Onze categorieeën

Huis kopen zonder makelaar: de voordelen…

Huizen en kamers

Koop je een huis zonder makelaar? Een risico, maar er zijn voordelen. Je hebt alles in eigen hand en kunt goedkoper uit zijn.



Zit onderhandelen in je bloed? Haal je overal altijd het onderste uit de kan en laat je je door niemand wat wijs maken? Dan zul je waarschijnlijk geneigd zijn om zelf alle onderhandelingen en biedingen te doen als je een huis gaat kopen. Een makelaar biedt vele voordelen, maar mocht je de tijd hebben om veel uit te zoeken en sterk in je schoenen staan, dan kan het voordelig zijn om zelfstandig op zoek te gaan naar een huis en hierop te gaan bieden.

Voordelen huis kopen zonder makelaar

1) Kan goedkoper zijn

De belangrijkste reden om zonder makelaar een huis te kopen is niet moeilijk te bedenken: het kost je geen - of heel weinig - geld. Wat voor constructie je ook kiest bij het in de arm nemen van een makelaar, je bent heel snel een paar duizend euro kwijt. Natuurlijk, vergelen met de kosten van een huis valt dit reuze mee en als de makelaar een goede prijs eruit weet te slepen, betaalt het zich terug, maar het is best een bedrag om even bij stil te staan. Als je inzicht hebt in de huizenmarkt, en de tijd hebt om een beetje te experimenteren met bieden - zonder bang te zijn een bepaald huis mis te lopen - is het best een idee om zelf te kijken hoe ver je komt. Mocht het lukken - en voor een (ook bij nader inzien) mooie prijs - dan heb je toch veel geld uitgespaard!

2) Je bent niet afhankelijk van agenda’s

Als je een huis ziet waar heel veel animo voor is en waarbij je dus snel een bezichtiging moet inplannen, kan het zomaar voorkomen dat je aankoopmakelaar niet mee kan om te kijken. En als het om een huis met inschrijving gaat - waarbij je de volgende dag al een (eind)bod moet doen - heeft de aankoopmakelaar hier misschien ook alleen geen tijd voor. Dan kan hij vaak alsnog wel een advies doen voor een bod, maar optimaal is het dan niet natuurlijk. Terwijl je hem wel voor zijn diensten betaalt. Als je alles zelf doet, hoef je hier niet mee bezig te zijn.

3) Geen concurrentie bij aankoopmakelaar

Er zijn vaak meerdere belangstellenden voor een huis en aangezien er binnen een regio maar een beperkt aantal makelaars werkzaam is, kunnen meerdere potentiële kopers heel goed dezelfde aankoopmakelaar in de arm hebben genomen. In dat geval moet de makelaar kiezen wie hij vertegenwoordigt, want allemaal tegelijk kan (lees: mag) niet. Dus je bent niet altijd verzekerd van hulp bij je aankoop. Dit soort tegenvallers heb je niet als je alles alleen doet.

4) Je hoeft niet beperkt te zijn in je huizenkeuze

Een aankoopmakelaar is een fijne steun om te hebben. Maar de meeste aankoopmakelaars zijn ook verkoopmakelaar en als je toevallig geïnteresseerd bent in een huis dat jouw makelaar zelf in de verkoop heeft, kan hij je helaas niet helpen bij de aankoop. Hij moet dan de belangen van zowel de koper als de verkoper optimaal behartigen, en dat is niet mogelijk. Als je alles zelf doet hoef je in zo’n situatie niet ineens op zoek te gaan naar een andere makelaar om je bij te staan.

5) Ervaring en trots

Een voordeel van alles zelf doen is ook gewoon dat je er veel van leert. Je komt van alles te weten over de waarde van huizen, over de kosten van verbouwingen, de techniek en tactiek van het bieden en onderhandelen. En als je dan uiteindelijk ook echt op eigen kracht een huis hebt gevonden en gekocht - en voor een (ook achteraf) mooie prijs - zul je best wel even trots op jezelf zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Kooptips: ken je buurt

Huizen en kamers
Een huis kopen in een onbekende buurt is een gok; neem dus veel ‘kijkjes bij de buren’. Als je een huis gaat kopen, kom je in veel gevallen in een buurt terecht die je (nog) niet door en door kent. In ieder geval is het fijn - bijvoorbeeld gezien de...
Lees verder

Wonen in studentenhuis of zelfstandige kamer?

Huizen en kamers
In de rij voor de douche of privacy en je eigen ruimte? Welke mogelijkheden heeft de student bij het zoeken van woonruimte? Het is een van de grote dilemma’s als je gaat studeren. Waar ga je wonen: in een studentenhuis dicht bij je hogeschool of universiteit, of toch gewoon in...
Lees verder