Onze categorieeën

8 gouden tips voor het kopen van een smartphone op Marktplaats

Kopen, Marktplaats tips en trucs, Telecommunicatie

Ja, een mobiele telefoon is een (bijna) onmisbaar item, maar voor het bedrag dat je tegenwoordig neer moet tellen voor de nieuwste en heetste smartphone - zo’n 1.000 euro - zit je ook (met het vliegtuig) drie weken lang op Mallorca; of koop je een eenvoudige tweedehands auto. ‘Gewoon met een abonnement’, zeg je? Kan, maar je hebt dan wel meteen een BKR-registratie aan je broek hangen. Nee, dan is kopen via Marktplaats een beter idee. Ook vanwege de vele modellen en mogelijkheden. Bekijk wel eerst nog even deze gouden tips, voor de allerbeste smartphone-deal.

1) Zoek op ‘bon’, ‘factuur’ of ’garantie’

Gebruik de zogenaamde ‘booleaanse’ zoekopdracht ‘bon OR factuur OR garantie’, en zorg dat je het vakje ‘zoek in titel en beschrijving’ aanvinkt (dat verschijnt onder de zoek-knop na klikken in het zoekveld). Dan zie je alle advertenties die of ‘bon’, ‘factuur’ of ‘garantie’ (of alle woorden) in de tekst hebben staan.

Garantie is in principe overdraagbaar op de volgende eigenaar (het zit aan het product ‘vast’), tenzij in de koopvoorwaarden anders is vermeld. Informeer hier dus naar (en vraag desnoods naar zwart-op-wit bewijs). En als het om een iPhone gaat: check of er nog Apple Care op zit. Dit is namelijk altijd overdraagbaar.

2) Check het iMEI-nummer

Zit er volgens de verkoper nog garantie op de telefoon, check dit (bij ophalen) of laat dit checken (bij versturen) door het iMEI-nummer op te zoeken. Dit nummer laat zien wanneer het toestel is geproduceerd en hoeveel fabrieksgarantie er dus nog op zit. In sommige gevallen - bijvoorbeeld als het toestel bij een officiële merkdealer is gekocht - heb je niet eens een bon nodig om de garantie te claimen, zolang je maar een geldig iMEI-nummer hebt. Je vindt dit nummer meestal ergens in de instellingen, maar ook op de volgende manier:

Type de volgende code in je belscherm: ‘X#06#’. Het IMEI-nummer verschijnt in beeld.

3) Zoek op ‘verlenging’, ‘verlengd’ of ‘contract’

Wil je een redelijke garantie dat de verkoper zijn telefoon niet wegdoet omdat er iets mee is, let dan op de woorden ‘verlenging’, ‘verlengd’ of ‘contract’ in de advertentietekst. Vaak wisselen mensen van smartphone als hun contract is afgelopen. Dan is er meestal nog niets aan de hand met hun oude toestel maar willen ze graag iets nieuws. Dat is voor jou het moment om toe te slaan!

4) Nieuwe accu?

Een telefoon blijft het meestal wel een aantal jaar goed doen. Waar je echter altijd mee te maken krijgt is een slechter wordende accu. Grote kans dat deze na een jaar of drie, vier toch wel een keer vervangen moet worden. Als dit al recent gedaan is, is dit een voordeel. Helemaal als het om een toestel gaat, waarbij het vervangen best een ingewikkelde klus
is.

5) Bumper, screenprotector, hoesje

Als er veel, duidelijke en gedetailleerde foto’s bij de advertentie staan, kun je zelf al goed zien in wat voor staat een telefoon is, maar het is hoe dan ook geruststellend als de verkoper zegt dat de telefoon altijd met een bumper of ander beschermend hoesje is gebruikt, en/of een screenprotector. Dan weet je in ieder geval dat de verkoper er zuinig mee om is gegaan.

6) Jailbreak: ja of nee?

Sommige tweedehands smartphones zijn ‘jailbroken’. Dat betekent dat er - met behulp van software - veel beperkingen opgeheven zijn, zodat je je telefoon helemaal kunt personaliseren. Je hebt vaak meer mogelijkheden met je camera, kunt de launcher en interface veranderen etc. Het kan heel fijn zijn als dit gedaan is, maar het betekent vaak wel dat de garantie vervalt. Dus bedenk goed of je dit wilt en informeer of de aangeboden telefoon zo’n ‘behandeling’ heeft gehad.

7) Koop refurbished

Een mooie tweedehands smartphone kun je van een particulier kopen, maar ook van een bedrijf dat gespecialiseerd is in ‘refurbished’ modellen. Dit kunnen oude showmodellen zijn, gebruikte toestellen, die bijvoorbeeld bij bedrijven retour zijn gekomen, of zakelijke modellen die opgekocht zijn. Meestal zijn deze van tevoren grondig gecheckt en wordt er garantie bijgeleverd.

8) Koop via iDeal

Als je zeker wilt weten dat de (identiteit van de) verkoper gecheckt is, koop dan van iemand die iDeal als betaalmogelijkheid aanbiedt. Dit kan nu sinds enige tijd nu ook ‘gewoon’ tussen particuliere verkopers op Marktplaats. Dat geeft misschien net weer een beter gevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

De 6 beste eindejaars autodeals

Kopen, Marktplaats tips en trucs
Wil je in de laatste paar dagen van 2017 nog even een goede autodeal op Marktplaats scoren? Kijk dan - na onze succesvolle vorige autodeal top 5 - snel naar dit interessante aanbod van stoere, bijzondere en aantrekkelijk geprijsde auto’s die nu op Marktplaats te vinden zijn. Er zijn slechtere...
Lees verder

Wonen in studentenhuis of zelfstandige kamer?

Huizen en kamers, Marktplaats tips en trucs
In de rij voor de douche of privacy en je eigen ruimte? Welke mogelijkheden heeft de student bij het zoeken van woonruimte? Het is een van de grote dilemma’s als je gaat studeren. Waar ga je wonen: in een studentenhuis dicht bij je hogeschool of universiteit, of toch gewoon in...
Lees verder