Onze categorieeën

Kom in actie op Wereld Tennisdag

Sport en Activiteit

shutterstock_208677658

Dinsdag 8 maart is het Wereld Tennisdag; een dag die in 2013 door de Internationale Tennis Federatie (ITF) in het leven is geroepen met het doel om de tennissport wereldwijd te promoten, vooral bij de jeugd. Een prima initiatief! Tennis is een heerlijke sport voor jong en oud, die je zo relaxed of intensief kunt beoefenen als je wilt. Stap dus snel (weer) een keer de baan op, of beter nog: schrijf je in bij een tennisvereniging en doe vanaf april mee met de competitie. Tennisrackets en kleding heb je in ieder geval snel gevonden.

De Wereld Tennisdag wordt jaarlijks ingeluid door verschillende confrontaties tussen tennisgrootheden – de BNP Paribas Showdowns – in het beroemdste stadion ter wereld: Madison Square Garden in New York. Eerder gaven onder meer Nadal, Djokovic, Federer en Maria Sharapova acte de présence. Dit jaar zullen Stan Wawrinka en Gael Monfils de degens kruisen, evenals Serena Williams en Caroline Wozniacki.

shutterstock_264534044

Nederlandse tennishelden

Altijd mooi om toptennis te zien natuurlijk, maar het zou nog mooier zijn om weer eens te kunnen genieten van een spectaculaire Nederlandse overwinning. Het is alweer veel te lang geleden dat ‘onze’ Richard Krajicek Wimbledon won (1996) of dat Martin Verkerk vriend en vijand verbaasde door de finale van Roland Garross te bereiken (2003). Met wat grote successen van eigen bodem zou er in heel Nederland misschien ook weer meer getennist gaan worden. De laatste tien jaar is het ledenaantal namelijk flink teruggelopen en dat is zonde.

Hoop voor de toekomst

Toch doen ‘we’ het momenteel niet eens zo slecht. Robin Haase speelt wisselvallig, maar staat toch op een respectabele 57e positie op de wereldranglijst, en in de FED-cup – feitelijk de Davis Cup voor dames – hebben we voor het eerst sinds 1996 de halve finale bereikt. Dat smaakt naar meer! Ik zit in ieder geval op 16 en 17 april voor de buis als de Nederlandse dames in actie komen tegen Frankrijk.

kiki

Fun en entertainment

De Showdowns op Wereld Tennisdag zijn uiteraard spannend - topsporters zijn altijd fanatiek - maar fun en entertainment staan voorop. Er wordt vaak een of andere stunt of verrassing georganiseerd. Zo kreeg Federer vorig jaar tijdens de wedstrijd ineens een kleine jongen als tegenstander, tot hilariteit van het publiek. Maar natuurlijk was het niet alleen maar vermaak en paste deze actie mooi bij de boodschap van de Wereld Tennisdag: de jeugd moet (weer) massaal de baan op.

Aanstormend talent gezocht

Het is belangrijk om leden zo lang mogelijk bij de tennisclubs te houden, maar alles begint natuurlijk bij de jeugd. Gelukkig is het daarmee wel weer goed gesteld in Nederland. Door programma’s als TennisKids, waarmee kinderen t/m 12 jaar met behulp van speciale rackets, ballen, en oefeningen de sport razendsnel leren spelen, is er juist in deze leeftijdscategorie weer een toename te zien in het aantal leden. Dan kan het nooit lang duren totdat Federer een jonge Nederlandse uitdager heeft... en verslagen wordt.

Leuke feiten:

• De oorsprong van tennis ligt in het twaalfde eeuwse Frankrijk, waar men een bal wegsloeg met de handpalm. De huidige vorm stamt ook uit Frankrijk en wordt gespeeld sinds 1873

• ‘Tennis’ is afgeleid van het Franse woord “tenez!” (in het Nederlands “pak aan!”)

• De term ‘love’, die staat voor nul punten, komt waarschijnlijk ook uit het Frans. De nul lijkt op een ei, wat in het Frans ‘l’oeuf’ is. Dit woord is vervolgens vebasterd tot ‘love’.

• Op het tennispark van De Kikkers in Nieuw-Vennep vestigden Wilmar de Vos en Danny van der Doe het wereldduurrecord tennissen. Ze speelden samen aaneengesloten 61 uur, 13 minuten en 43 seconden. (Van 19 tot en met 21 juli 2012.)

• Sam Groth sloeg met 263 km/uur de hardste service ooit gemeten (maart 2012).

• De kortste tenniswedstrijd ooit duurde 18 minuten en ging tussen J. Sandiford en (winnaar) Jack Harper, op de Surrey Open Hard Court Championships in 1946. Harper verloor slechts 1 punt.

• De langste tenniswedstrijd duurde 11 uur en 5 minuten. Hij werd gespeeld door Nicolas Mahut en (winnaar) John Isner in de eerste ronde van Wimbledon, in 2010.


(Bron: Wikipedia)

(Foto's: Shutterstock)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Échte quad-rijders gaan het liefst offroad

Outdoor en buitenleven, Sport en Activiteit
Een paar weken geleden zag ik ze staan bij een benzinestation: zes quads. Ik raakte aan de praat met de eigenaren. Eerlijk gezegd kende ik die quads vooral van malloten die er 100 km/u mee door de bebouwde kom rijden, zonder helm, kortom met weinig ontzag voor menselijk leven. Ook...
Lees verder

Beginnen met fietsen? Zo koop je een fiets die bij je past (deel 1)

Outdoor en buitenleven, Sport en Activiteit
Gisteren appte een vriendin me. “Hey fietskenner,” schreef ze. Dat begon al goed! Ze vervolgde: “Ik wil me oriënteren op het kopen van een racefiets. Waar moet ik naar kijken?” De eerste vraag die ik haar terugstuurde: “Wat wil je met die racefiets gaan doen?” Dat ligt nogal voor de...
Lees verder