Onze categorieeën

Huis verkopen: tips bij het onderhandelen

Huizen en kamers, Verkopen

'Wat is de beste vraagprijs voor een goed onderhandelresultaat?' en andere vragen bij de verkoop van je huis...



Als je een serieus bod ontvangt op je huis, kun je gaan onderhandelen. Maar, hoe doe je dat? Afhankelijk van de populariteit van je huis, zul je met één bieder zakendoen of met meerdere bieders tegelijk. Als er vele geïnteresseerden zijn en er vele biedingen verwacht worden, mag iedereen voor een deadline een bod doen, dat dan meteen een eindbod is. In dat geval kun je simpelweg het hoogste bod - of een lager bod met betere voorwaarden - uitkiezen. Van onderhandelen is dan eigenlijk geen sprake. Als dit wel het geval is, denk dan aan het volgende:

Minimum verkoopprijs bepalen

Voordat je je, door allerlei zijsprongen of de kans op een (snelle) verkoop, laat verleiden tot een bod waar je achteraf gezien eigenlijk geen vrede mee hebt, is het verstandig om vooraf al een minimale verkoopprijs te bedenken, waar je absoluut niet onder wilt gaan zitten. Als je dit bedrag in het achterhoofd houdt, onderhandelt het wat zelfverzekerder.

Denk aan het resultaat

Als een koper een openingsbod doet, ligt het voor de hand dat dit (een stuk) lager ligt dan je vraagprijs. 10% of meer onder de vraagprijs bieden is niet ongebruikelijk. Wees dan niet meteen beledigd maar ga er vanuit dat je elkaar ergens in het midden zult ontmoeten. Vraag jij 200.000 en een koper biedt 180.000, dan zou zijn uiterste bod goed rond de 190.000 kunnen liggen. Mocht dit beoogde eindbedrag alsnog te laag zijn, dan kun je het openingsbod afwijzen, of liever: het verzoek doen tot een nieuw openingsbod. Ook kun je vragen waarom er zo laag geboden wordt. Tenzij er nog 10 andere kopers in de rij staan, is het zaak om te blijven praten/onderhandelen en te zien wat er allemaal uit is te halen. Wie weet waar je nog op uitkomt?

Onderhandel om meer dan de verkoopsom

Dreigen de onderhandelingen vast te lopen en worden jij en de koper het maar niet eens over de verkoopsom, probeer dan over andere zaken te onderhandelen en alsnog je voordeel te behalen.

Overdrachtsdatum

Zo zou je bijvoorbeeld akkoord kunnen gaan met een lager bod maar wel een snellere overdracht. Als jij al een andere woning hebt gekocht en de koper van jouw huis zou een maand eerder dan gebruikelijk kunnen verhuizen, dan zit jij minder lang met dubbele woonlasten. Dat kan veel geld schelen.

Roerende goederen achterlaten

Een idee om de koper tegemoet te komen, is door weliswaar toch aan jouw gewenste koopsom vast te houden, maar daarbij bijvoorbeeld die mooie losse koelvriescombinatie, kledingkast of hoekbank achter te laten waard de koper zo van gecharmeerd is. Misschien was je toch al van plan nieuwe spullen te kopen - of meubels van je partner te gebruiken - en kun je hiermee voor de koper net het verschil maken. Mocht dit niet lukken is er ook geen man overboord: je hebt je meubels en andere inboedel snel genoeg verkocht.

Cv-ketel vernieuwen of afkopen

Een cv-ketel kan een grote kostenpost zijn voor een nieuwe bewoner. Het komt vaak voor dat deze binnenkort vervangen moet worden bij het kopen van een nieuw huis (cv-ketels gaan ongeveer vijftien jaar mee), of dat de koper besluit een duur leasecontract af te kopen en zelf een ketel te plaatsen. In plaats daarvan kun jij dit contract zelf al afkopen of een nieuwe cv-ketel (laten) plaatsen. Misschien heb je wel een voordelig adresje, waardoor je er relatief goedkoop vanaf komt. Voor een koper is het weer een zorg minder en wellicht een reden om toch akkoord te gaan met jouw verkoopprijs.

Beargumenteer je vraagprijs

Als de prijzen te ver uit elkaar liggen, kun je ook heel beleefd vragen hoe de koper tot zijn bod gekomen is en je punten maken die jouw vraagprijs onderbouwen. Als het goed is, is de koper hiervan ook op de hoogte, maar benadruk nog eens de ruimte, de waardevermeeerderende verbouwingen die zijn gedaan, de leuke buurt, en wijs eventueel op verkoopprijzen van soortgelijke huizen in de buurt. Noem ook een eventueel keurings- of taxatierapport dat je hebt laten doen.

Maar laat de koper ook rustig zijn verhaal doen. Wellicht heeft hij zijn begroting van de noodzakelijke onkosten of verbouwingskosten wel wat te ruim genomen. Misschien weet jij wel - uit ervaring of verhalen van buren - te melden dat het vervangen van een schutting of een schuurdak veel minder kost dan de koper vermoedt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Kooptips: ken je buurt

Huizen en kamers
Een huis kopen in een onbekende buurt is een gok; neem dus veel ‘kijkjes bij de buren’. Als je een huis gaat kopen, kom je in veel gevallen in een buurt terecht die je (nog) niet door en door kent. In ieder geval is het fijn - bijvoorbeeld gezien de...
Lees verder

Wonen in studentenhuis of zelfstandige kamer?

Huizen en kamers
In de rij voor de douche of privacy en je eigen ruimte? Welke mogelijkheden heeft de student bij het zoeken van woonruimte? Het is een van de grote dilemma’s als je gaat studeren. Waar ga je wonen: in een studentenhuis dicht bij je hogeschool of universiteit, of toch gewoon in...
Lees verder