Onze categorieeën

Een huis kopen: kies voor een makelaar

Huizen en kamers

Zelf een huis kopen? Wil je een mooie prijs en een goed gevoel? Neem dan een makelaar.



Waarom een makelaar grof geld betalen voor iets wat je zelf misschien ook wel kunt? Tja, het zit hem vooral in die ‘misschien’ . Verschillende factoren maken het uiteindelijk aantrekkelijk (ja, ook financieel) om ‘gewoon’ een makelaar in de arm te nemen als je een huis wilt kopen.

1) De juiste vragen stellen

Een aankoopmakelaar moet de hele dag huizen kopen - en verkopen - voor zijn klanten en weet daarom precies welke informatie belangrijk is bij het betrekken van een nieuw huis. Bij een bezichtiging zal jouw makelaar niet zo snel met zijn mond vol tanden staan. Hij weet wat te vragen over bouwjaren, over oorzaken van gebreken, gebruikte materialen, en details over de bewoners en hun wensen. Informatie die van invloed kan zijn op je uiteindelijke bod en te kiezen strategie.

2) Onderzoeken tijdens bezichtigen

Misschien heb je wel gelezen dat je een knikker moet meenemen naar een bezichtiging om te zien of de vloeren recht zijn, maar daar houdt het waarschijnlijk zo’n beetje op. Je kunt een beetje interessant doen en op muren kloppen of over kozijnen wrijven of met een rolmaat in de weer gaan, maar het is beter om iemand mee te nemen die echt weet wat-ie doet. Een makelaar heeft van alles bij zich om het huis te controleren en weet waar hij op moet letten. Met een vochtmeter kan hij zien of er ergens een lekkage is, en het zal hem meteen opvallen of een (deel van de) schutting verrot is, of de kozijnen geschilderd moeten worden. Verder maakt hij van belangrijke details meteen foto’s. Jij kunt het meeste hiervan zelf ook wel zien, maar het kan zomaar voorkomen dat je net ergens anders mee bezig bent. Een makelaar blijft alert.

3) Verkoopprijzen buurt checken

Een aankoopmakelaar heeft - zonder belemmeringen - inzage in de (recente) verkoopprijzen van huizen in de buurt en kan zo precies zien voor welk bedrag een soortgelijk huis verkocht is en wat dus een redelijke vraag- en verkoopprijs is van een woning. Natuurlijk zijn er meestal verschillen in de staat en andere details om mee te nemen, maar een makelaar kan dat waardeverschil heel goed bepalen. Dit alles is erg belangrijk om een goed beeld te hebben waar je uiteindelijk (maximaal) op uit zou kunnen komen. Met behulp van die informatie kan de makelaar zijn biedstrategie bepalen.

4) Direct toegang tot huizenaanbod

Als je zelf meteen wilt kunnen zien wanneer er een huis aangeboden wordt - om niet buiten de boot te vallen bij bezichtigingen - zou je systematisch dagelijks alle sites van de verkoopmakelaars moeten checken; op de algemene huizensites verschijnen de advertentie doorgaans later. Als je bij een aankoopmakelaar ingeschreven staat in het systeem, ontvang je echter meteen een e-mail zodra er een huis op de markt komt dat aan jouw wensen voldoet. Wel zo fijn, dan kun je meteen een afspraak maken voor een bezichtiging.

5) Kort lijntje met verkoopmakelaar

Een groot voordeel van het gebruiken van een aankoopmakelaar is dat hij een kort lijntje heeft met de verkoopmakelaar en hem waarschijnlijk goed kent. Dat betekent bijvoorbeeld dat hij vaak net iets meer los kan krijgen over de hoogte van biedingen die al ‘op tafel liggen’ dan jij zelf zou kunnen. Of over de haast die verkopers misschien hebben, of andere wensen die ze hebben, waar jij als koper je voordeel mee kunt doen. Zodoende kun je met de informatie van een aankoopmakelaar vaak een bod doen waar je meer kans mee maakt, of waarmee je juist niet te veel betaalt.

6) Effectief en zakelijk bieden

Heb je de luxe dat er geen andere bieders zijn op een bepaald huis, of dat jij de eerste bieder bent, dan kun je gaan onderhandelen en is het heel prettig om dit door een aankoopmakelaar te laten doen. Hij heeft hier immers ervaring mee, en weet niet alleen wat een handig openingsbod is, maar ook wat voor informatie handig is om erbij te vermelden - zoals een overdrachtsdatum of ontbindende voorwaarden - of wat je eventueel al moet meeonderhandelen, zoals roerende goederen.

7) Correcte afhandeling

Heb je eenmaal een akkoord bereikt met de verkoper, dan is het wel zo fijn als je iemand hebt die weet hoe je dit akkoord zo snel en goed mogelijk definitief maakt. Het zou anders zo maar kunnen dat er alsnog iemand anders het huis voor je neus wegkaapt, of dat de je niet de juiste voorwaarden in je contract opneemt. Een aankoopmakelaar probeert jou te beschermen en alles zo gunstig mogelijk voor jou te laten verlopen. Hij zorgt dat alles correct afgehandeld wordt en dat je zo soepel en stressloos mogelijk eigenaar wordt van je nieuwe huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Kooptips: ken je buurt

Huizen en kamers
Een huis kopen in een onbekende buurt is een gok; neem dus veel ‘kijkjes bij de buren’. Als je een huis gaat kopen, kom je in veel gevallen in een buurt terecht die je (nog) niet door en door kent. In ieder geval is het fijn - bijvoorbeeld gezien de...
Lees verder

Wonen in studentenhuis of zelfstandige kamer?

Huizen en kamers
In de rij voor de douche of privacy en je eigen ruimte? Welke mogelijkheden heeft de student bij het zoeken van woonruimte? Het is een van de grote dilemma’s als je gaat studeren. Waar ga je wonen: in een studentenhuis dicht bij je hogeschool of universiteit, of toch gewoon in...
Lees verder