Onze categorieeën

Hoe doe je zo min mogelijk op je eigen tuinfeest?

Feest, Ontspanning, Outdoor en buitenleven, Tuin, Vakantie, Zomer

shutterstock_206794144

Ah, zomer! Vakantie, lekker weer, verlate lentekriebels… tijd voor een lekker, ontspannen tuinfeest. Hoewel, ontspannen? Als het jouw tuin is, heb je het er vooral druk mee. Met de voorbereiding - alles uitdenken, in huis halen, klaarzetten, ophangen - maar ook met het spelen van de gastheer of -vrouw op het feest zelf. Zou het niet mooi zijn als je eigen tuinfeest voor jou zelf ook feestelijk en relaxed is? Lees daarom hieronder hoe je zoveel mogelijk kunt genieten op je tuinfeest met zo min mogelijk inspanning.

1) Hapklaar en gesneden voedsel

Ik snap dat elke gastvrouw- of heer zich wil profileren als een echte keukenprins(es), die in een handomdraai de lekkerste en meest originele hapjes bereidt, maar als je ook nog tijd wil hebben voor je gasten (en jezelf) kun je het jezelf ook zo makkelijk mogelijk maken met kant-en-klare maaltijden, ‘bitesize’ hapjes, sausjes (waaronder pindasaus die gewoon in de magnetron kan), gesneden fruit, groente en stokbrood.

2) Automaten die het leven makkelijk maken

Een beetje in het verlengde van het vorige punt: haal - gekochte of geleende - apparaten in huis die je werk uit handen nemen. Denk aan een blender of slowjuicer, een broodsnijder of elektrisch mes, een programmeerbare oven, maar bijvoorbeeld ook aan een een automatische pomp voor je opblaasbare zwembadje (want dat hoort erbij).

3) Schakel je gasten in

Een tuinfeest is een sociaal festijn, dus waarom niet samen het werk doen? Vraag dus of iedereen iets te eten of drinken meeneemt; maar stem het wel af - het zou jammer zijn als je straks met 50 liter yoghurtijs zit en 30 flessen wijn, maar zonder hoofdgerecht.

Ook handig is om verschillende mensen op het feest aan het werk te zetten. Ik moet meteen denken aan een aflevering van comedyserie Seinfeld (alweer even van de buis), waarin Jerry en zijn vrienden op een verjaardagsfeest allemaal een taak krijgen. De een moet ervoor zorgen dat de gasten niet tegen het glas van het aquarium tikken - ‘hey, don’t tap on the glass!’ - , de ander dat er geen glazen of bekers op de luidsprekers worden gezet, en weer iemand anders heeft de verantwoording over de garderobe. Maar ze kunnen natuurlijk ook af en toe een stokbroodje snijden of een bierflesje openen. Zo heb je zelf tenminste ook nog tijd om te partyen.

4) Huur een bedrijf in

Als je echt zo min mogelijk zelf wilt doen, en je ook je gasten niet met werk wilt opzadelen, kun je natuurlijk ook veel of alles uit handen geven. Bijna alles wat je kunt bedenken, kun je huren of door een bedrijf laten regelen: de catering, meubilair, geluidsapparatuur, een beamer, aankleding en accessoires; misschien wil je wel een dj of bandje inhuren als je het echt groot wilt aanpakken… Ok, je betaalt wel voor al deze gemakken, maar je kunt een tuinfeest dus zo relaxed (en groots) maken als je zelf wilt.

5) Strategische ‘doe-het-zelf’-opstelling

Een slimme manier om niet zelf steeds de hele tuin door te moeten met hapjes en drankjes is om op strategische punten tafeltjes en koelboxen neer te zetten waar je van tevoren al een flinke voorraad snacks en drank klaarzet, zodat de gasten altijd maar een paar meter hoeven te lopen en zichzelf kunnen bedienen. In plaats van een koelbox kun je trouwens ook denken aan emmers, grote kratten of kisten gevuld met ijs.

6) Keep it simple, stupid!

Tja, het is misschien een open deur maar een andere manier om ervoor te zorgen dat je niet al te druk in de weer bent met je tuinfeest is om het niet al te extravagant en groots aan te pakken. Natuurlijk moeten er wel meer dan een paar mensen verschijnen, maar zeker als het je eerste feest is, hoeft het niet allemaal superexotisch te zijn en moet je je niet genoodzaakt voelen je hele spinninggroepje of voetbalelftal uit te nodigen. Als de aankleding maar een beetje zomers is, er genoeg versnaperingen en drankjes zijn en er wat fijne muziek op de achtergrond klinkt, kom je al een heel eind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

De tofste Trabant ooit op Marktplaats: ontdek hem zelf! [VIDEO]

Hobby en Vrije tijd, Kopen, Outdoor en buitenleven, Verhalen, Verkopen
Eventjes speuren op Marktplaats en je pikt er al snel enkele juweeltjes uit. Zoals deze eigenzinnige, té leuke Trabant uit Nijkerk (en Hongarije). De stoere en guitige Trabant was eerder al in dit ‘best of’-lijstje opgenomen, maar dit is zo’n bijzonder bakkie dat hij de spotlight voor zichzelf verdient. Lees...
Lees verder

Op autovakantie met een Donkervoort: vrijheid en lekkere bochtjes

Hobby en Vrije tijd, Vakantie, Verhalen, Zomer
Veel Nederlanders gaan met de auto op vakantie, meestal om geld uit te sparen. De auto is dan gewoon een manier om op je bestemming te komen. Pas bij aankomst kan het vakantievieren beginnen. Tenzij je, net als Roos en Yvo uit Zwolle, van de reis al een vakantie maakt....
Lees verder