Onze categorieeën

Op de fiets naar Singapore: een update

Fietsen, Hobby en Vrije tijd, Nieuws, Outdoor en buitenleven, Sport en Activiteit, Verhalen

henkvd

Het is al even geleden dat hij vertrok, maar Henk is nog steeds onderweg op zijn fiets naar Singapore. En still going strong! Weten we het nog? Henk van Dillen (27) uit Alblasserdam, begon op 2 februari aan zijn tocht van Rotterdam naar Singapore, op een fiets van Marktplaats. Inmiddels is Henk vijf maanden, duizenden kilometers, en vele onvergetelijke ontmoetingen verder. Een update...

Zwaar maar de moeite waard!

Er is veel gebeurd sinds Henk vertrok uit Rotterdam. Het was toen winter en Henk moest die eerste weken soms fietsen in temperaturen van wel tien graden onder nul en zat dan 's nachts met bevroren tenen te rillen in zijn tentje, met alleen het gezelschap van zijn pluchen neushoorntje Ringo. Een week na zijn vertrek laat Henk al weten dat de laatste dagen erg zwaar waren. Maar hij zag ook de positieve kant:

“Vrijheid. Ik ervaar het nu. Het doet me goed, al moet ik de kou elke dag weer trotseren. [...] Het is niet altijd even fijn maar toch heb ik het gevoel dat dit echt een droom is die uitkomt. Waar ik van geniet? Niet weten wat er komen gaat, veranderende natuur, cultuur en de immense gastvrijheid die er overal is!”

tentje

Berliner bollen en deegpannekoeken

Die gastvrijheid en vriendelijkheid, van toevallige voorbijgangers, is iets wat bijna wekelijks in zijn verhalen terugkomt. Toen Henk met pech langs de kant stond in Duitsland, kwam een vrouw hem koffie en Berliner bollen brengen. Ook kreeg hij onderdak en eten van een mountainbiker in Kroatië, deegpannenkoeken van een moedertje in Armenië, en een complete maaltijd van een anonieme restaurantbezoeker in Iran. Het zijn toch dit soort goede daden die het de moeite waard houden.

berliner

In het moment zijn

Henk had zijn hele route van tevoren in zijn navigatiesysteem geprogrammeerd, maar raakte het apparaat helaas kwijt onderweg. Dat bleek gelukkig minder rampzalig te zijn dan je zou denken. Hij was zelfs blij dat hij "dat onding" kwijt was:

“Ik probeer mij zo min mogelijk vast te houden aan een planning en laat me leiden door wat lokale mensen me adviseren. Vaak zijn de stops in steden de momenten waar ik de ene na andere tip krijg van de lokale mensen. Uiteraard volg ik mijn weg richting Singapore en is dat het eindpunt maar ik merk aan mezelf dat reizen met een strakke planning vooral frustrerend kan zijn en afleidt van het werkelijke genieten: in het moment zijn en beleven wat er om je heen gebeurt.”

kroatie

Snowboarden en wodka

Dit beleven of genieten doet Henk niet alleen op, of in de buurt van, zijn fiets. Er moeten hoe dan ook pauzes worden ingelast, en waarom dan niet af en toe wat vertier, ontspanning en afleiding opzoeken? Zo heeft Henk al een hammam bezocht, heeft hij wodka en andere dranken achterover geslagen, en is hij wezen carnavallen en snowboarden. En begin augustus wil hij drie weken met zijn vriendin gaan backpacken in China. Groot gelijk!

snowboarden

Een held

De afgelopen weken heeft hij doorgebracht in Iran, voor fietsers zo’n beetje het meest gastvrije land dat er bestaat, en hij is nu onderweg richting Turkmenistan, en gaat vervolgens naar Oezbekistan, Kazachstan en Kirgizië. Poeh! Respect hoor, Henk! Ook al vind je zelf van niet, voor ons ben je een held. Om de vele Italiaanse automobilisten maar te citeren die Henk enthousiast toeterend en roepend aanmoedigden tijdens zijn tocht: “Bravo, bravo!!”.

fietsawareness

Inspiratie nodig?

Houd het Marktplaats Journaal in de gaten voor updates over Henk. En als je meer wilt lezen over wilde honden, in Lada’s gepropte Armenen, grotten in Macedonië, potten honing van een kilo (en 150 euro???), een nacht in een verlaten spookdorp, en, pas geleden nog, een heel laffe diefstal, bekijk dan Henks eigen blog. Maar wees gewaarschuwd, het werkt verslavend. En erg inspirerend. Dus kijk niet gek op als je straks ook zelf de behoefte krijgt om op de fiets te springen en Henk achterna te reizen. Je weet de fietsen op Marktplaats wel te vinden, denk ik?

gedachten uit midden oosten

Foto's: Henk van Dillen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

De tofste Trabant ooit op Marktplaats: ontdek hem zelf! [VIDEO]

Hobby en Vrije tijd, Kopen, Outdoor en buitenleven, Verhalen, Verkopen
Eventjes speuren op Marktplaats en je pikt er al snel enkele juweeltjes uit. Zoals deze eigenzinnige, té leuke Trabant uit Nijkerk (en Hongarije). De stoere en guitige Trabant was eerder al in dit ‘best of’-lijstje opgenomen, maar dit is zo’n bijzonder bakkie dat hij de spotlight voor zichzelf verdient. Lees...
Lees verder

Op autovakantie met een Donkervoort: vrijheid en lekkere bochtjes

Hobby en Vrije tijd, Vakantie, Verhalen, Zomer
Veel Nederlanders gaan met de auto op vakantie, meestal om geld uit te sparen. De auto is dan gewoon een manier om op je bestemming te komen. Pas bij aankomst kan het vakantievieren beginnen. Tenzij je, net als Roos en Yvo uit Zwolle, van de reis al een vakantie maakt....
Lees verder