Onze categorieeën

Huis verkopen: reageren op een bod

Huizen en kamers

Een tegenbod doen of toch afwijzen? Ontdek wat wijsheid is.


Dus het is je gelukt om je huis te koop te zetten? En je hebt kijkers over de vloer gehad en ook echt een bod ontvangen? Geweldig, maar wat nu? Hoe reageer je hier precies op? Lees deze tips.

Inschrijving / eindbod

Mocht je bij het te koop zetten van je huis hebben besloten er een zogenaamde inschrijving van te maken - dat wil zeggen dat iedereen gewoon meteen een eindbod doet - hoef je nauwelijks na te denken over de reactie aan de bieder(s). Of je gaat akkoord met een van de biedingen, of niet. Hoogstens dien je nog wat details door te spreken, zoals het overnemen van bepaalde roerende goederen.

Bod te laag

Heb jij een openingsbod ontvangen, het feitelijke startschot voor de onderhandelingen, dan zul je even stil moeten staan bij je reactie. Zo’n openingsbod is bijna altijd lager dan je vraagprijs en dus zal er een tegenbod moeten komen.

Bod afwijzen of tegenbod doen

Hoewel, het hóeft natuurlijk niet met alle geweld. Als het bod naar jouw idee echt veel te laag is, en het ook na onderhandeling geen uitzicht biedt op een mooi resultaat, kun je het ook vriendelijk, doch resoluut afwijzen.

Besef wel dat dan de onderhandelingen gestopt zijn en er geen discussie meer mogelijk is. In de meeste gevallen is het aan te raden om toch een tegenbod te doen, eventueel met een argumentatie hiervoor, of een vraag naar de reden(en) voor het lage bod.

Uitnodiging tot onderhandelen

Heb je een bod ontvangen dat gelijk is aan je vraagprijs, dan zul je op zijn minst tevreden kunnen zijn, maar het betekent niet dat je daar dan maar meteen mee akkoord moet gaan. Het is ook zeker niet het geval, zoals in een winkel, dat iemand die de vraagprijs biedt verzekerd is van de aankoop. Wanneer een huis te koop wordt aangeboden is dit geen aanbod, maar een ‘uitnodiging tot onderhandelen’.

Boot afhouden

Er is pas een echte deal als jij als beide partijen akkoord gaan met een prijs, en dit schriftelijk vastleggen. Kortom, als jij een prima bod ontvangt maar, bijvoorbeeld door de grote interesse voor je huis, de indruk hebt dat je een nog beter bod zou kunnen krijgen, kun je de boot rustig afhouden. Zeg dat je nog wacht met je reactie tot er meer bezichtigingen hebben plaatsgevonden of tot je van meer mensen een (eind)bod hebt ontvangen. Of vraag meteen om een hoger bod.

Wees vriendelijk

Uiteindelijk beslis jij met wie, op welk moment en met welk bedrag je akkoord gaat, maar je wilt natuurlijk niet de koper tegen je in het harnas jagen. Wees dus in al je communicatie zeer beleefd en begripvol. Probeer ook zelf niet beledigd te zijn als je een - in jouw ogen - veel te laag bod ontvangt. Het is uiteindelijk een zakelijke transactie en je weet niet precies wat de gedachtegang van de koper is achter zijn bod. Hou dus altijd een ‘open mind’.

Zet de koper niet onder druk

Probeer de koper ook niet teveel onder druk te zetten. Soms kan het niet anders, maar als de koper van jou overdreven snel een bod moet doen of als je te snel dreigt met andere geïnteresseerden die al zeer aantrekkelijke biedingen hebben gedaan, motiveer je de koper niet om zijn eigen bod te verhogen of nog eens extra over je huis na te denken. Je weet niet wat die ene koper nog precies bereid is te spenderen en hoe aantrekkelijk jij jouw huis kunt maken voor hem. Zorg er dus voor dat je elke koper 'erbij houdt'.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Kooptips: ken je buurt

Huizen en kamers
Een huis kopen in een onbekende buurt is een gok; neem dus veel ‘kijkjes bij de buren’. Als je een huis gaat kopen, kom je in veel gevallen in een buurt terecht die je (nog) niet door en door kent. In ieder geval is het fijn - bijvoorbeeld gezien de...
Lees verder

Wonen in studentenhuis of zelfstandige kamer?

Huizen en kamers
In de rij voor de douche of privacy en je eigen ruimte? Welke mogelijkheden heeft de student bij het zoeken van woonruimte? Het is een van de grote dilemma’s als je gaat studeren. Waar ga je wonen: in een studentenhuis dicht bij je hogeschool of universiteit, of toch gewoon in...
Lees verder