Onze categorieeën

Verhuizen na het kopen van een huis? Vergeet dit niet!

Huizen en kamers

Huis gekocht? Dit zijn de volgende stappen op weg naar je verhuizing...



Weet je het zeker en ga je nu echt een huis kopen? Dat is een belangrijke eerste stap. Ongetwijfeld weet je ook al waar je het wilt zoeken en waar je nieuwe huis aan moet voldoen. Maar voordat je ook echt met je volle energie voor dat nieuwe huis kan gaan, zul je eerst moeten bedenken of je helemaal klaar bent voor een verhuizing. Want, wat doe je met je oude huis? Kun je hier wel meteen uit? Moet hier nog wat aan gebeuren? En wat als je je oude huis al verkocht hebt, voordat je een nieuw huis gekocht hebt? Bekijk snel deze tips.

Huur opzeggen

Woon je nu in een huurhuis? Dan heb je het grote voordeel dat je niet ook nog eens je eigen huis hoeft te verkopen als je een huis wilt kopen. Je kunt er redelijk snel uit en bent dus heel flexibel wanneer de verkoper van je nieuwe huis een snelle overdracht wenselijk vindt. De enige tijd die je moet incalculeren is de opzegtermijn van je huurwoning. Deze is in de meeste gevallen een maand. Je kunt het heel makkelijk nagaan: betaal jij je huur maandelijks? Dan is je opzegtermijn ook (niet meer dan) een maand.

Nieuwe huurder zoeken?

In principe is het gewoon de taak van de verhuurder om een nieuwe huurder te vinden voor de woonruimte die jij achterlaat. Dat wil zeggen, als je contract al afgelopen is of je een woning huur voor onbepaalde tijd. Maar als jij voor bepaalde tijd een woning huurt en je wilt er vóór die tijd uit, dan kan een verhuurder van je verlangen dat je zelf een nieuwe huurder voordraagt.

Huis in oude staat

Een huis huren heeft vele voordelen, maar een nadeel is dat het niet echt van jou is en dat je er dus niet alles mee mag doen wat je wilt. En als je al wat mag wijzigen aan de woning, dan is het meestal de bedoeling dat je hem toch weer in de oude staat terugbrengt. Voor de hand ligt dat je (door jou veroorzaakte) gaten in de muren opvult en creatieve doe-het-zelf constructies verwijdert, maar ook speciaal gekleurde muren moeten meestal weer ‘gewoon’ met neutraal wit worden overschilderd. Tenzij de volgende huurder het prima vindt natuurlijk.

Eigen (koop)huis opknappen

Heb je een huis dat je moet zien te verkopen voordat je goed en wel in je nieuw huis kunt? Kijk dan even goed naar de staat van het huis en beoordeel in hoeverre je eventueel achterstallig onderhoud aan de koper wilt overlaten. Als er wel heel veel is om ‘doorheen te prikken’ en dit voor onevenredig lage biedingen zorgt - of gewoon voor heel weinig belangstelling - dan is het niet onverstandig om zelf een en ander even grondig aan te (laten) pakken. Het is een koper ook heel wat waard als hij niet eerst heel veel tijd in een huis hoeft te steken nadat hij het heeft gekocht.

Dus: ben je zelf handig? Repareer dan die dakgoot, vervang de verrotte schutting, plamuur de scheuren in de muur, of fix dat loshangende kastdeurtje. En huur anders iemand in die het voor je doet. Het scheelt echt enorm veel wanneer mensen een blik op je huis werpen (op de foto of ter plekke) en meteen een glimlach op het gezicht krijgen en het gevoel hebben dat ze er zo in kunnen trekken, zonder er wat aan te hoeven doen. Dat betaalt zich uit in harde euro’s.

Huis verkopen

Veel meer tijd en moeite gaat het kosten wanneer je - naast het kopen van een nieuw huis - ook je eigen huis moet zien te verkopen. Het hangt natuurlijk van de markt af hoe makkelijk het gaat, maar er gaat hoe dan ook wel enig werk in zitten. Lees hier (LINK) welke stappen je moet volgen bij het verkopen van je huis, zoals het zoeken van een verkoopmakelaar.

Tijdelijke woonruimte zoeken

Het komt zelden voor dat je een naadloze overgang hebt van je oude huis naar je nieuwe huis. Zo kan het voorkomen dat je huidige huis al verkocht is voordat je een nieuw huis hebt gevonden; of, in het geval van een nieuwbouwwoning: voordat de woning klaar is. Of: je hebt het opzeggen van je huurwoning precies afgestemd op de beoogde overdrachtsdatum van je nieuwe huis, maar je blijkt er toch pas later in te kunnen. Dan zul je tijdelijke woonruimte moeten vinden.

Huurwoning

Het is zonde om in korte tijd twee keer te moeten verhuizen (en in te moeten richten), maar als het nog enkele maanden duurt voordat je in je nieuwe huis kunt, is het raadzaam om tijdelijke huurruimte te zoeken. Je hebt verschillende woningsites waar je hiervoor terechtkunt, maar kijk wel even naar de voorwaarden. Een contract van minimaal een jaar is uiteraard niet handig. En denk ook even na of je een kale of volledig gemeubileerde huurruimte wilt. Dit laatste is wellicht ook wel praktisch als je niet kort na elkaar alles opnieuw in wilt richten met je eigen spullen. Als je hiervoor kiest, moet je alleen wel nog opslagruimte voor je inboedel regelen, waar je alles tot je ‘echte’ verhuizing kunt stallen.

Familie of vrienden

Mocht de overbrugbare periode niet al te lang zijn, of als je heel sympathieke mensen om je heen hebt (met royale woningen) dan kun je ook een beroep doen op familie en vrienden om tijdelijk te leven / logeren. Het is natuurlijk wel een verschil of je alleen (met je partner) bent of een heel gezin hebt met huisdieren, maar wie weet wat er allemaal mogelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Kooptips: ken je buurt

Huizen en kamers
Een huis kopen in een onbekende buurt is een gok; neem dus veel ‘kijkjes bij de buren’. Als je een huis gaat kopen, kom je in veel gevallen in een buurt terecht die je (nog) niet door en door kent. In ieder geval is het fijn - bijvoorbeeld gezien de...
Lees verder

Wonen in studentenhuis of zelfstandige kamer?

Huizen en kamers
In de rij voor de douche of privacy en je eigen ruimte? Welke mogelijkheden heeft de student bij het zoeken van woonruimte? Het is een van de grote dilemma’s als je gaat studeren. Waar ga je wonen: in een studentenhuis dicht bij je hogeschool of universiteit, of toch gewoon in...
Lees verder