Onze categorieeën

Je zit sneller in de kou dan je denkt

Doe-het-zelf en Verbouw, Verhalen, Winter

verwarming
Hoewel het buiten nog redelijk zacht weer is, kan het binnen toch ineens knap koud worden als je even niet oplet. Onze trouwe combi- en cv-ketels kunnen het zomaar laten afweten door een klein defectje. Als dat gebeurt kunnen de dekens en straalkacheltjes weer tevoorschijn worden gehaald. En mag je hopen dat je al (warm) gedoucht hebt.

Leonie schreef het al eerder op deze plek: we zijn verwend in onze westerse samenleving. We kunnen niet alleen bijna alles kopen wat we willen (en vaak razendsnel), onze levens en huishoudens zijn ook van alle gemakken voorzien. En dan heb ik het niet per se over internet, gadgets, en allerlei technologische snufjes, maar gewoon over zaken die te maken hebben met onze basisbehoeften.

Armoedig

Voor licht en warmte is het niet nodig om een vuurtje te stoken maar hoeven we alleen maar een paar knoppen in te drukken of om te draaien. Zodra deze gemakken wegvallen, zie je hoe armoedig het leven kan zijn. Gisteren zijn bij mij thuis binnen een paar uur twee verschillende lampen uitgevallen, waardoor het halve huis in duisternis werd gehuld. Erg onhandig: soms moest ik naar de keuken lopen om iets te kunnen lezen en in de gang moest ik op de tast mijn jas zien te pakken. Daarnaast wordt je er ook nog eens tamelijk chagrijnig van.

Koude douche

Erger was het toen ongeveer een week geleden de cv-ketel het ineens begaf. Mijn vriendin wilde net onder de douche stappen, maar was gelukkig zo slim om eerst met haar hand de temperatuur te checken. Deze kwam niet boven standje ijskoud uit. De verwarming deed het ook niet en de thermostaat knipperde. Foute boel dus... Na advies van de monteur het water in de ketel bijgevuld, maar geen succes. Er moest iemand langskomen en het heeft de rest van de dag geduurd voordat het euvel verholpen was – het bleek een defect printplaatje te zijn geweest: niets aan te doen – maar gelukkig hoefden we er geen week op te wachten. Iedere dag een koude douche en met extra truien, skisokken en dekens in de weer gaan, is ook niet alles. Wat dat betreft ben ik wel blij dat de winter nog steeds niet echt is aangebroken en het vooral herfstachtig is buiten.

Zorg dat je ketel blijft werken

Soms doe je er dus echt helemaal niets aan. Maar ik nam me wel meteen voor om geen risico meer te nemen en het waterniveau regelmatig te checken (dit was echt te laag), en niet te lang te wachten als er weer eens een brief voor onderhoud in de bus valt.

Mocht je een nieuwe of tweedehands ketel willen kopen, zorg er dan in ieder geval voor dat deze geïnstalleerd wordt door een gekwalificeerde installateur. Met gas moet je niet zelf gaan knoeien. Hoogstens kun je het bijvullen van het water op je nemen, maar pas hiermee ook op. Ik kijk steeds weer opnieuw op YouTube wat ook alweer de juiste volgorde is bij het aansluiten van de waterslang, maar toch wordt het bijna altijd een knoeiboel. Een tip: wat je ook doet, zorg dat je goed controleert of de slang niet lekt (draai deze heel goed aan) en houdt nabije stopcontacten droog. En bekijk sowieso even een stappenplan op de site van de energieleverancier of bijvoorbeeld hier. Veel succes en een warme winter gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

De tofste Trabant ooit op Marktplaats: ontdek hem zelf! [VIDEO]

Hobby en Vrije tijd, Kopen, Outdoor en buitenleven, Verhalen, Verkopen
Eventjes speuren op Marktplaats en je pikt er al snel enkele juweeltjes uit. Zoals deze eigenzinnige, té leuke Trabant uit Nijkerk (en Hongarije). De stoere en guitige Trabant was eerder al in dit ‘best of’-lijstje opgenomen, maar dit is zo’n bijzonder bakkie dat hij de spotlight voor zichzelf verdient. Lees...
Lees verder

Op autovakantie met een Donkervoort: vrijheid en lekkere bochtjes

Hobby en Vrije tijd, Vakantie, Verhalen, Zomer
Veel Nederlanders gaan met de auto op vakantie, meestal om geld uit te sparen. De auto is dan gewoon een manier om op je bestemming te komen. Pas bij aankomst kan het vakantievieren beginnen. Tenzij je, net als Roos en Yvo uit Zwolle, van de reis al een vakantie maakt....
Lees verder