Onze categorieeën

7 vakantiespeeltips voor thuis

Kinderen en baby's, Vakantie, Zomer

shutterstock_28181095

Wie denkt dat hij met zijn kinderen op pad moet gaan om ze in de vakantie goed te vermaken, heeft het mis: je hoeft ze niet per se in een indoorspeelparadijs of bij het animatieteam van een vakantiepark te droppen om verzekerd te zijn van blije gezichtjes en bijzondere ervaringen. Ook in en om je eigen huis kun je er iets heel leuks van maken.

Met een gymnastiekleraar als vader en een peuterleidster als moeder, heb ik geen gebrek gehad aan (inspiratie voor) leuke, originele, sportieve bedenksels. Ideeën die nu ongetwijfeld ook nog goed werken. Daarom bij deze wat speeltips ehm… uit de oude doos zullen we maar zeggen.

Reuzenganzenborden

Mijn vader bedacht de leukste activiteiten. Een ervan was een gigantisch ganzenbord, met vragen en opdrachten en een enorme dobbelsteen van schuimrubber, die je een lekkere zwieper door de kamer kon geven. Soms moest je naar buiten om een paar blokjes te rennen, soms moest je een vraag beantwoorden als: ‘Hoe heet een snelle, niet te houden service bij tennissen?’ (Ik had hem fout, ongehoord als zoon van een gymleraar…).

Tuinhockey

Nog zo’n bedenksel van mijn vader, eigenlijk als onderdeel van een heel ‘circuit’ van spellen. Het is heel simpel: je zet wat schoenen- of andere dozen op hun kant in de tuin en probeert er met een hockeystick een bal in te slaan. Wat voor bal maakt niet zo veel uit, een tennisbal werkt prima, maar een voet- of strandbal kan ook leuk zijn. Je kunt het zo uitdagend maken als je zelf wilt, met een bocht of hobbels in het parcours, een beetje a la minigolf.

Dans- of zangvoorstelling

Wie kent de ‘Miniplaybackshow’ nog, met Hennie Huisman? Dit tv-programma was een grote inspiratiebron voor mij. Ik playbackte er vroeger fanatiek op los; en ik imiteerde daarbij bijna altijd George Michael. Mijn hoogtepunt was een gedeelde derde plaats (samen met ‘Whitney Houston’) in een plaatselijke playbackwedstrijd, met het nummer ‘Faith’. De aankleding was top: Ik had een echte gitaar om mijn nek, een stoere spiegelzonnebril, een zwart jasje waar mijn moeder letters op had genaaid, en geïmproviseerde cowboylaarzen. Mijn foto heeft zelfs in de krant gestaan.

Maar ik dwaal af. Mijn punt is: laat je kids een ster worden door ze een voorstelling te laten geven. Dan kan zingen of playbacken zijn, maar ook een (street)dance-act, waar mijn nichtje van elf bijvoorbeeld continu mee bezig is. Wat glitterkleding, petjes, en sjaaltjes erbij en het ziet er al professioneel uit.

shutterstock_106598810

Poppenkast spelen

Ik had vroeger een poppenkast in mijn kamer staan. Of eigenlijk was het een huisje met een groot raam met gordijntjes waar je heel goed poppenkast in kon spelen. Meestal gebruikte ik het ding als speelhuisje, maar op verjaardagen gaven we ook echt poppenkastvoorstellingen. Erg leuk, vooral omdat je er goed je fantasie bij kunt gebruiken en er interactie is met het publiek (als je het goed doet). Afhankelijk van het soort (en het formaat) poppenkast dat je hebt, kun je dit natuurlijk ook prima buiten doen; in de achtertuin bijvoorbeeld.

‘Wedden dat…’

Nog zo’n uitgestorven tv-programma. Gaat er bij iemand een belletje rinkelen bij Jos Brink met zijn ‘kroepoekje’? ‘Wedden dat!?’ heette de show. Er was dan iemand die iets bijzonders kon - jongleren met koelkasten of honderd knakworsten tegelijk in zijn mond proppen - maar als dit niet lukte moest de bekende Nederlander die voor hem instond een tegenprestatie leveren. Met mijn vrienden deed ik ook zoiets, maar dan moest één en dezelfde persoon de uitdaging aangaan - bijvoorbeeld de trappen van een zeshoogflat vijf keer achter elkaar op- en afrennen, binnen een bepaalde tijd - en de tegenprestatie doen (die de anderen voor hem bedachten).

Stenen en schelpententoonstelling

Dit deed ik vaak op vakantie: ik verzamelde bijzondere stenen, schelpen en bijvoorbeeld zeesterren op het strand en stalde deze later op de camping uit op tafels, met beschrijvende kaartjes eronder, en rekende dan een gulden toegang. Hier hoef je natuurlijk niet voor op vakantie te zijn en je kan de collectie ook uitbreiden met geplukte bloemen, dennenappels, takken met aparte vormen, noem maar op. Dus, moedig je kinderen aan om hun (op)raapsels van dagjes naar het bos, park, of strand te bewaren en maak er thuis een mooie expositie van.

Domino day!

Eens in het jaar was het domino-dag op televisie: dan vielen misschien wel honderdduizenden dominosteentjes in de meest creatieve opstellingen tegen elkaar aan, met bruggen, tunnels, hijskranen, en allerlei bijzondere thema’s. Mijn vrienden en ik probeerden dit na te doen in de huiskamer. Dan gooiden we al onze dominosteentjes bij elkaar, pakten en bouwden allerlei voertuigen en obstakels (van bijvoorbeeld PlayMobil en Lego) en zetten met de grootste concentratie alle steentjes neer. Aan het einde van de dag presenteerden we het resultaat vol trots aan onze ouders. En dan maar hopen dat alles omvalt. Een kleine tip voor de bouwers: maak om de zoveel - zeg 25 - stenen een (groter) gat, zodat niet alle steentjes omvallen wanneer je er per ongeluk eentje aantikt.

shutterstock_267799964

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Op autovakantie met een Donkervoort: vrijheid en lekkere bochtjes

Hobby en Vrije tijd, Vakantie, Verhalen, Zomer
Veel Nederlanders gaan met de auto op vakantie, meestal om geld uit te sparen. De auto is dan gewoon een manier om op je bestemming te komen. Pas bij aankomst kan het vakantievieren beginnen. Tenzij je, net als Roos en Yvo uit Zwolle, van de reis al een vakantie maakt....
Lees verder

De perfecte barbecue voor jouw tuinfeest!

Eten en Koken, Outdoor en buitenleven, Zomer
Toegegeven, de laatste tijd is het een beetje kwakkelen geblazen met het weer, maar er komen weer mooie zomerdagen aan volgens de laatste berichten. Het zal weer ’s tijd worden! We moeten het er maar meteen goed van nemen. Wat dacht je ervan om eindelijk dat barbecue tuinfeest te organiseren...
Lees verder