age (2002)

Een film met als titel ‘Ice Age’ verdient natuurlijk ook een plekje in deze lijst. Het verhaaltje over de groeiende vriendschap tussen een mammoet, sabeltandtijger en een luiaard is niet heel spannend, maar de humor maakt een hoop goed. De show wordt gestolen door een hysterisch knaagdiertje, dat zijn eikeltje probeert te beschermen.

11) The Shining (1980)

“Here’s Johnny!” Wie kent deze geweldige horrorfilm van Stanley Kubrick niet? Naar een boek van Stephen King en met in de hoofdrol een huiveringwekkende Jack Nicholson. Hij speelt schrijver Jack Torrance die zich als concièrge met zijn vrouw en zoontje terugtrekt in het onheilspellende Overlook hotel. Ze raken ingesneeuwd en langzaam maar zeker draait Jack op gruwelijke wijze door.

12) Frozen (2013)

Hè hè, daar is-ie dan: ‘Frozen’! De helft van de meisjes op deze aardbol heeft deze film al minstens tien keer gezien en de andere helft zal snel volgen. Dit is best begrijpelijk: ‘Frozen’ is indrukwekkende eye candy en heeft twee aansprekende prinsessen om aan het aanzienlijke arsenaal toe te voegen. En sneeuwpopje Olaf is een geslaagde sidekick.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

De tofste Trabant ooit op Marktplaats: ontdek hem zelf! [VIDEO]

Hobby en Vrije tijd, Kopen, Outdoor en buitenleven, Verhalen, Verkopen
Eventjes speuren op Marktplaats en je pikt er al snel enkele juweeltjes uit. Zoals deze eigenzinnige, té leuke Trabant uit Nijkerk (en Hongarije). De stoere en guitige Trabant was eerder al in dit ‘best of’-lijstje opgenomen, maar dit is zo’n bijzonder bakkie dat hij de spotlight voor zichzelf verdient. Lees...
Lees verder

Op autovakantie met een Donkervoort: vrijheid en lekkere bochtjes

Hobby en Vrije tijd, Vakantie, Verhalen, Zomer
Veel Nederlanders gaan met de auto op vakantie, meestal om geld uit te sparen. De auto is dan gewoon een manier om op je bestemming te komen. Pas bij aankomst kan het vakantievieren beginnen. Tenzij je, net als Roos en Yvo uit Zwolle, van de reis al een vakantie maakt....
Lees verder