Onze categorieeën

Dwars door Europa in een oude Mercedes-camper

Ontspanning, Outdoor en buitenleven, Sport en Activiteit, Vakantie

camperbus blog

Toen ik net begon met werken had ik een collega die een oude Mercedes-bus had omgebouwd tot camper. Daarmee reed hij met zijn vrouw en twee zoons door Europa; Frankrijk, Italië, Kroatië. Het was geen 5-sterren hotel en met z’n vieren op twee vierkante meter leek me ook geen pretje, maar stiekem was ik erg jaloers op mijn collega. Toegegeven, dat had ook een beetje met zijn vrouw te maken (als je dan toch met iemand op twee vierkante meter moet leven…), maar waar ik vooral van onder de indruk was, was hun vrijheid.

Inpakken en gaan

Ik herinner me dat ze soms op vrijdagmiddag besloten het weekend in Duitsland door te brengen. Gewoon, omdat het kon. Hup, die bus volgooien met slaapzakken en dan via de supermarkt in de richting van Oberhausen. Niks drie maanden van te voren dat ene hotel proberen te boeken en er dan achter komen dat de laatste kamer net weg is; niks drie uur op Schiphol wachten totdat je vertraagde vlucht uiteindelijk toch nog wordt geannuleerd en je met een auto vol huilende kinderen terug naar huis kunt; gewoon inpakken en gaan.

Campers; de globetrotters van de mobiele huiskamers

Heel anders, maar zeker niet minder leuk, waren de vakanties met de caravan van mijn grootouders in Frankrijk. ‘Wel de lusten niet de lasten,’ benadrukte mijn vader nadat we ons tijdelijke huis op wielen na de vakantie weer hadden ingeleverd bij mijn opa. Waar campers een beetje de globetrotters van de mobiele huiskamers zijn – je rijdt naar een dorpje in Toscane dat je altijd al had willen zien, parkeert je rijdende bed net buiten het centrum om lekker uit eten te gaan en de volgende dag draai je de contactsleutel weer om – daar zijn caravans meer de blijvertjes, het equivalent van een nieuwe vesting, een huis ver van huis.

Caravans; het equivalent van een nieuwe vesting

Het begint al met parkeren: voordat je in een caravan kunt overnachten is er de routine van het waterpas zetten. Daarna de voortent. En dan waren wij nog amateurs vergeleken met de villa’s die sommige campingbezoekers in een dag wisten op te bouwen. Op sommige campingplekken moet je echt zoeken naar de caravan, zoveel is er uitgebouwd. Vrienden die we op een camping in Les Landes ontmoetten, hadden een hal in hun voortent; een ruimte van waaruit je rechtdoor de caravan in kon, linksaf waren de slaapvertrekken van de kinderen en rechtsaf die van de ouders. Ik heb ze daarna overigens nooit meer in Nederland gezien, het zou me niks verbazen als ze er nog steeds wonen.

Een camper waar je in kunt voetballen

Een paar dagen geleden zat ik met mijn vrouw aan tafel en het kan voor een deel te maken hebben met de fles Italiaanse wijn waar ik net de laatste druppels uit had geschonken, maar ineens hadden we het over die oude Mercedes-camper. Zouden ze hem nog hebben? Zouden ze hem willen verkopen? Het duurde niet lang voordat mijn vrouw op Marktplaats naar ‘Mercedes campers’ begon te zoeken. Die nacht droomde ik dat ik met een camper door Duitsland reed. Het was geen Mercedes, maar zo’n Amerikaanse motorhome van vijftien meter lang. Achterin waren mijn kinderen aan het voetballen. Waarom Hans Kazàn mee was, is me nog altijd niet duidelijk.

Enfin, ik loop te hard van stapel. Misschien dat we dit jaar eens moeten beginnen met de caravan van mijn schoonouders. Die hebben al aangegeven dat we hun mobiele domicilie rustig een paar weken mogen lenen. Wel de lusten niet de lasten dus, helemaal geen gek idee. Gaan we ondertussen sparen voor onze camper.

Op Marktplaats staan zo'n 10.000 campers en caravans te wachten om samen met jou de zon achterna te reizen. Heb jij al vakantieplannen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde berichten

De tofste Trabant ooit op Marktplaats: ontdek hem zelf! [VIDEO]

Hobby en Vrije tijd, Kopen, Outdoor en buitenleven, Verhalen, Verkopen
Eventjes speuren op Marktplaats en je pikt er al snel enkele juweeltjes uit. Zoals deze eigenzinnige, té leuke Trabant uit Nijkerk (en Hongarije). De stoere en guitige Trabant was eerder al in dit ‘best of’-lijstje opgenomen, maar dit is zo’n bijzonder bakkie dat hij de spotlight voor zichzelf verdient. Lees...
Lees verder

Op autovakantie met een Donkervoort: vrijheid en lekkere bochtjes

Hobby en Vrije tijd, Vakantie, Verhalen, Zomer
Veel Nederlanders gaan met de auto op vakantie, meestal om geld uit te sparen. De auto is dan gewoon een manier om op je bestemming te komen. Pas bij aankomst kan het vakantievieren beginnen. Tenzij je, net als Roos en Yvo uit Zwolle, van de reis al een vakantie maakt....
Lees verder