Onze categorieeën

Top 5 gezins- en kinderuitjes

Hobby en Vrije tijd, Kinderen en baby's, Lente

shutterstock_141379696

Kinderen moeten af en toe even ‘uitgelaten’ worden. Dan vliegen ze elkaar of hun ouders minder snel in de haren en blijft de inboedel ook nog enigszins intact. Het is natuurlijk helemaal mooi als je ze een hele dag buitenshuis kunt vermaken, en met het mooie weer deze dagen is er eigenlijk geen reden meer om thuis te blijven. Dus pak je lunchboxen en thermosflessen en ga lekker met het hele gezin op stap. Hieronder vast vijf tips voor fijne dagjes uit.

1) Linnaeushof

Als klein jongetje ben ik vaak naar het Linnaeushof (in Heemstede, tussen Haarlem en Lisse) geweest en het is alleen nog maar groter en leuker geworden. Het is eigenlijk een enorme speeltuin – de grootste van Europa – met ruim 350 speeltoestellen en attracties voor verschillende leeftijden. Er zijn zweefbanen (zittend in een stoeltje aan een kabel over een vijver heen ‘vliegen’), botsautootjes, hobbelfietsen, gigantische glijbanen, een waterparadijs, indoor luchtskelters, kleuter-en peuterspeeltuinen, waterfietsen, een minigolfbaan, klimmuren, touwbruggen...
Je kunt meestal meteen spelen, zonder wachttijden van drie kwartier. En ook niet onbelangrijk: het kost je geen rib uit je lijf zoals sommige andere attractieparken.

2) Avifauna

Dit charmante en verrassende ‘vogelpark’ (het is veel meer dan dat) in Alphen aan den Rijn heb ik een paar weken geleden voor het eerst bezocht. Vogels in alle soorten en maten zijn in voilières te bezichtigen en vliegen je om de oren in speciale parkjes, tropische omgevingen of tijdens vogelshows. Soms kun je ze nectar voeren en komen ze bovenop je handen, armen of hoofd zitten. Maar er zijn niet alleen vogels, maar ook apen te bezichtigen, zoals guitige ringstaartmaki’s, die gewoon om (en soms over) je heen lopen en springen. En alsof dat nog niet genoeg is, is er een uitgebreide speeltuin, met onder andere bootjes, graafmachines en megaglijbanen.

3) Nijntje Museum

Een waar speelparadijs voor peuters en kleuters is het Nijntje Museum (voorheen Dick Bruna Huis) in Utrecht. Je kunt hier op een verkeerspleintje rondrijden, jezelf wegen, verkleden, in lachspiegels kijken, poppenkast spelen, de was ophangen in het huis van Nijntje, met een kruiwagen rondlopen, met keukentjes (en in oventjes) spelen, met Boris Beer in een bootje zitten, en nog veel meer. Op een bewolkte (of regenachtige) dag is dit een topuitje. En misschien op een zonnige dag wel net zo goed, want dan struikel je minder snel over de hyperenthousiaste kids en fotograferende ouders. Want dat is wel een belangrijk punt: neem je beste fototoestel of filmcamera mee, want je ziet het enige schattige moment na het andere.

4) Science Center NEMO

Het markant - als een schip - vormgegeven wetenschapsmuseum NEMO, in Amsterdam, is leerzaam maar vooral heel leuk: je kunt proefjes doen, workshops volgen, en filmpjes en demonstraties bekijken, dus het is allesbehalve een saai, stoffig museum. Je leert bijvoorbeeld van alles over je zintuigen, hoe stroom wordt gemaakt, wat een regenboog precies is, en hoe bruggen worden gebouwd. Vanaf 23 april is er op het dak(terras) van NEMO ook nog eens een speciale tentoonstelling met de naam ‘Energetica’, over energie en de kracht van weerselementen. En als je nog wat meer van de buitenlucht wilt genieten: NEMO ligt in de Plantage, de culturele tuin van Amsterdam, dus je hebt cultuur en natuur bij elkaar.

5) (GPS) Schatzoektocht

Een ouderwetse speurtocht doet het natuurlijk ook altijd goed. Die kun je gewoon zelf uitzetten in een willekeurig bos, met zelfgemaakte vragen, pijlen en aanwijzingen en dan een prijs aan het einde van de tocht. Of je huurt een organisatie in die dit voor je doet en er net even een andere draai aan geeft of een speciaal thema aan verbindt. Er worden ook speurtochten georganiseerd met behulp van een GPS-apparaat (bijvoorbeeld door GPS Soest). Daarbij moeten de kinderen door het oplossen van raadsels coördinaten verzamelen die leiden naar de volgende opdracht en uiteindelijk de schat. Helemaal van deze tijd dus; een speurtocht 2.0, zeg maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

De tofste Trabant ooit op Marktplaats: ontdek hem zelf! [VIDEO]

Hobby en Vrije tijd, Kopen, Outdoor en buitenleven, Verhalen, Verkopen
Eventjes speuren op Marktplaats en je pikt er al snel enkele juweeltjes uit. Zoals deze eigenzinnige, té leuke Trabant uit Nijkerk (en Hongarije). De stoere en guitige Trabant was eerder al in dit ‘best of’-lijstje opgenomen, maar dit is zo’n bijzonder bakkie dat hij de spotlight voor zichzelf verdient. Lees...
Lees verder

Op autovakantie met een Donkervoort: vrijheid en lekkere bochtjes

Hobby en Vrije tijd, Vakantie, Verhalen, Zomer
Veel Nederlanders gaan met de auto op vakantie, meestal om geld uit te sparen. De auto is dan gewoon een manier om op je bestemming te komen. Pas bij aankomst kan het vakantievieren beginnen. Tenzij je, net als Roos en Yvo uit Zwolle, van de reis al een vakantie maakt....
Lees verder