Onze categorieeën

Eindelijk op kamers! Maar waar precies?

Huizen en kamers, School en studie

shutterstock_410338984

De tijd van je leven komt eraan, je bent eindelijk van de middelbare school af en besluit voor je studie ook het ouderlijk nest te verlaten en in te ruilen voor zelfstandigheid. Op kamers wonen is hartstikke leuk, maar ook een ontzettende uitdaging. Waar let je nou op bij het uitzoeken van woonruimte in je studentenstad? Een goede woonruimte is namelijk een belangrijk onderdeel van je hele studentenleven!

Ken jezelf

Allereerst is het goed om bij jezelf te rade te gaan wat je precies uit je studentenleven wilt halen en wat voor persoon je zelf bent. Dit bepaalt namelijk voor een groot deel waar jij je thuis gaat voelen en naar wat voor locatie je dus moet kijken wanneer het aankomt op een kamer of appartement. Wanneer je serieus aan de slag wilt je gehele studieperiode of wanneer je zelf niet zo’n extravert persoon bent ga je niet heel erg gelukkig worden in een groot studentenhuis middenin de stad waarin iedereen eigenlijk alleen maar bezig is met een vereniging of met uitgaan. Net zoals wanneer jij heel erg graag bij een studentenvereniging wilt gaan, ‘s avonds vaak laat thuiskomt en juist jouw huisgenoten hier helemaal niet mee bezig zijn. Waar je naar op zoek gaat, moet dus samenhangen met jouw instelling.

shutterstock_136516172

Studentenhuis?

Ben je een feestbeest en sluit je je aan bij een vereniging in het eerste jaar? Dan is het heel erg aan te raden om jaargenoten te vinden om mee samen te wonen. Vaak hebben verenigingen speciale huizen hiervoor en kun je daar hospiteren, zo weet je zeker dat je huisgenoten hebt die op het zelfde niveau hun studentenleven inrichten als jij en vaak woon je ook met ouderejaars, waar je weer heel veel van kunt leren over je studentenstad, de beste studieplekken, lekkerste lunchplekken etc. Informeer voordat je lid wordt bij een vereniging of je eventueel in je introductieperiode al bij zo’n huis kunt logeren. Grote kans dat je daarna uitgenodigd wordt om te komen wonen!

shutterstock_257129029

Centraal gelegen

Wel van plan om uit te gaan en te genieten van het ultieme studentenleven, maar liever niet bij een vereniging? Dan wil je wel een kamer in of vlakbij het centrum, zodat je niet na het stappen nog een half uur naar huis moet fietsen, of tijdens een stapnacht afhankelijk bent van je vangst van die avond of je ergens kunt blijven tukken!

Zoek naar een klik

Ook is het belangrijk dat je goed kijkt wat voor huisgenoten je in de kuip hebt. Houden zij ook wel van een drankje of zijn zij juist op zoek naar een rustig iemand? Probeer op een hospiteeravond niet alleen de favoriet te worden door wenselijke antwoorden te geven, maar ga ook echt op zoek naar een plek en mensen waar je zelf gelukkig van wordt!

shutterstock_239360335

Studio of appartement

Mocht je juist je rust kunnen waarderen en heb je geen zin om elke week eerst door de afwas van een ander heen te moeten ploegen voordat je kunt koken? Dan is misschien een studio voor jezelf, of een appartement gedeeld met één huisgenoot een beter idee. Let wel op dat je hier meestal een stuk meer voor betaalt dan wanneer je een huis deelt met vijf personen, logisch ook! Wil je voordelig wonen en op jezelf, dan kom je al snel een eind uit het centrum terecht, of in een dorp vlakbij. Of je dit wilt, kun je natuurlijk zelf het beste bepalen. Je bent vaak afhankelijk van OV, wat het lastig maakt om op stap te gaan, plus je moet nóg vroeger op wanneer je ‘s ochtends college hebt!

Zoek jouw plek!

Kortom, kijk goed naar je verwachtingen en persoonlijkheid bij het uitzoeken van een woonruimte. En ben je ergens niet helemaal op je plek? Dan kun je natuurlijk altijd nog verhuizen! Weeg voor jezelf af wat je belangrijk vindt en wat je budget toelaat. En probeer niet te veel te bezuinigen op wonen omdat je al je geld liever in de kroeg uitgeeft, want je woning is wel een plek waar je veel tijd doorbrengt. Zeker als je voor het eerst op kamers gaat is het fijn als je je thuisvoelt in je eigen huis en zijn je huisgenoten vaak de eerste vrienden die je maakt wanneer je in een nieuwe stad gaat wonen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde berichten

Kooptips: ken je buurt

Huizen en kamers
Een huis kopen in een onbekende buurt is een gok; neem dus veel ‘kijkjes bij de buren’. Als je een huis gaat kopen, kom je in veel gevallen in een buurt terecht die je (nog) niet door en door kent. In ieder geval is het fijn - bijvoorbeeld gezien de...
Lees verder

Wonen in studentenhuis of zelfstandige kamer?

Huizen en kamers
In de rij voor de douche of privacy en je eigen ruimte? Welke mogelijkheden heeft de student bij het zoeken van woonruimte? Het is een van de grote dilemma’s als je gaat studeren. Waar ga je wonen: in een studentenhuis dicht bij je hogeschool of universiteit, of toch gewoon in...
Lees verder