Onze categorieeën

Natuur- of kunstijs, op WK of om de hoek: Nederland schaatst!

Nieuws, Sport en Activiteit, Verhalen, Winter

schaatsen
Hoewel het soms in de buurt komt – de komende dagen wordt het ook weer aardig koud – kan het nog wel even duren voordat we op natuurijs kunnen schaatsen. Toch is het allesbehalve ondenkbaar dat er een grote schaatskoorts gaat woeden. Met de World Cup Sprint en het WK Afstanden binnenkort op tv, zullen velen onder ons zich even een Sven of Ireen wanen en de ijzers onder willen binden.

Komt er nog natuurijs?

Schaatsliefhebbers die de weersvoorspellingen, en dan vooral de temperaturen, in de gaten houden, moeten aardig gefrustreerd raken. De winter is alweer bijna op de helft, maar op bevroren slootjes hoeven we nog lang niet te rekenen. Morgen en overmorgen (5 en 6 februari) lijkt het er nog het meeste op, met minimale temperaturen van -5 en -3, en maxima van net boven het vriespunt. Maar het mag niet baten. Want hoewel -5 graden celsius de temperatuur schijnt te zijn waarop mensen massaal schaatskriebels krijgen, houdt het helaas geen stand. Zaterdag is de maximumtemperatuur alweer 3 graden en deze gaat de komende weken alleen nog maar verder omhoog. Een troost is dat het gure herfstweer tenminste even voorbij is, en we steeds vaker van een heerlijk zonnetje kunnen genieten.

Genieten van kampioenen

Wie weet: misschien zorgen de dipjes in temperatuur de komende dagen inderdaad even voor een temperatuursstijging in de hoofden en lichamen van schaatsfanaten. En slaat deze, met de verschillende schaatskampioenschappen in aantocht, zomaar om in koorts. Want hoewel ‘onze’ jongens en meisjes domineren in de schaatssport, blijft het opwindend. Daarnaast is de sfeer gewoon altijd top in het Thialf-stadion in Heerenveen, wat natuurlijk weer doorwerkt naar de kijker thuis op de bank. De kampioenschappen die nu op stapel staan zijn de spectaculaire ISU World Cup Sprint op 7 en 8 februari, en het zenuwslopende ISU WK Afstanden, van 12 tot 15 februari. Ben je ook weer benieuwd naar de prestaties van Sven Kramer, Ireen Wüst, Michel Mulder, Margot Boer, en hun vele collega's en concurrenten?

Nederlanders zijn schaatsers

Tijdens de Olympische Spelen in Sochi kwamen buitenlandse media met verschillende verklaringen waarom Nederlandse schaatsers zo onaantastbaar zijn, waaronder de hilarische stelling dat schaatsen een gebruikelijke vorm van vervoer is in Nederland en we in de winter allemaal per schaats onze vrienden en familie gaan opzoeken.

Dat Nederlanders gek zijn op schaatsen, is in ieder geval duidelijk. Als het een tijdje koud genoeg is geweest, trekken we massaal onze noren, kunst- of ijshockeyschaatsen of Friese doorlopers aan en is het overal in het land een drukte van jewelste op de vele dichtgevroren sloten, plassen, en meren. Of er nu fanatiek gestreden wordt, onwennig achter stoelen aan wordt geschuifeld, of koek en zopie wordt genuttigd - soms onder muzikale begeleiding van een bandje of dj – bijna iedereen is op het ijs te vinden.

Schaatsen als gemoedstoestand

Misschien ligt het wel voor een deel aan die oerhollandse behoefte aan gezelligheid en grijpen we gewoon elk excuus aan om elkaar op te zoeken. Hoe dan ook is de sfeer en het gevoel bij het schaatsen voor veel mensen onlosmakelijk verbonden met de activiteit zelf. Al hebben we het alleen maar over het rozige gevoel dat je eraan over houdt, en de verplichte kop chocolademelk waar je later je lichaam en vingers mee opwarmt. Associaties met een knus, knapperend haardvuur en Mart Smeets-truien zijn ook snel gemaakt. Schaatsen is naast een sport ook een state of mind.

De echte diehard schaatsers gaan natuurlijk niet zitten wachten op genoeg vorst zodat ze eindelijk eens de schaatsen onder kunnen binden: die zoeken gewoon een kunstijsbaan op. Maar nu het met het weer zó lang duurt, en met de aanstaande schaatskampioenschappen als extra inspiratiebron, zouden wel eens veel meer mensen de stoute, ahem, schaatsen aan kunnen gaan trekken. Om te kijken of ze wat geleerd hebben van de toppers op tv, of gewoon om te genieten van dat fijne schaatssfeertje.

Nieuwe schaatsen: koop ze nu!

Zelf ben ik al met een half oog naar nieuwe en tweedehands schaatsen aan het kijken. Een paar jaar geleden ben ik erachter gekomen dat de traditionele noren toch echt niets (meer) voor mij zijn. Ik sta er gewoon niet stabiel genoeg op. Ik heb toen vrij impulsief een paar simpele ijshockeyschaatsen gekocht, en dat beviel eigenlijk prima. Ik moest wel even oppassen dat ik niet teveel naar achteren leunde, maar ik zwikte in ieder geval niet meer heen en weer. Ik miste alleen de mogelijkheid om flink hard te gaan en een lekker tochtje te kunnen rijden. Dat is op een hockeyschaats toch wat lastiger. Daarom denk ik dat ik nu voor het ultieme compromis ga: combinoren! En nu nog niet half Nederland op zoek is, is het aanbod waarschijnlijk groot en zijn de vraagprijzen aantrekkelijk. En als iemand nog interesse heeft in een paar prima ijshockeyschaatsen (slechts een paar keer gebruikt) dan hoor ik het wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

De tofste Trabant ooit op Marktplaats: ontdek hem zelf! [VIDEO]

Hobby en Vrije tijd, Kopen, Outdoor en buitenleven, Verhalen, Verkopen
Eventjes speuren op Marktplaats en je pikt er al snel enkele juweeltjes uit. Zoals deze eigenzinnige, té leuke Trabant uit Nijkerk (en Hongarije). De stoere en guitige Trabant was eerder al in dit ‘best of’-lijstje opgenomen, maar dit is zo’n bijzonder bakkie dat hij de spotlight voor zichzelf verdient. Lees...
Lees verder

Op autovakantie met een Donkervoort: vrijheid en lekkere bochtjes

Hobby en Vrije tijd, Vakantie, Verhalen, Zomer
Veel Nederlanders gaan met de auto op vakantie, meestal om geld uit te sparen. De auto is dan gewoon een manier om op je bestemming te komen. Pas bij aankomst kan het vakantievieren beginnen. Tenzij je, net als Roos en Yvo uit Zwolle, van de reis al een vakantie maakt....
Lees verder