Onze categorieeën

Huis verkocht: wat nu?

Huizen en kamers

Blijf alert bij verkoop van je huis. En: nog even geduld!



Heb je eindelijk een overeenstemming bereikt met de koper? Gefeliciteerd! Je hebt nu bijna je huis verkocht. Nu alles nog even officieel maken, wat geduld hebben en je kunt daadwerkelijk je spullen gaan pakken en plaatsmaken voor de volgende bewoner. De volgende stappen zul je nog wel moeten doorlopen...

Voorlopig koopcontract

Allereerst teken je, samen met de koper, een voorlopig koopcontract. Hoewel, heel ‘voorlopig’ is dit niet. Ja, de koper zal enkele ontbindende voorwaarden opnemen - met name betreffende het rond krijgen van de financiering - en ja, hij heeft drie dagen bedenktijd, waarbinnen hij zonder opgave van reden het contract mag verbreken, maar daarbuiten is het contract gewoon bindend. Het is niet een soort vrijblijvend ‘oefencontract’.

Een voorlopig koopcontract wordt meestal opgesteld door de verkopend makelaar, maar dit kan ook door de notaris gebeuren. Dit laatste hoeft dus niet, evenmin als het tekenen van dit contract bij de notaris plaats hoeft te vinden; hoewel dit niet geheel onverstandig is, gezien zijn onpartijdigheid en kennis van zaken. Wel dient in het voorlopig koopcontract vermeld te worden bij welke notaris het ‘transport’ plaatsvindt, oftewel het regelen van de leverings- en hypotheekakte. Deze notaris dient gekozen te worden door de kopende partij.

Bankgarantie / waarborgsom

In een koopcontract worden naast de aankoopsom de ontbindende voorwaarden - meestal op zijn minst het voorbehoud van financiering - opgenomen, de overdrachtsdatum of - termijn, maar ook de verplichting van de koper om een waarborgsom te storten; deze bedraagt tien procent van de koopsom en dient doorgaans binnen zeven weken overgemaakt te zijn.

Drie dagen bedenktijd

Na het tekenen door beide partijen van het voorlopige koopcontract - en het ontvangen door de koper van een ondertekende ontvangstbevestiging van de verkoper (!), gaan officieel de drie dagen bedenktijd in, waarbinnen de koper, kosteloos en zonder opgave van reden, van de koop af kan zien.

Hierna kan de koop alleen nog middels een in het contract opgenomen ontbindende voorwaarde geannuleerd worden. Zo’n voorwaarde kan een erg tegenvallende bouwkundige keuring zijn. En in veel gevallen is er een voorbehoud van financiering opgenomen in het contract

Wachten op financiering

Hoewel het ook (steeds vaker) voorkomt dat kopers gewoon het volle hypotheekbedrag ineens betalen vanuit hun eigen opgebouwde vermogen, hebben verreweg de meeste mensen een financiering nodig om het aanzienlijke aankoopbedrag te kunnen betalen. Aangezien het niet altijd zeker is of dit gaat lukken, besluiten de meeste kopers om de financiering als ontbindende voorwaarde op te nemen in het voorlopige koopcontract. Hoe dan ook gaat hier enige tijd overheen: een koper heeft meestal een week of zes de tijd om een financiering rond te krijgen. Je zult als verkoper deze periode dus nog even moeten uitzitten, voordat de verkoop van je huis echt definitief is.

Officiële overdracht bij notaris

Als de financiering gelukt is, kunnen alle partijen samen met de notaris de koop en overdracht definitief maken. Dit doe je door het (laten) tekenen van de leveringsakte (of transportakte) en hypotheekakte, waarin alle verplichtingen rondom de hypotheek van koper staan. Na het tekenen kan de notaris de volledige aankoopsom aan jou voldoen en is de overdracht een feit. Tenminste, nadat je eerst nog even de sleutels aan de nieuwe eigenaar hebt overhandigd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Kooptips: ken je buurt

Huizen en kamers
Een huis kopen in een onbekende buurt is een gok; neem dus veel ‘kijkjes bij de buren’. Als je een huis gaat kopen, kom je in veel gevallen in een buurt terecht die je (nog) niet door en door kent. In ieder geval is het fijn - bijvoorbeeld gezien de...
Lees verder

Wonen in studentenhuis of zelfstandige kamer?

Huizen en kamers
In de rij voor de douche of privacy en je eigen ruimte? Welke mogelijkheden heeft de student bij het zoeken van woonruimte? Het is een van de grote dilemma’s als je gaat studeren. Waar ga je wonen: in een studentenhuis dicht bij je hogeschool of universiteit, of toch gewoon in...
Lees verder