Onze categorieeën

Onze kerstboom zal het dit jaar zonder piek moeten stellen

Feestdagen, Kerstmis

kerstboom-niels

Nou, hij staat hoor, onze Nordmann. O sorry, ik bedoel onze kerstboom! Nooit geweten dat er zoveel verschillende soorten kerstbomen zijn. Tot dit jaar haalden we onze boom altijd a. Te laat en b. Bij een supermarkt (waar ze doorgaans maar één type kerstboom hebben staan). Dat verklaart waarom ik mij niet eerder in de wondere wereld van de edele den/spar heb verdiept. Er is een wereld voor me opengegaan!

Bij de kwekerij in ons dorp hadden ze drie verschillende soorten: de fijnspar (de goedkoopste en meest voorkomende), de edele zilverspar (een wilde groeier zonder de typische kerstboom-vorm) en de Nordmann (een spar met zachte volle takken en zachte naalden). Omdat ik nu eens geen zin had iedere dag te moeten stofzuigen, en ik nogal hecht aan een kerstboom die er ook uitziet als een kerstboom – breed van onder en steeds smaller toelopend – koos ik voor een Nordmann.

Typisch voor de overenthousiaste vader: ik kwam natuurlijk thuis met een veel te grote boom, waarvoor de complete kinderhoek moest wijken. Hij had ook geen centimeter hoger moeten zijn, of ik had de zaag uit de garage moeten halen. Iets wat ik overigens pertinent had geweigerd; dan was ik nog liever een andere boom gaan halen. Enfin, tot ongenoegen van mijn oudste dochter zullen we het dit jaar zonder hoge piek moeten stellen. Maar hij staat!

Ga jij er nog op uit deze week? Hieronder een overzichtje van de meest voorkomende soorten kerstbomen:

1. De (gewone) fijnspar

De fijnspar is waarschijnlijk de meest geziene kerstgast in onze huishoudens. De fijnspar groeit snel, wordt massaal gekweekt in aanloop naar de kerstdagen en is dan ook goedkoop in aanschaf. Maar (er is altijd een maar): koop je hem te vroeg, dan heb je op eerste kerstdag een paar kale takken over. De fijnspar ‘haart’ namelijk nogal uit – vooral als je hem zonder kluit in de kamer zet.

2. De Nordmann

De donkergroene en zachte naalden van de Nordmann-spar vallen nauwelijks uit, wat een verademing kan zijn als je een fijnspar gewend bent. Maar daar betaal je natuurlijk wel voor. Afhankelijk van de grootte betaal je voor een Nordmann al gauw zo’n 30 euro. Mocht je na de kerst denken: zou dit niet leuk staan in de achtertuin? Bedenk dan dat een Nordmann makkelijk twintig meter hoog kan worden.

3. De nobele spar

De nobele spar wordt omschreven als een geurende kerstboom met zachte blauwgroene naalden. Ook is er bijna geen sprake van naalduitval. Door de prettige geur wordt deze spar veel gebruikt in kerststukken.

4. De edele zilverspar

Net als de nobele spar kenmerkt ook deze boom zich door de prachtige blauwgroene kleur en kerstachtige geur. Met het verschil dat ‘Abies procera’ onregelmatig groeit, en hij dus niet perfect symmetrisch is. Lange en korte zijtakken wisselen elkaar af, waardoor hij niet die typische kerstboomvorm heeft.

5. De kunstkerstboom

Stel, je houdt heel erg van kerstbomen, maar bent allergisch voor uitvallende dennennaalden (letterlijk of figuurlijk). Dan is een kunstboom dé manier om toch een sfeervolle kerst te hebben. Een ander groot voordeel van een mooie nepperd, is dat je hem ieder jaar weer tevoorschijn kunt toveren. Ook kunstbomen zijn er overigens in alle soorten en maten, dus het loont om je er even in te verdiepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Restyle je huis deze feestdagen, met hulp van interieurstylist Adriana

Feestdagen, Huis en inrichting, Kerstmis
Top! De surprises kunnen weer naar zolder of, als niemand kijkt, de prullenbak in, en rondslingerende juten zakken en Pietenpakken kunnen weer voor een jaar achter slot en grendel. Snel verder naar Kerst en Oud & Nieuw! Dat betekent een boom in de kamer en kerststerren, lichtjes en ballen overal...
Lees verder

5 must haves voor elke gamer: PS4, Xbox One X en meer…

Kerstmis, Sinterklaas, Spelcomputers en Games, Technologie
Ja, dat las je goed. Wij gaan je vertellen welke game consoles of gadgets onmisbaar zijn. Juist nu Sint en Kerst eraan komen, en met al die mooie Marktplaats-advertenties een paar klikken van je vandaan. Moet je gaan voor een PlayStation 4 Pro of een Xbox One X? Of juist...
Lees verder