Onze categorieeën

Verkooptips: zo maak je de beste foto’s van je huis

Huizen en kamers

Je huis verkoop je met mooie foto’s. Scherp, met daglicht en niet teveel groothoeklens.



Vertel vooral aan iedereen die je tegenkomt dat je je huis wilt verkopen en zorg er ook zeker voor dat je een ‘Te Koop’-bord in de tuin hebt en je huis er voor voorbijgangers aantrekkelijk uitziet. Maar als je denkt dat dit genoeg is, heb je het mis. Tachtig procent van de kopers begint de huizenzoektocht online en daarbij is het plaatsen van mooie foto’s de belangrijkste manier om op te vallen. Maar hoe maak je nu eigenlijk de beste foto’s? En hoe zorg je ervoor dat iedereen op jouw advertentie klikt en meteen langs wil komen voor een bezichtiging? Bekijk snel deze tips!

1) Ruim je huis op

Ook al weet je heel goed hoe je mooie foto’s maakt, als het onderwerp van de foto’s er niet uitziet, heb je helemaal niets aan megapixels en lenzen. Zorg er dus voor dat je alle kamers goed opruimt en alles er zo smaakvol mogelijk uit komt te zien. Misschien betekent dit ook dat je dat bankje of die speelgoedkist tijdelijk ergens anders moet stallen, zodat een kamer er wat minder vol of druk uitziet. Het kan ook helpen om even een sprei te kopen voor op het bed of een paar leuke, gekleurde vaasjes voor in de vensterbank. Een kleine investering om jouw huis nóg beter in de etalage te zetten.

2) Gebruik een goed fototoestel

Tegenwoordig zitten er op de meeste smartphones gelukkig al heel behoorlijke fotocamera’s. Is dit bij jouw telefoon niet het geval, pak dan je ‘echte’ (digitale) fototoestel erbij of leen er een van een vriend of familielid. Het zou zonde zijn als jouw prachtige huis door onscherpe en fletse foto’s niet de belangstelling krijgt, die het verdient.
Het is overigens ook geen slecht idee om een statief te gebruiken bij het maken van je foto’s, dan weet je zeker dat de foto’s scherp en onbewogen zullen zijn.

3) Fotografeer met voldoende (dag)licht

Het kan een interessante keuze zijn om een avondfoto te maken, om een bepaalde sfeer over te brengen, bijvoorbeeld van een luxe, smaakvol ingerichte slaapkamer. Maar meestal wil je een zo helder mogelijke foto maken, waarop alles goed zichtbaar is. Je wilt een ruimtelijk gevoel creëren, in plaats van donker en beklemmend. Dus doe de gordijnen open en fotografeer overdag, als het kan met zon. Als je sfeervolle lampen hebt, is het overigens een goed idee om deze hierbij ook nog aan te doen, voor wat extra warmte op de foto’s. Verder spreekt het voor zich dat veel mensen houden van een zonnige achtertuin, dus fotografeer je tuin bij voorkeur met veel zon.

Let op! Vermijd tegenlicht: Hoewel het aan te raden is met veel (dag)licht te fotograferen, is tegen het licht of de zon in fotograferen uit den boze (tenzij je een mooi silhouet of artistiek effect wilt creëren). Je ziet dan niets meer van de kamer; alleen een felle gloed van het licht en veel donkere meubels.

4) Houd je toestel recht

Belangrijk bij het fotograferen van - hele of grote gedeeltes van - kamers is om je toestel zo recht mogelijk te houden en niet naar boven of beneden te kantelen. Zo blijft het beeld mooi strak en ruimtelijk, krijg je geen vertekeningen en blijft de compositie in balans, zonder verhoudingsgewijs te veel plafond of vloer op de foto.

5) Ga op je knieën of hurken

Het meest voor de hand liggend is om door je huis te lopen en gewoon staand alle foto’s te maken, maar beter is het om iets te zakken zodat je - nog steeds met een recht vastgehouden fototoestel - wat meer van de vloer op de foto kan krijgen. Weer voor dat ruimtelijke gevoel inderdaad. Een mogelijke koper krijgt dan een beter beeld van de grootte en de mogelijkheden van een kamer.

6) Kies de juiste standpunten en de beste hoeken

Als kijker wil je zoveel mogelijk van een kamer kunnen zien. Fotografeer daarom zoveel mogelijk meteen vanuit de deuropening of het uiterste einde van een kamer, en vervolgens een logische vervolgfoto vanaf de andere kant van de kamer, zodat de kijker een volledig beeld krijgt.
Fotografeer de buitenkant van je huis bij voorkeur niet (alleen) recht van voren, maar vanuit een hoek, zodat je beter de diepte en omvang van het huis kunt zien.

7) Gebruik een groothoeklens, maar met mate

Hier wordt (nog steeds) veel gebruik van gemaakt bij het maken van huizenfoto’s: de groothoeklens. Het voordeel is dat je meer van een kamer op één foto krijgt, en - niet geheel onbelangrijk - dat je kamer er heel ruimtelijk zien. Alleen maar goed natuurlijk, ware het niet dat de kamer er ook meestal ruimtelijker uit komt te zien dan hij eigenlijk is. Wat heel fijn is als je kopers wilt trekken, maar minder fijn als ze bij je over de vloer komen en chagrijnig weer vertrekken omdat alles veel kleiner aanvoelt dan ze dachten. Kijk dus uit hoe (vaak) je deze lens gebruikt. Een paar van dit soort foto’s ter afwisseling is prima, maar overdrijf het niet.

8) Toon mooie details

Heeft je huis bijzondere details, schroom dan zeker niet om een paar close-ups tussen je foto’s te doen. Bijvoorbeeld van mooi stucwerk, de open haard of een verfijnd glas-in-lood raampje. Op overzichtsfoto’s of tijdens een bezichtiging vallen dit soort dingen niet altijd op. En dan is het goed dat je de aandacht er even op kunt vestigen met een foto.

9) Buitenfoto’s: houd het groen en netjes

Deze tip hoort eigenlijk bij de eerste, maar dit wordt nog wel eens vergeten. Je openingsfoto is vaak een foto van de voor- en buitenkant van je huis, en dit moet natuurlijk een goede binnenkomer zijn. Met een grauwe foto van een rommelige tuin, kliko’s en veel auto’s voor de deur, zullen weinig mensen op je advertentie klikken.

Zorg er dus voor dat een kijker door het zien van die eerste foto meteen zin krijgt om bij je aan te bellen. Ook al zit je nooit in de voortuin, zet er een bistrotafeltje met twee stoeltjes neer (als je die hebt), zet er een mooie, kleurrijke plant bij - groen doet het altijd goed - verplaats een eventuele afvalemmer en zet je auto even om de hoek. En mocht het nodig zijn: spuit dan een grauw of vies geworden stoep of bestrating even goed schoon.

En klik! je hebt een uitnodigende, pittoreske foto van je huis die meteen opvalt tussen alle andere aanbiedingen.

10) Bonustip: omcirkel kamers

Als je dan eindelijk een twintig of dertigtal foto’s hebt gemaakt, zit je (fotografie)werk erop, zul je denken. Klopt, in principe. Maar als een kijker al die foto’s onder ogen krijgt vanuit verschillende hoeken, is het niet altijd meteen duidelijk om welke kamer het gaat. Erg handig is het om dan de plattegrond van de verdieping in een hoekje van de foto te ‘shoppen’, en hierop per foto te omcirkelen om welke kamer het gaat. Dat scheelt de kijker weer onnodig puzzelwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Kooptips: ken je buurt

Huizen en kamers
Een huis kopen in een onbekende buurt is een gok; neem dus veel ‘kijkjes bij de buren’. Als je een huis gaat kopen, kom je in veel gevallen in een buurt terecht die je (nog) niet door en door kent. In ieder geval is het fijn - bijvoorbeeld gezien de...
Lees verder

Wonen in studentenhuis of zelfstandige kamer?

Huizen en kamers
In de rij voor de douche of privacy en je eigen ruimte? Welke mogelijkheden heeft de student bij het zoeken van woonruimte? Het is een van de grote dilemma’s als je gaat studeren. Waar ga je wonen: in een studentenhuis dicht bij je hogeschool of universiteit, of toch gewoon in...
Lees verder