Onze categorieeën

Snel je auto verkopen: acht tips

Marktplaats tips en trucs, Verkopen

shutterstock_365944736

Pas geleden heb ik mijn oude auto in ‘moeten’ ruilen voor een jonger exemplaar. Omdat-ie wat gebreken vertoonde en behoorlijk op leeftijd was. Het voelde raar: je ruilt toch ook niet zomaar je vrouw in omdat ze een dagje ouder wordt en wat vaker naar de dokter moet? En wat ik voor de auto terugkreeg bij inruil, deed hem ook weinig recht. Verkoop je aan een particulier, dan kun je meestal meer krijgen. Maar wat kun je er eigenlijk precies voor vragen? En waar moet je nog meer op letten bij het aanbieden van je auto?

1. Bepaal de juiste vraagprijs

Een van de eerste dingen die je wilt weten is wat je auto waard is. Er zijn verschillende sites - zoals die van de ANWB - waarop je de dagwaarde kunt controleren. Nog beter is om ‘live’ de gangbare (vraag)prijzen te checken op Marktplaats. Bekijk wat ‘jouw’ auto doet op Marktplaats; uiteraard dan wel een exemplaar met hetzelfde bouwjaar, een vergelijkbaar aantal kilometers op de teller en in ongeveer dezelfde staat en uitvoering. Je kunt deze praktische ‘dagwaarde’ ook snel achterhalen met behulp van een speciale tool van Marktplaats.

2. Maak goede foto’s

Een beeld is meer waard dan 1.000 woorden, wordt wel eens gezegd. En in dit geval zit er wat in. Het eerste dat een potentiële koper zal zien is de foto bij je advertentie. Dus zorg dat je auto zo goed mogelijk in beeld is gebracht. Fotografeer bijvoorbeeld niet met tegenlicht en laat zoveel mogelijk zien. Een openingsfoto kun je het beste driekwart van voren nemen. Klik hier voor nog meer tips of bekijk het filmpje hieronder:

3. Presenteer hem goed

Dit volgt eigenlijk uit het vorige punt. Je kunt je auto nog zo mooi op de gevoelige plaat proberen te zetten, als ie er niet uitziet, reageert er geen kip op. (Tenzij je hem voor een appel en een ei aanbiedt.) Dus was en poets de auto goed, zuig het interieur schoon, en zorg dat er nergens meer rommel in de auto ligt als je hem fotografeert. Stel je gewoon voor dat je een dealer bent die een auto aan het klaarmaken is voor de showroom.

4. Schrijf een pakkende advertentietekst

Wat ik hierboven zei over het beeld is waar, maar de aantrekkelijke foto’s moeten wel ondersteund worden door een pakkend verhaal. Hou het to-the-point, noem je reden voor verkoop, de staat van de auto, en de belangrijkste kenmerken. Tenslotte kun je er eventueel nog wat humor instoppen, zoals een grappige anekdote, zodat je advertentie nog beter onthouden wordt. Zie het filmpje hieronder voor meer tips:

5. Vertel een eerlijk verhaal

In je advertentie wil je natuurlijk alle positieve punten benadrukken en de mindere puntjes wegwuiven of misschien niet eens noemen. Maar dit laatste is meestal niet verstandig. Het is juist goed om een eerlijk verhaal te vertellen; dat geeft een koper vertrouwen. Iedereen weet toch dat het om tweedehands auto’s gaat en dat niet alles perfect is. Misschien vindt de koper het wel niet zo belangrijk, kan hij het zelf verhelpen, of hecht hij meer waarde aan de scherpe prijs. In ieder geval heeft hij het gevoel dat je eerlijk bent. En je voorkomt zo vervelende situaties tijdens de proefrit of na de verkoop.

6. Zorg voor het papierwerk

Als je eenmaal een deal hebt gesloten en je auto over wilt dragen aan de enthousiaste koper, moet je er wel voor zorgen dat je al het papierwerk op orde hebt. Zo heb je een overschrijvingsbewijs of (volledige) tenaamstellingscode nodig waarmee de koper jouw auto ook daadwerkelijk op zijn naam kan zetten. (Zodat jij niet alle onkosten, boetes en verzekeringen voor je verkochte auto blijft betalen.) Dus, zoek alles voor het aanbieden van je auto bij elkaar of vraag op tijd nieuwe papieren aan (bij de RDW) als je iets kwijt bent.

7. Plaats je advertentie

Het klopt: je auto op Marktplaats zetten is niet gratis, maar dat is dan meteen het enige minpunt. En zelfs dat is relatief, want deze kosten haal je er meestal dubbel en dwars uit. Door de vele bezoekers verkoop je je auto doorgaans veel sneller en voor een betere prijs dan op andere verkoopsites. Dus, zoek de juiste rubriek op, maak je advertentie compleet met een pakkende titel, tekst en foto’s, vink alle relevante kenmerken aan, en plaats hem!

8. Deel je advertentie!

Als je advertentie eenmaal online staat, is het belangrijkste werk gedaan en hoef je eigenlijk alleen maar af te wachten. Maar je kunt natuurlijk altijd voor een extra boost zorgen door je netwerk in te schakelen en je advertentie te noemen op bijvoorbeeld Facebook of Twitter. Alle beetjes helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

De 6 beste eindejaars autodeals

Kopen, Marktplaats tips en trucs
Wil je in de laatste paar dagen van 2017 nog even een goede autodeal op Marktplaats scoren? Kijk dan - na onze succesvolle vorige autodeal top 5 - snel naar dit interessante aanbod van stoere, bijzondere en aantrekkelijk geprijsde auto’s die nu op Marktplaats te vinden zijn. Er zijn slechtere...
Lees verder

Huis verkopen: tips bij het onderhandelen

Huizen en kamers, Verkopen
'Wat is de beste vraagprijs voor een goed onderhandelresultaat?' en andere vragen bij de verkoop van je huis... Als je een serieus bod ontvangt op je huis, kun je gaan onderhandelen. Maar, hoe doe je dat? Afhankelijk van de populariteit van je huis, zul je met één bieder zakendoen of...
Lees verder