Onze categorieeën

Buitenplezier: film het met je camcorder, actiecamera… of smartphone!

Fotografie en Film, Lente, Sport en Activiteit

meisjeclapper

Het houdt maar niet op met dat stralende weer. En nu onze dreumes een beetje kan lopen, zijn het ideale dagen om de duinen, een park, of het bos in te gaan. Gewapend met de meer dan verdienstelijke camera op mijn smartphone, levert dat vele onvergetelijke beelden op. Met (ultra) hd-resolutie, bewegingsstabilisatie en vele mogelijke beeldinstellingen heb je in veel gevallen geen ‘echte’ camera meer nodig.

De beste camera is degene die je bij je hebt

Ik ben altijd wel een fanatiek fotograaf en, later ook, filmer geweest. Op vakantie in het buitenland ga ik eigenlijk nooit zonder camera naar buiten, en sinds ik ruim anderhalf jaar geleden vader ben geworden, is een camera gewoon een verplicht item voor elke dag.

Ik wil natuurlijk zo mooi mogelijke foto's of filmpjes maken, maar de camera zelf moet wel een beetje praktisch zijn. Geen groot ding met een aparte tas en allerlei hulpstukken dus. Ik wil het apparaat snel kunnen pakken en wil me ook nog een beetje vrij kunnen bewegen. Een compacte camera was voor mij dus altijd de beste keus. Maar sinds een paar jaar kan het allemaal nog handiger en compacter (en vrijwel net zo mooi): met behulp van mijn smartphone. Vorig jaar heb ik zowaar een goed uitziende film van anderhalf uur weten te monteren met filmpjes gemaakt op mijn drie jaar oude Samsung Galaxy S2. Prima te kijken op een ‘volwassen’ televisie met groot beeldscherm. En het wordt alleen nog maar mooier.

Heldere actie, zonnige toekomst

Afgelopen zondag was ik nog in een prachtig, zonovergoten bos – landgoed Duin en Kruidberg in Santpoort – waar ik met mijn nieuwe smartphone, een Sony Xperia Z3, filmpje na filmpje schoot van mijn rondrennende en met een voetballetje spelende dreumes. Ik gebruikte daarbij een hoge framerate (zodat er geen waas of hapering in camerabewegingen zit), en een Steady Shot-functie, waarmee het beeld zo stil mogelijk blijft als je zelf actief bezig bent. Voor het beste resultaat moet je natuurlijk wel een beetje experimenteren met verschillende instellingen, maar het is de moeite waard.

Het is ongelooflijk hoe mooi het er tegenwoordig uitziet. Camera's zijn steeds belangrijker geworden op telefoons, en de smartphonefabrikanten - Apple, Samsung, HTC, Sony, LG, Huawei - doen er dan ook alles aan om elkaar op dit gebied af te troeven. Met steeds meer megapixels, grotere lenzen, en allerlei unieke eigenschappen. En dat is weer goed nieuws voor de consument.

Onder water en aan de fiets

Misschien ben ik inmiddels wel een beetje aan het doorschieten. Toen ik vorig jaar de reclame zag voor een nieuwe waterdichte smartphone, leek me dat ideaal. Dan kon ik onbezorgd van dichtbij filmpjes maken van mijn dochtertje in het zwembad, onder en boven water.

Die telefoon moest het dus worden. Maar daar stopte het niet. Aangezien de camera goed kan omgaan met beweging (van de telefoon zelf), zit ik nu te kijken naar speciale houders om het toestel aan mijn fiets te bevestigen. Ook heb ik een externe microfoon besteld waarmee ik het geluid van wind en andere ruis in mijn filmpjes tot een minimum kan beperken. En een adapter waarmee ik mijn telefoon aan een flexibel, multifunctioneel statief kan bevestigen (dat ik nog had liggen), is al onderweg. Als je dit statiefje inklapt en in je hand houdt, heb je ook meteen een soort steadicam, en de mogelijkheid om vanuit verschillende hoeken te filmen.

En er is nog veel meer te verkrijgen om je smartphone veelzijdiger te maken, van selfie-sticks tot verschillende (zoom-)lenzen om op je telefoon te ‘plakken’.

Toch maar een actiecamera?

Het probleem van al die attributen is alleen dat het allemaal een stuk minder praktisch, compact, en draagbaar wordt. Dan is de vraag of je toch niet gewoon weer beter een ‘echte’ camcorder kunt aanschaffen, die tenslotte nog altijd een beter resultaat geeft dan een telefooncamera (met een betere lens, meer zoom, flexibiliteit etc.). Als het je, zoals nu bij mij, vooral gaat om het filmen van of tijdens actie, heb je ook speciale actiecamera’s, die robuust zijn vormgegeven, vaak waterdicht en schokbestendig zijn, en geschikt zijn om aan helmen, voertuigen, of je lichaam te bevestigen.

Ga naar buiten en film!

Wat je ook kiest: er is geen excuus meer om binnen te zitten. Ga er op uit en leg de wereld vast. Met als onderwerp jezelf, je vrienden, je kinderen. Spelend, sportend, relaxend. Met camera’s die overal op voorbereid zijn, kun je later nog eindeloos nagenieten. Ook als het buiten weer guur en grauw is.

1 reactie op “Buitenplezier: film het met je camcorder, actiecamera… of smartphone!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Doe het gewoon: maak een ballonvaart!

Lente, Ontspanning, Outdoor en buitenleven
Lange tijd wilde ik al een ballonvaart maken en twee jaar geleden is het er ook echt van gekomen. Een prachtig avontuur voor iedereen, of je nu een durfal bent of een angsthaas. Wat is er nu mooier dan, vrij als een vogel, op de aarde neer te kijken en...
Lees verder

Met de picknickmand door Nederland

Lente, Ontspanning, Outdoor en buitenleven
Mijn moeder – gewoonlijk niet een heel enthousiaste eter – heeft verschillende memorabele uitspraken over eten. Zo is er: ‘Als een ander het maakt, is het altijd lekkerder’ en ‘Eigenlijk zou je met het toetje moeten beginnen’. Maar mij gaat het voor dit (en volgend) seizoen om de volgende stelling:...
Lees verder