Onze categorieeën

Tips & trucs: zo wordt handelen op Marktplaats nog leuker

Handelen, Kopen, Marktplaats tips en trucs, Verkopen

shutterstock_204877840

Waarom Marktplaatsen mensen? Lang niet alleen om wat bij te verdienen, of goedkoop de leukste producten in handen te krijgen. Voor veel gebruikers is de lol van het speuren minstens zo belangrijk. Of ze krijgen een kick van het onderhandelen. En voor sommigen is het een manier om andere mensen gelukkig te maken met bezittingen die ze zelf niet meer nodig hebben. Of je nu op Marktplaats actief bent omdat je vindt dat je zo-goed-als-nieuwe rokje een tweede leven verdient, of omdat je de nieuwe Marktplaatsmiljonair wilt worden, met deze tips & trucs wordt handelen op Marktplaats nóg leuker.

Kopen

Er zijn een paar redenen dat mensen hun zoektocht naar te gekke tweedehands producten nog altijd op Marktplaats beginnen. De belangrijkste is het enorme aanbod. Natuurlijk is het verstandig om je Facebook-vrienden te vragen of zij je misschien kunnen helpen aan die ene Mart Smeets-trui die je een vriend cadeau wilt geven, maar de kans dat je hem vindt na een avondje speuren in de rubriek mannentruien is statistisch gezien veel groter. Bovendien weet je dat degene die de trui aanbiedt ‘m waarschijnlijk dezelfde dag nog op de post doet. Ook dat is typisch Marktplaats: verreweg de meeste aanbieders houden ervan om hun zaakjes op orde te hebben. En wat als je die hippe merkblouse hebt gevonden tegen een scherpe prijs? Hoe zorg je er dan voor dat-ie de jouwe wordt?


Tip 1: Een beller is sneller

De populairste advertenties op Marktplaats staan vaak binnen een dag op ‘gereserveerd’. Niet zo gek: ze zijn meestal zo populair omdat de vraagprijs heel scherp is. In die gevallen is het zaak snel te handelen en geldt het oude adagium ‘een beller is sneller’. Hou wel een beetje rekening met de adverteerder; we begrijpen wel dat je die skinny jeans het liefst dezelfde avond nog wilt reserveren, maar bellen na 22.00 uur wordt door de meeste aanbieders niet gewaardeerd. Het grote voordeel van bellen is dat het koopproces meteen een stuk persoonlijker wordt en je snel kunt schakelen. Overwin je belvrees en zorg dat die skinny van jou is!

Tip 2: Serieus bieden

Stel dat je een huis wilt verkopen voor de getaxeerde waarde van 200.000 euro en iemand biedt je er 49.000 euro voor. Zonde van je tijd toch? Ook op Marktplaats willen mensen graag reëel beloond worden voor hun producten. Veel te laag bieden levert je behalve kribbige reacties ook een gemiste kans op. Met een bod dat uitzicht biedt op een gulden middenweg, houdt zowel jij als de adverteerder een goed gevoel over aan de koop. Wel zo gezellig als je besluit je nieuwe Manolo Blahniks zelf op te halen.

Tip 3: Doe je huiswerk

Net zo goed als je te weinig kunt betalen voor een droomhoed, kun je er ook veel te veel voor betalen. Zorg dus dat je altijd een idee hebt van de waarde van het artikel dat je wilt kopen. Anders zit je straks met een prachtige hoed op de bruiloft van je zus te balen dat je de huur niet kunt betalen.

Tip 4: De gunfactor

De meeste gebruikers Marktplaatsen in hun vrije uurtjes. Ze hoeven niet te leven van hun bijverdiensten en het gaat ze vooral om de lol van het handelen. En dat is precies waarom ze de bakfiets uiteindelijk aan jou verkopen: er waren ook anderen die hetzelfde bedrag hadden geboden, maar ze gunnen het je omdat je zo sympathiek was aan de telefoon. Wie goed doet, goede bakfiets ontmoet!

Verkopen

Zou het niet heerlijk zijn ruimte te creëren in je huis en daar nog voor te worden betaald ook? Je te ontdoen van de jurkjes en truitjes die – let’s face it – jouw kledingkast nu al jaren bewonen zonder dat ze er ooit iets voor terug hebben gedaan. Ze zijn te klein, te groot, of té roze met turquoise bloemenmotief. Niet leuk voor jou (die tuniek is gewoon niet je ding, hoe vaak je er ook mee voor de spiegel gaat staan), maar ook niet leuk voor het kledingstuk, dat bij een andere eigenaar tenminste nog eens het daglicht zal zien. Misschien zie je ertegen op je voornemen om te zetten in het daadwerkelijk plaatsen van een advertentie. Begrijpen we best. Maar bedenk dan dat je niet anders bent dan alle andere Marktplaats-gebruikers: als je iets leuks in de aanbieding hebt, raak je het geheid kwijt. Leuk voor je portemonnee én leuk voor je zelfvertrouwen: je bent nu officieel vintage kledingverkoper!


Tip 1: Check de gemiddelde verkoopprijs

Hoe beter je prijs, hoe sneller je verkoopt. Check voordat je je advertentie online zet altijd wat er gevraagd wordt voor vergelijkbare producten en neem het gemiddelde als richtprijs. Tenzij je er van overtuigd bent dat je met strass ingelegde handgemaakte galajurk een uniek fashion item is waarvan geen tweede bestaat. Gebruik dan de tekst om uit te leggen waarom de jurk zo bijzonder is. Nu we het erover hebben: weet je wel zeker dat je hem weg wilt doen?

Tip 2: Maak goeie foto’s

Ken je die saladefoto’s die vroeger bij de snackbar hingen? Niet bepaald artistiek materiaal waar je trek van kreeg. Met advertentiefoto’s is het niet anders. Een foto bepaalt of mensen geïnteresseerd raken, of juist snel doorklikken naar het volgende rokje. Een goede foto zegt: ‘zo ga ik met mijn rokjes om’. Dus geen flitsfoto’s van je rokje op een rommelige vloer, maar trek hem aan en vraag een vriendin daar een foto van te nemen. En als je dat te persoonlijk vindt, hang het dan op een hangertje tegen een leuke (effen) achtergrond.

Tip 3: Neem de tijd voor tekst

Hou bij het schrijven van een advertentietekst altijd je potentiële koper in je achterhoofd. Verkoop je een mantelpakje? Ga dan voor een korte en zakelijke tekst, passend bij de carrièretijger die je hoopt te bereiken. Maar verkoop je een wollen jas die je op een markt in Parijs hebt gekocht, kies dan voor een meer persoonlijke advertentietekst; je koper is vast benieuwd naar het verhaal achter jouw voormalige pronkstuk.

Tip 4: Verwijs naar je andere advertenties

Heb je de smaak te pakken? Grote kans dat je een aantal kledingstukken tegelijk op Marktplaats zet. Vergeet dan niet in je tekst naar je andere advertenties te verwijzen – wie weet zijn je kopers ook geïnteresseerd in je roaring twenties jurk met pailletten. En als alle items uit je garderobe als warme broodjes over de toonbank zijn gevlogen, is het tijd voor de volgende grote schoonmaak. Wedden dat je zo weer een stapel vol vintage kleding in de etalage hebt staan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

De 6 beste eindejaars autodeals

Kopen, Marktplaats tips en trucs
Wil je in de laatste paar dagen van 2017 nog even een goede autodeal op Marktplaats scoren? Kijk dan - na onze succesvolle vorige autodeal top 5 - snel naar dit interessante aanbod van stoere, bijzondere en aantrekkelijk geprijsde auto’s die nu op Marktplaats te vinden zijn. Er zijn slechtere...
Lees verder

Huis verkopen: tips bij het onderhandelen

Huizen en kamers, Verkopen
'Wat is de beste vraagprijs voor een goed onderhandelresultaat?' en andere vragen bij de verkoop van je huis... Als je een serieus bod ontvangt op je huis, kun je gaan onderhandelen. Maar, hoe doe je dat? Afhankelijk van de populariteit van je huis, zul je met één bieder zakendoen of...
Lees verder