Onze categorieeën

Zo maak je je auto vakantieklaar (doe-het-zelf)

Lente, Vakantie

shutterstock_186218630

Nog een paar dagen en dan begint de meivakantie. Tijd om je dakkoffer van zolder te halen (zie daarover mijn vorige blog) én tijd om ervoor te zorgen dat je auto straks klaar is om je gezin veilig naar het zuiden te rijden (ik ga er tenminste vanuit dat je net zo naar zon verlangt als ik). Ook als je in Nederland blijft zijn dit nuttige tips.

Zomer- of winterbanden

In een ander jaar zou ik je hier misschien de montage van zomerbanden hebben aangeraden. Maar eerlijk gezegd is het op dit moment nog wat aan de frisse kant voor zomerbanden! Als je naar het zuiden rijdt, waar de temperatuur hoger ligt, komt het je remweg overigens wel ten goede als je op zomersloffen rijdt. Enfin, of je nu met winter- of zomerbanden op pad gaat; controleer voor je op reis gaat het profiel en de bandenspanning.

Poetsen die handel!

Ja, ik weet dat het dweilen met de kraan open is (kinderen hebben de gave je smetteloze interieur in nog geen twee uur om te toveren in een stilleven van plaklimonade en gesmolten chocolade), maar toch: vertrekken in een schone auto is goed voor je humeur. Bovendien beschermt een gewassen auto (bij voorkeur afgetopt met een waslaagje) je auto tegen roest, bijvoorbeeld in de wielkasten. De autowasstraat is voor mij persoonlijk een acceptabel en tijdbesparend alternatief. Wel even zelf de vloermatten uitkloppen; die plakkende winegums en versteende krentenbollen kun je een vreemde niet aandoen. Ze zijn er trouwens in overvloed, bedrijfjes die je auto van buiten én binnen reinigen.

shutterstock_111533990

Olie bijvullen

Heb je wel eens langs de Route de Soleil gestaan met een drooggekookte motor, je klepstelen en zuigerveren onherstelbaar beschadigd? Ik ook niet. Omdat ik mijn oliepeil goed in de gaten houd; juíst als ik op reis ga. Mogelijk heb je ooit wel dat rode olielampje zien branden terwijl je door de bocht ging? Dat waarschuwingslampje gaat vaak (te) laat branden als je grote stukken over de snelweg reist. Wie dan nog even het volgende pompstation probeert halen, kan het nummer van de ANWB beter bij de hand houden. Check het oliepeil als de motor koud is en zorg ervoor dat hij ongeveer waterpas staat.

Dit betekent: direct stoppen en bijvullen. Neem daarom altijd een fles motorolie mee op reis.
Dit betekent: direct stoppen en bijvullen. Neem daarom altijd een fles motorolie mee op reis.

Overige vloeistoffen

De kwaliteit van je remmen is iets voor je garagemonteur – het kan geen kwaad om voorafgaand aan je vakantie een kleine beurt in te plannen, waarbij ook naar dit soort zaken wordt gekeken – maar wat je in ieder geval zelf kunt doen is het controleren van je remoliepeil. In het onderhoudsboekje van je auto lees je hoe dit moet. Hetzelfde geldt voor het niveau van de koelvloeistof, al zijn de consequenties van een kokende motor over het algemeen een stuk minder ingrijpend dan die van falende remmen tijdens de afdaling van de Italiaanse Stelviopas.

Ruitenwissers

Dat je af en toe de ruitenwisservloeistof dient bij te vullen, weten de meeste mensen wel; minder bekend is dat je de zichtbaarheid tijdens zware regenbuien enorm kunt verbeteren door op tijd nieuwe ruitenwissers te monteren. Bij de meest automodellen is het vernieuwen van je wisserbladen verbluffend eenvoudig. Via Marktplaats bestel je ze eenvoudig en goedkoop. Vergeet ook niet de binnenzijde van je ramen af en toe te ontvetten. Vooral de voorruit is belangrijk; bij laaghangende zon en ’s nachts kan een vette ruit het zicht belemmeren.

Airconditioning

Ga je richting de zon, dan is het wel de moeite waard om even te checken of de airconditioning goed functioneert. Dit kun je controleren door de auto warm te laten worden in de zon en de binnentemperatuur vervolgens op z’n koudst te zetten. Is de uitgeblazen lucht kouder dan de lucht van buiten? Dan werkt je airco naar behoren.

Navigatie

Is je navigatie up-to-date? Niets is zo irritant als verdwalen in het Zwarte Woud omdat je navigatie denkt dat het 2010 is, vooral als er op de achterbank al een paar honderd kilometer wordt gevraagd ‘of we er al bijna zijn’. En heb je gecontroleerd of je beschikt over het juiste kaartmateriaal? Je zou niet de eerste zijn die met z’n Benelux-kaart de grens met Frankrijk inrijdt, op weg naar het grote onbekende. Of je moet het leuk vinden om tijdens je meivakantie met de ouderwetse Michelin-kaart in de weer te gaan.

Entertainment

Heb je geen kinderen? Dan mag je deze laatste tip overslaan. Heb je ze wel: dan is dit vermoedelijk het belangrijkste punt van het vakantieklaar maken van je auto: zorg ervoor dat je kinderen zich tijdens de reis kunnen vermaken met puzzels, beeldschermen, muziek en snoep. Tablets raad ik overigens af, of ze moeten goed vastgesnoerd zitten. Ik heb een tijdje geleden in een internetfilmpje gezien wat er tijdens een ongeval gebeurt met losse mobiele apparaten en dat was niet best. Maar laat ik positief afsluiten vandaag: geniet van je vakantie!

shutterstock_313539866

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Op autovakantie met een Donkervoort: vrijheid en lekkere bochtjes

Hobby en Vrije tijd, Vakantie, Verhalen, Zomer
Veel Nederlanders gaan met de auto op vakantie, meestal om geld uit te sparen. De auto is dan gewoon een manier om op je bestemming te komen. Pas bij aankomst kan het vakantievieren beginnen. Tenzij je, net als Roos en Yvo uit Zwolle, van de reis al een vakantie maakt....
Lees verder

Top 10 zoethouders voor op de achterbank

Kinderen en baby's, Vakantie, Zomer
Het is een bekend probleem voor ouders: hoe houd je je kroost rustig tijdens die lange vakantierit naar Duitsland, Frankrijk of Spanje? De reis op zich is al een hele onderneming en dan is het wel zo fijn als de kids een beetje meewerken. Daarom hieronder een top tien zoethouders...
Lees verder