Onze categorieeën

Nederlandse ‘Happy Camper’ houdt van vrijheid en buitenleven

Kamperen, Vakantie

vakantiebusje2

Nederlanders zijn rasechte kampeerders en het enthousiasme lijkt alleen maar toe te nemen. Ons land heeft al jaren de hoogste caravandichtheid van Europa en de caravan- en camperverkopen zitten behoorlijk in de lift, ook op Marktplaats. Dit jaar zijn er in maart en april op de verkoopsite maar liefst 16.000 meer zoekopdrachten geweest naar caravans en 6.000 meer naar campers ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Kien dat de Nederlander zich een echte Happy Camper voelt, die geniet van de vrijheid (55%) en vooral kampeert voor de rust (50%) en het buitenleven (46%).

Naast de behoefte aan rust en het buitenleven is voor Nederlanders een belangrijke reden om te kamperen om fijn samen te kunnen zijn met het gezin. Opvallend is verder dat veel Nederlanders gewoon voor het eigen land kiezen. Het beeld dat iedereen jaarlijks zijn sleurhut of ‘mobiele huis’ op een camping in Frankrijk neerzet, klopt dus niet. Meer kampeerders kiezen bij het kamperen voor Nederland (46%) dan Europa (40%). En dat heeft niet met de lange(re) autorit te maken: 48% is best bereid langer dan 8 uur achter het stuur te zitten en 27% vindt het zelfs niet erg om langer dan 15 uur te rijden.

Marktplaats Nationaal Caravanonderzoek 1

Binnenland en faciliteiten

Het strand blijkt niet favoriet te zijn bij caravanners en camperaars: in Europa gaat 24% naar het binnenland en 16% naar de kust. Voor bestemmingen in Nederland is het verschil nog veel groter. Hier zet slechts 9% zijn kampeervoertuig dichtbij een strand terwijl 37% voor het platteland kiest.

Hoewel velen kamperen vanwege het gevoel van vrijheid, willen we ook weer niet teveel (comfort) loslaten. De bezochte campings zijn namelijk vaak campings met faciliteiten als een zwembad, een restaurant en een bar. Tegelijkertijd gaan er best nog wel wat mensen naar een natuurcamping (10%) of zetten ze hun camper of caravan bij een boer op het erf (13%).

Typisch Nederlandse producten mee op reis

Ruim de helft van alle kampeerders neemt oer-Hollandse producten zoals drop, pindakaas en hagelslag mee op reis naar het buitenland. De zware gevallen gaan op pad met een zak aardappelen, een voordeelpak wc-papier en een thuistap. Hieronder de top drie:

1. Koffie: 78%
2. Thee: 60%
3. Kaas: 55%.

Marktplaats Nationaal Caravanonderzoek Types

Top 5 Nederlandse Kampeertypes

Wat voor kampeerders zijn we eigenlijk? Zo ziet kamperend Nederland zichzelf (zie infographic voor de volledige top 10 Kampeertypes):

1. Happy Campers (55%): kamperen vooral omdat ze het tof vinden en willen genieten van de vrijheid.

2. Roadtrippers / Hoppers (23%): deze kampeerders trekken van camping naar camping.

3. Socials (21%): deze kampeerders vinden het heerlijk om nieuwe vrienden te maken op de camping.

4. Greenies (17%): kampeerders die het heerlijk vinden om het met minder te doen en midden in de natuur te staan. Liefst op zo min mogelijk afgebakende plaatsen.

5. Luxury Campers (12%) : mensen die alle denkbare luxe in de caravan hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Op autovakantie met een Donkervoort: vrijheid en lekkere bochtjes

Hobby en Vrije tijd, Vakantie, Verhalen, Zomer
Veel Nederlanders gaan met de auto op vakantie, meestal om geld uit te sparen. De auto is dan gewoon een manier om op je bestemming te komen. Pas bij aankomst kan het vakantievieren beginnen. Tenzij je, net als Roos en Yvo uit Zwolle, van de reis al een vakantie maakt....
Lees verder

Top 10 zoethouders voor op de achterbank

Kinderen en baby's, Vakantie, Zomer
Het is een bekend probleem voor ouders: hoe houd je je kroost rustig tijdens die lange vakantierit naar Duitsland, Frankrijk of Spanje? De reis op zich is al een hele onderneming en dan is het wel zo fijn als de kids een beetje meewerken. Daarom hieronder een top tien zoethouders...
Lees verder